Parttimers zijn gezonder dan fulltimers, wiens cognitieve vermogen afneemt na een 40-urige werkweek, blijkt uit Australisch onderzoek.
Uit langdurig onderzoek in Australië, bij ongeveer 3.000 mannen en 3.500 vrouwen, blijkt dat gemiddeld drie dagen per week werken uitputting en stress voorkomt.
Parttimers scoren beter
Deelnemers zijn gevraagd om woorden hardop te lezen, lijsten met nummers op te dreunen en om cijfers en letters te koppelen onder tijdsdruk. Gemiddeld genomen scoren de parttimers hier beter op dan fulltimers. De onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben daarbij gewogen op arbeidspositie, familiesituatie en het welzijn van de deelnemers.
'Werk is een tweesnijdend zwaard. Het kan juist de hersenactiviteit stimuleren, maar lange werkdagen en repeterend werken zorgen ook voor vermoeidheid en stress. Mogelijk worden cognitieve functies hierdoor beschadigd', aldus het rapport. Colin McKenzie, hoogleraar economie aan de Keio University: 'Zeer lange uren werken is schadelijker voor je brein dan helemaal niet werken'.
Daling cognitief vermogen
Een van de meest opvallende uitkomsten: het cognitieve vermogen van mensen die 60 uur per week werken is lager dan werklozen. Het cognitief functioneren zou bij werkweken boven de 25 uur dalen. De afname is tot 35 uur per week vrij marginaal. Bij 40 uur per week en meer, neemt de afname sneller toe'.
Geraint Johnes, hoogleraar Economie aan de Lancaster University Management School, merkt op: 'Dit onderzoek kijkt alleen maar naar 40-plussers, dus het is lastig om deze resultaten door te vertalen naar andere leeftijdscategorieën.'
Meer gezondheid bij MT.nl?
- Hoe schadelijk is je smartphone voor je gezondheid?
- Drie experts over hoe gelukkig(er) te worden op je werk
- Waarom ‘nee’ leren zeggen goed is voor je gezondheid
Foto boven: Flickr.com
Bron: HR Grapevine