Ondanks grote verliezen krijgen bankmanagers nog steeds hoge bonussen uitgekeerd. "Zelfs in een verliesgevende situatie wil je managers prikkelen."
Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlandse topbankiers die anderhalf miljoen euro of meer verdienen, een bonus van gemiddeld ruim 300 procent over dat salaris ontvingen. Het hogere middenkader kreeg veel minder. In totaal werden vorig jaar minder bonussen uitbetaald dan in 2007. De uitkomst van het onderzoek is voor De Nederlandsche Bank aanleiding zijn richtlijnen aan te scherpen. Banken moeten meer rekening houden met hun prestaties en ze moeten een maximum stellen aan de variabele beloningen, zoals bonussen.
Prikkels
"Dat er een bonus is betaald vind ik niet heel vreemd", stelt Peter Kroos in het radio 1 programma 'Dit is de Dag'. Kroos stelde onlangs in zijn promotieonderzoek dat bonussen van topmanagers meestal te rechtvaardigen zijn. Volgens hem kan het best zo zijn dat een manager geweldig heeft gepresteerd, ondanks het feit dat de bank als geheel verlies heeft geleden. Een onderneming wil ervoor zorgen dat managers gemotiveerd blijven. "Dat betekent dat je zelfs in een verliesgevende situatie nog wel prikkels wilt geven aan managers om de juiste acties te ondernemen."
Semivaste beloning
Zelfs Kroos moet toegeven dat de 300 procent variabele beloning moeilijk te verkopen is. "Dat is nog relatief mild vergeleken met Amerika, waar die factor veel hoger ligt." Het probleem is echter dat managers deze bonus min of meer als vast loon zijn gaan zien en dat het voor hen dus een soort gewoonterecht is, waar werknemers naar gaan leven. "Je gaat die variabele beloning een beetje incalculeren. Het wordt een soort semivaste beloning."
Korte of lange termijn
Het probleem van de beloningsdiscussie is dat het voornamelijk over de absolute aantallen gaat. Kroos stelt in het radioprogramma voor om meer naar de opbouw van de beloning te kijken. Want als de bonus vooral op korte termijndoelstellingen is gebaseerd, dan zal de instelling van de manager daar ook vooral op gericht zijn. Kroos: "Jij casht de bonus en gaat weg naar een ander bedrijf, maar de aandeelhouders en het bedrijf proeft daar op de lange termijn de wrange vruchten van."
Meer verdienen
Blijft de vraag waarom de bonussen zo hoog moeten zijn. Want ergens moet er toch een grens aan het presteren zitten? Of zou iemand echt twee keer zo hard werken voor een bonus van drie miljoen ten opzichte van een bonus van anderhalf miljoen. "Banken zijn NV's, of met andere woorden de aandeelhouders zijn de eigenaren en de managers die moeten handelen in het belang van de aandeelhouder", legt Kroos uit. "Dus moet je die manager toch prikkelen om je eigen portemonnee te vullen. Hogere variabele beloningen geven sterkere prikkels. Ze gaan er niet beter van werken, ze gaan alleen de winst of aandelenkoers beter maximaliseren."
Het hele gesprek is terug te luisteren op ditisdedag.nu.