Hoe haal je het béste uit een team? Geef je medewerkers meer ruimte en controle, aldus multiplier-specialist Liz Wiseman.
Misschien heeft u wel eens een leidinggevende gehad waar u uw uitereste best voor deed. Van wie u nieuwe uitdagingen kreeg. Waarover u zegt: ‘Daar deed ik alles voor!’. Liz Wiseman (@LizWiseman) noemt dergelijke managers ‘Multipliers’: managers die het beste uit hun team weten te halen. In haar boek ‘Multipliers. Voor managers die 2x meer uit hun team willen halen’ schrijft ze samen met Greg McKeown hoe je zelf zo’n manager kunt worden.
Te weinig personeel, te veel uitdaging?
Veel leidinggevenden hebben te weinig personeel, in bovendien economisch zware tijden. Het is dan zonde om niet alles uit je team te halen! Helaas gebeurt dat maar al te vaak. Want er zijn niet alleen multipliers, maar ook diminishers: leidinggevenden die het potentieel van mensen juist weten te verkleinen. Denk maar aan de micromanager, of die baas bij wie niemand meer tegenspraak durft te geven. Ook de creatieveling die een team inspireert met nieuwe ideeën of de redder die achterblijvende werknemers te hulp schiet kan onbewust zijn mensen ontmoedigen.
De 5 tips van Liz Wiseman
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op de 3 werknemers zich onderbenut voelt. Daarom: vijf adviezen hoe u het beste uit uw team kunt halen.
#1 Wees een ‘talentmagneet’
Beschouw mensen niet als een hulpmiddel. In plaats daarvan zet u mensen in om hun talent te ontwikkelen. Vraag u af wat iemands talent is en hoe u dat talent het beste kunt helpen ontplooien. Bespreek het met de persoon zelf en in het team. Zo zet u mensen in de schijnwerpers en laat u zien dat u het belangrijk vindt om talent op een goede manier in te zetten. Dat heeft weer een enorme aantrekkingskracht op andere talenten. En zijn er mensen die niet in het team passen? Neem dan afscheid van elkaar.
#2 Creëer een bruisende werkomgeving
In een hiërarchie is macht een veel gebruikt middel. Maar voordat je het weet durven mensen zich niet meer uit te spreken of creëert de diminisher een sfeer van onrust en stress. Hoe kun je als multiplier daarin verandering brengen? Simpel, zegt Wiseman. Je geeft mensen controle over hun eigen presteren: jij geeft ruimte aan je medewerkers, in ruil voor hun beste inzet. Je geeft ruimte om fouten te maken – en de verplichting om te leren van die fouten. En je laat zien welke fouten je zelf hebt gemaakt en wat je daarvan hebt geleerd.
#3 Bied uitdagingen
Een multiplier daagt mensen uit: samen zoeken zij een oplossing voor een probleem dat relevant is voor ieder van hen.
Is het probleem niet relevant genoeg voor jouw team? Ga dan daarmee aan de slag. Laat de noodzaak voor het oplossen zien en haal vaststaande overtuigingen (’wij gaan niet failliet’) onderuit. Herkader het probleem opnieuw, nu als kans. Want het beste werk wordt gedaan in reactie op een kans, niet op een probleem. En: formuleer een échte, wezenlijke uitdaging: niet ‘de winst op product x met 2% verhogen in 2 jaar tijd’, maar ‘wereldwijd marktleider worden’.
Google X
Hoe dan ook: zorg ervoor dat je team de uitdaging belangrijk vindt. Want dan gaan ze tot het uiterste voor het vinden van een oplossing. Kijk maar naar Google X, waar ze nieuwe dingen blijven proberen om internet over de hele wereld beschikbaar te stellen. En uw uitdaging als leidinggevende? Zorg ervoor dat u geen onnodige stress veroorzaakt. Formuleer gezamenlijk de stappen richting die ambitieuze doelstelling. En vier – samen met anderen uit de organisatie – een feestje wanneer jullie een mijlpaal hebben bereikt. Zo laat je zien dat jullie op weg zijn naar jullie ‘Big Hairy Audicious Goal’.
#4 Ga de discussie aan over beslissingen
Groupthink is een bekend fenomeen: het nemen van minder goede beslissingen door een groep mensen, die ieder voor zich intelligent en bekwaam zijn. De oorzaak? Groepsleden letten meer op het behoud van overeenstemming dan op het boven krijgen van de onderliggende gegevens.
Je krijgt de beste beslissingen wanneer je je team uitdaagt om hun mening te geven en een tegengesteld standpunt in te nemen. Richt je op de feiten, stel de moeilijke vragen. Vraag door en debatteer over beide kanten van het probleem. En.. betrek de niet voor de hand liggende mensen. Zo creëer je een open cultuur.
#5 Deel verantwoordelijkheden
Geen enkele voetbalcoach zal op het veld stappen en gaan meespelen tijdens een wedstrijd omdat zijn team aan het verliezen is. Veel managers stappen wel ‘het veld’ in wanneer ze zien dat het team het ergens lastig mee heeft. Niet doen. In plaats daarvan investeer je in je mensen: geef verantwoordelijkheid en duidelijkheid over hun rol. Zie je dat ze hun verantwoordelijkheden goed aankunnen? Tijd om op te schalen en het uit te breiden.
Word ook een multiplier
Met de inzichten van Wiseman kunt ook u een multiplier worden. Dat zal niet altijd even eenvoudig zijn, bijvoorbeeld wanneer u in een omgeving van diminishers werkt. Maar wanneer u volhoudt, dan plukt u er zeker de vruchten van!
Meer multiplier-verhalen?
- Je werknemers gelukkiger maken? Maak het ze dan lastig
- Zo vermenigvuldig je de creativiteit en intelligentie van je team
- Fleur van Veldhuizen: ‘Herken talent, prikkel en daag uit’
- Arjan Mengerink: 'Durf je kwetsbaar op te stellen’
- Rob van Oostveen: ‘Afslanken zonder pijn is absoluut mogelijk’
Meer Yolanda van Heese?
- Waarom nieuw leiderschap feitelijk al eeuwenoud is
- Zo gaat jouw idee van mond tot mond: 6 tips
- 3 tips om (als leider) meer respect te krijgen
- 3 simpele tips om uw managersbrein te resetten
Yolanda van Heese, auteur van dit artikel, coacht leidinggevenden en hun teams naar een betere samenwerking. Tevens is zij schrijfster van het boek Leaders Online.