Schoonmakers staken al maanden. Zij zijn niet de enigen die ontevreden zijn. Het is slechts een kwestie van tijd tot anderen volgen. Voorkom dat.
De crisis heeft ervoor gezorgd dat iedereen weet hoeveel geld er aan de top wordt verdiend. Daar veranderd niets aan, terwijl de 'gewone' Nederlander wordt gevraagd nog meer in te leveren en te bezuinigen. "Mensen vragen zich daardoor af waarom ze eigenlijk voor een dubbeltje aan de slag moeten." Daarvoor waarschuwt Hans Simons, voorzitter van Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten in de gratis krant Spits. Het zal daarom niet lang meer duren eer naast schoonmakers, ook werknemers in andere laagbetaalde branches aan de bel trekken om hun onvrede te uitten over de situatie.
Staking voorkomen
Bang dat uw werknemers ook gaan staken? Volgens adviseur en mediator Henk Schaafsma, voorzitter van Christennetwerk GMV, kan een mediator lange stakingen voorkomen. "Een mediator is iemand die op basis van neutraliteit partijen met een geschil bij elkaar probeert te brengen. Het is geen bemiddelaar, maar een persoon die de partijen zelf aanspoort", stelde hij eerder op MT.nl
"Stakingen zorgen voor beschadigingen over en weer, daarmee maak je de situatie alleen maar ernstiger. Dat moet stoppen, waarna de mediator aan het werk kan." Hij zei dit na aanleiding van de duizenden politieambtenaren die begin 2008 meerdere keren het werk neerlegden. "Wat de politieagenten moeten doen? Even geduld hebben. Door te staken zal de situatie alleen maar escaleren, dat lijkt me ook niet positief."
Zelf staken?
Vindt u dat u tekort wordt gedaan? Staken levert lang niet altijd het gewenste effect op. Beter is voor uzelf op te komen bij uw direct leidinggevende. Stap gewoon op uw baas af en onderhandel over uw arbeidsvoorwaarden. Een aantal tips waar u voorafgaande het gesprek aan moet denken:
-
Het is belangrijk dat u zelf het initiatief neemt in het gesprek. Wacht niet op de vraag ‘maar aan hoeveel zat je dan te denken?’ Kom in plaats daarvan zelf met een voorstel. U neemt dan al meteen een flinke voorsprong in de onderhandelingen.
-
Vertel duidelijk waarom u recht heeft op meer loon. Kom met concrete prestatievoorbeelden en benadruk met welke ambities u het bedrijf de komende jaren verder op weg wilt helpen. U mag hierbij best de vergelijking trekken met collega´s. Levert iemand soortgelijke prestaties, maar wordt hij of zij veel beter beloond? Gebruiken dat argument!
-
Bouw een bandbreedte in. De kans is groot dat u niet helemaal krijgt wat u wenst. Wat is aanvaardbaar? Met welk bedrag gaat u als een tevreden manager verder aan de slag?
-
Besef dat u uw doelstelling niet per se in één gesprek hoeft te bereiken. Het is prima om een eerste voorzet te geven, vervolgens te laten zien wat u waard bent en er na vier maanden nog eens op terug te komen.
- Laat gemaakte afspraken door uw leidinggevende vastleggen. Per mail of schriftelijk. Zo weet u zeker dat de resultaten uit het gesprek niet anders (lees: in uw nadeel) worden geïnterpreteerd.
Meer weten over hoe u betere arbeidsvoorwaarden krijgt? Lees het artikel: 'Ga ook voor meer salaris'. Lees ook het boek: Salaris onderhandelen
En zit extra salaris er echt niet in? Haal dan ergens anders uw winst. Een grotere leaseauto bijvoorbeeld of een door de baas gesponsorde opleiding. Zo krijgt u toch nog iets extra’s.