Novell laat mensen en IT samenwerken in geïntegreerde omgeving Novell integreert gemengde IT-omgevingen met behulp van op open standaarden gebaseerde software en een ecosysteem van partners, zodat mensen en technologie kunnen samenwerken. Het succes van die strategie komt tot uitdrukking in een sterke groei en hoge klantwaardering.
"Datacenter en identity en security management zijn de absolute groeimarkten waarop we ons bedrijf ingeregeld hebben", vertelt Ronald de Jong, Country Manager Benelux bij Novell. "Daarnaast zijn we actief op het gebied van collaboration software – met ons product GroupWise – system management en software voor resource management. Het afgelopen jaar was voor Novell in Nederland opnieuw bijzonder succesvol, met een zeer sterke groei en een hoge mate van klanttevredenheid, die nog eens wordt bevestigd door onze fraaie eerste positie in de MT100-ranglijst van 2007."
Marktleider in security
Op het gebied van identity en security management heeft Novell, samen met de main partners Everett, Atos Origin, Capgemini, Getronics en Traxion, een bijzonder sterke positie opgebouwd, vertelt De Jong. "Novell is duidelijk marktleider in dit segment, met een marktaandeel dat groter is dan de nummers
2 en 3 samen. Afgelopen jaar hebben we 42 nieuwe securityprojecten gedaan in Nederland, bij grote en aansprekende klanten als Martinair, ANWB, Philips, Eneco, UPC, Endemol, Schiphol, Kadaster en het Bronovo Ziekenhuis." Security heeft ook alles te maken met vertrouwen, stelt De Jong. "Het feit dat al deze grote bedrijven hun hele securityportfolio bij ons neerleggen geeft aan dat we dat vertrouwen duidelijk verdiend hebben de afgelopen jaren. Samen met partners kunnen we grote tot zeer grote en zeer diverse securityprojecten aan, van toegangsbeheer, compliance en toegang tot betalingssystemen tot beveiliging van patiëntendossiers. Overigens zijn alle projecten die we hebben gedraaid ook succesvol geïmplementeerd bij onze klanten, en dat is toch redelijk uniek in deze markt."
Enorme besparing
Datacenter is het andere segment waarin Novell een aanmerkelijke marktpositie inneemt, vertelt De Jong. "Datacenter omvat een aantal zaken. De belangrijkste is consolidatie – van Unix naar Linux. Er zijn in het bedrijfsleven heel veel Unix-varianten in gebruik, die allemaal vervangen moeten worden door Linux. De afgelopen tijd is daar heel lang over gesproken, maar je ziet nu sinds een jaar of twee dat heel veel bedrijven daadwerkelijk de overstap maken." En dat is volgens de Novell-directeur een meer dan logische stap, want de overgang naar een Linux-omgeving levert een enorme kostenbesparing op. "Linux is zeventig procent goedkoper dan Unix, en dat geldt niet alleen voor het OS, maar voor de complete omgeving waar het op draait. SUSE Linux, de Linux-distributie die Novell voert, kan ook op oudere hardware draaien, waardoor je veel efficiënter gebruik gaat maken van je hardwareomgeving. Maar de besparing zit ook in de kennis die je nodig hebt. In plaats van al die verschillende technologieën en platformen is er nu nog maar één smaak waar je kennis van in huis moet hebben." De meeste ondernemingen hebben een gemengde ICT-omgeving, weet De Jong. "In alle gevallen maakt Microsoft daar deel van uit, met daarnaast opensourcecomponenten. Novell heeft een overeenkomst met Microsoft op het gebied van interoperabiliteit en de ondersteuning van Windows en Linux. Als onderdeel van die overeenkomst kunnen we ondernemingen een geoptimaliseerde virtualisatieoplossing bieden voor gemengde IT-omgevingen. In Nederland hebben we inmiddels al voor een aantal klanten – waaronder Capgemini en TeleAtlas, inmiddels overgenomen door TomTom – hun datacenter volledig overgezet op SUSE Linux en de datacenteromgeving gevirtualiseerd."
Complete datacenteroplossing
Met de recente overname van PlateSpin heeft Novell een complete oplossing voor het datacenter, van Operating System, virtualisatie en consolidatie tot en met de technologie voor PlateSpin load balancing om flexibel en efficient te kunnen wisselen tussen statische en dynamische omgevingen. "Dat is op het ogenblik een hot item in de markt", licht De Jong toe. "Virtualisatie doe je om het maximale uit je datacenteromgeving te halen, maar er zijn momenten dat je weer naar een statische omgeving wilt, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten. Na dat piekmoment – bijvoorbeeld bij het afsluiten van een financiële periode – ga je dan weer terug naar de dynamische omgeving. Een klant als Essent bijvoorbeeld gebruikt zowel SUSE Linux als de PlateSpin-technologie om dat proces te managen. Duidelijk is dat Novell het vertrouwen heeft gekregen van een flink aantal gerenommeerde bedrijven in Nederland, die we met onze kennis en kunde in staat hebben gesteld veel geld te besparen en een stabiele infrastructuur te creëren." De Jong benadrukt dat Novell deze meerwaarde kan leveren dankzij het ecosysteem van partners. "Het succes van Novell wordt mogelijk gemaakt doordat we heel veel gekwalificeerde medewerkers met hoogwaardige kennis hebben, zowel in eigen huis als bij onze partners. Onze consultants zijn productspecialisten, die onze partners met hun technologiekennis ondersteunen in uitdagende projecten bij aansprekende bedrijven. Samen met de uitgebreide gemeenschap van opensourceontwikkelaars en ons ecosysteem van partners zorgen zij ervoor dat de ICT-omgeving van onze klanten als één geheel samenwerkt. Ofwel: ‘Making IT Work As One' zoals ons devies luidt."