Iedereen moet van tijd tot tijd in teamverband werken. En dan ook nog eens vaak met mensen die u niet allemaal even goed liggen. Voorkom dat er niets terechtkomt van de doelstellingen die het team moet behalen.
Slechts enkele teams weten daadwerkelijk topprestaties te leveren. Veel teams slagen er maar niet in hun doelstellingen te halen. Maanden na de start van een projectgroep wordt het geheel onverichte zaken weer ontbonden. Dat moet anders kunnen en dat kan het ook, mits u uw taak als teamleider en -samensteller anders inricht.
1. De samenstelling
Het samenstellen van een werkgroep gebeurt vaak door hogerhand. Er wordt gekeken welke afdelingen erbij betrokken moeten worden en wie nog wel tijd over heeft. Daarbij wordt vaak vergeten te kijken naar het talent en karakter van eenieder. Gevolg is dat de een durft zijn briljante idee helemaal niet prijs te geven doordat hij zich niet op zijn gemak voelt, en drukt de ander zijn slechte idee erdoor omdat hij nu eenmaal altijd zijn zin krijgt. Investeer dus meer tijd in het samenstellen van een team en bedenk dat het creëren van een team niet wil zeggen de leden ervan automatisch als groep samenwerken.
2. Matig het tempo
Een team heeft de tijd nodig om zich te ontwikkelen tot een succesformule. Daarvoor moeten ze vijf fases doorlopen, stelt de Amerikaanse psycholoog Bruce Tuckman. Neem voor iedere fase voldoende tijd en sla geen enkele over.
- vormfase: geef leden de tijd om elkaar te leren kennen;
- stormfase: Als het vertrouwen er eenmaal is, ontstaan de eerste conflicten. Grijp hier niet direct op in;
- normfase: maak afspraken en doelstellingen en bepaal daarnaast de gezamenlijke normen en waarden;
- prestatiefase: nu komt het erop aan dat u goed delegeert en de doelstellingen voor ogen blijft houden.
- afscheidsfase: besteed ook tijd en ruimte aan de ontbinding van een team.
3. Vanzelfsprekendheid
Hoe logisch u zelf ook alles beredeneert, niet iedereen denkt hetzelfde. Sommigen zullen aan een half woord van u genoeg hebben, maar niet iedereen heeft dezelfde werkstijl en gedachtegang. Daarnaast is het ideaal als iedereen even georganiseerd en vol enthousiasme het project aanvangt, maar helaas is de werkelijkheid anders. Houd daar rekening mee en reken daar de deelnemers gelijk op af. Het gaat uiteindelijk immers om de geleverde prestaties.
4. Conflicten
Een andere mening, gedachte of andere prioriteiten kunnen een discussie uitlokken binnen de groep. Een conflict lijkt dan soms onvermijdelijk. U kunt natuurlijk altijd proberen dit de kop in te drukken, maar dat is niet slim. Beter is het om de afspraken en verwachtingen (uit de normfase) nog eens onder de loep te nemen. Praat met de andere teamleden over hun visie en kom gezamenlijk tot een oplossing. Voorkom echter wel dat het op de man wordt gespeeld. Het gaat immers om de ideeën, niet om de personen.