Het aantal beroepsziekten is vorig jaar flink toegenomen. Tijd om actie te ondernemen voordat uw hele team ziek thuis zit.
Het aantal burn-outs is in 2009 bijna de helft toegenomen ten opzichte van 2008. Daarnaast is het aantal meldingen van psychische aandoeningen als gevolg van werkdruk met 23,2 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) waarover het Nederlands Dagblad bericht. Daarin wordt als oorzaak onder andere de economische crisis, acceptatie van psychische aandoeningen in de maatschappij en het moeilijker loskomen van het werk als oorzaken genoemd.
In 2009 werden bijna tienduizend meldingen van beroepsziekten bij het NCvB gemeld, zo'n drieduizend meer dan het jaar ervoor. De meeste meldingen betroffen gehooraandoeningen, gevolgd door klachten over het houding- en bewegingsapparaat (rsi) en psychische aandoeningen. Vooral vanuit de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en industrie werden veel meer gevallen van beroepsziekten dan voorheen gemeld.
Burn-out Signaleren
Als uw werknemer getroffen wordt door een burn-out, is dat voor u niet alleen vervelend omdat u een man minder in het team heeft. Een burn-out is namelijk ook nog eens besmettelijk. Eer u het weet is de helft van uw team getroffen door een burn-out. Daarnaast kunt u er ook nog eens aansprakelijk worden gehouden. Uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch blijkt namelijk dat een werkgever een actief beleid moet voeren om te voorkomen dat de werknemer wordt overbelast. Wanneer u pas ingrijpt nadat de werknemer de eerste klachten heeft gemeld, bent u al te laat. Zorg dus voor een goed beleid.
Waarschijnlijk extra vervelend is het dat het vaak de meest ideale werknemers zijn die getroffen worden door een burn-out. Het is daarom goed om in de gaten te houden of uw loyale werknemer onbewust de volgende signalen afgeeft die erop duiden dat een burn-out op de loer ligt:
- Een hoog verzuim
- Geen grenzen kunnen aangeven
- Niet los kunnen laten
- Geen fouten mogen maken van zichzelf
- Fysieke klachten; bijvoorbeeld schouder- en rugpijn
- Geen vakantiedagen opnemen
Burn-out voorkomen
Maar hoe voorkomt u nu een burn-out?
1. Op tijd rust nemen
Werknemers die vaak overwerken en weinig vakantie opnemen. Goed voor de zaak, slecht voor de gezondheid. Maan de werknemer regelmatig een uurtje eerder met werk te stoppen en stimuleer om vakantiedagen op te nemen. Dat voorkomt tevens een groot stuwmeer aan vakantiedagen.
2. Temper de prestatiedrang
Geweldig die werknemers die altijd voor een 10 plus gaan. Helaas zorgt die ongelooflijke prestatiedrang ook juist voor een burn-out. Soms is een acht ook al meer dan genoeg. Communiceer duidelijk naar uw werknemer dat u ook met 'wat minder' nog ruim tevreden bent.
3. Regel contact
Laat de werknemer het altijd tijdens vergaderingen en lunches afweten omdat hij 'te druk' is? Waarom hebben zijn directe collega's hier dan geen last van? Verplicht de werknemer tot het aanwezig zijn, zodat deze ook even onder de mensen komt en hoort hoe anderen het aanpakken. Indien nodig regelt u ook iemand die de werknemer kan helpen en ondersteunen met de werkzaamheden, hoe hard de werknemer ook roept het wel alleen af te kunnen.
Lees meer tips in het artikel 'Hoe voorkomt u een burn-out'.
Lees ook het boek: Hart aan het werk – voorkom een burn out