Hoe weet u of uw sollicitant geen problematische drugsverslaafde is of ooit vanwege diefstal is ontslagen? Door hem de IntegriTest te laten doen. Zelfs senior-psychologen van de politieschool zijn er niet in geslaagd de test te manipuleren.
De software van IntegriTest is van Israëlische makelij en wordt wereldwijd ruim 12.000 maal per maand gebruikt met als doel kandidaten objectief, effectief en accuraat te beoordelen. In Nederland wordt van de test onder meer gebruik gemaakt door telecombedrijf Vodafone en diverse overheidsinstellingen. Distributeur is het bedrijfsrecherchebureau B&W Onderzoek en Advies, waarvan Raymond Brandwijk de eigenaar is.
Praten we over een nieuw soort leugendetector?
"Nee. Op de eerste plaats overtreffen de resultaten de polygraaf of leugendetector, in aanzienlijke mate. Daarbij is het veel breder dan een leugendetector. Met de IntegriTest kun je nagaan of iemand loyaal is, geen neiging heeft tot diefstal, drugsgebruik of gokverslaving. Maar bovenal laat de test zien of iemand eerlijk is."
Hoe werkt het?
"Een bedrijf kan een test aanvragen. Dat gaat online en het invullen van de test kost 30 minuten. Dat kost het bedrijf 65 euro, maar als de onderneming een contract met ons afsluit waarbij wordt afgesproken dat de test meerdere malen wordt ingezet, gaan de kosten per test omlaag. Na die dertig minuten komt gelijk de uitslag uit de bus en we werken met het stoplichtsysteem: groen is oké, oranje verreist op sommige punten extra aandacht en rood betekent: niet aannemen! In dat laatste geval is er vaak in het verleden loonbeslag gelegd of is diegene ontslagen vanwege diefstal. Dat is in eerdere tests meerdere malen naar voren gekomen en bleek op waarheid berusten. De validiteit van de test is dan ook zeer hoog gebleken."
Als ik de vraag krijg: Heeft u ooit gepikt, dan zeg ik toch gewoon 'nee'?
"Dat zegt iedereen met wie ik over de test praat. Maar het knappe van dit systeem is dat hij adaptief werkt. Als jou een vraag wordt gesteld welk huisnummer je hebt, dan geef je zonder na te denken meteen het antwoord. Bij vragen waarbij jij denkt: oei, is het wel handig als ik daar eerlijk op reageer, neem je even wat meer tijd. De test signaleert dit en gaat dan flink doorvragen over dit onderwerp. Hij stelt de vragen dus zelf samen aan de manier van antwoorden. En daar zit vooral de crux."
Moet dat nou echt, zo'n verhoor bij een sollicitatie?
"Niets moet. Maar het is verdraaid handig voor het bedrijf dat met de bewuste kandidaat gaat praten. Voor het sollicitatiegesprek even de IntegriTest doen en als er twijfels ontstaan kun je de kandidaat daarmee confronteren. Je mag als directeur toch weten wat voor vlees je in de kuip hebt? Rubbish in betekent rubbish out. Ofwel, neem je rotzooi aan, dan komt er ook een hoop rotzooi op straat te liggen. Daar heb je als bedrijf natuurlijk niets aan."
Wel vervelend als je als ex-gedetineerde je verleden weer moet oprakelen.
"Zolang je eerlijk bent, is er niets aan de hand. Je nieuwe werkgever heeft er recht op om te weten wie je bent en wat je hebt gedaan. Overigens is het niet alleen handig om te weten of nieuwe mensen betrouwbaar zijn, de test kan ook goed gedaan worden bij mensen die doorstromen. Wellicht dat je als P&O-medewerker zo achter zaken komt die je nooit hebt geweten en die zeer relevant kunnen zijn."
Zie ook: http://www.fraudeloket.nl/.