#1. Vraag je eerst af: wat wil de klant?
Kun je driewerf ‘ja’ zeggen, dan is de eerste stap naar importeren gezet
Stel, je hebt als ondernemer een mooi product en je wilt dat in China laten maken. Of je wilt spullen uit China halen om die in Nederland te verkopen. Het is een inkopper-vraag maar hier is-ie toch: is er wel vraag naar jouw product? Is het wat de klant wil? En kun je dat leveren met behulp van een Chinese leverancier? Kun je driewerf ‘ja’ zeggen, dan is de eerste stap naar importeren gezet. Er zijn genoeg organisaties die jou als ondernemer kunnen helpen als je wilt starten. Met het importplan van de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld kun je op een rij zetten of jouw bedrijf import ready is.
#2. Steek tijd in het vinden van een goede leverancier
Vraag de Chinese leverancier of hij namen van klanten wil doorgeven
Alles kan via internet, dus ook een Chinese leverancier vinden. Dat kan via allerlei trading partner-sites. Zelfs via Alibaba.com kun je er eentje vinden. Maar net als met datingsites zegt de informatie op het web niet alles, zo niet niks over je potentiële partner. Ga daarom op onderzoek uit. Bestaat het bedrijf dat je hebt gevonden wel echt? Bel ze – dan weet je ook meteen of er Engels wordt gesproken in het bedrijf. Mail ze. Vraag de potentiële Chinese leverancier of hij enkele namen van klanten wil doorgeven, die je kunt uithoren over hun ervaringen met het Chinese bedrijf. Commerciële onderzoeksbureaus als ChinaWhys, Control Risks en Huaxia Credit China checken de financiële positie en kredietwaardigheid van de potentiële leverancier. Als je wilt produceren: plaats een sample order.
#3. Ontmoet de leverancier in levende lijve
De Nederlandse ambassade in China kan ook helpen het juiste bedrijf te vinden
Om bij de analogie van datingsites te blijven: potentiële partners wil je natuurlijk in het echt zien. Internationale vakbeurzen zijn mooie gelegenheden om leveranciers te ontmoeten. De Nederlandse ambassade in China kan ook helpen het juiste bedrijf te vinden. Je kunt ook aankloppen bij banken met international desks in China. Het meest ideaal is als je persoonlijk langs kunt gaan bij je Chinese leverancier, om met eigen ogen te zien hoe hun bedrijf draait, hoe hun productiefaciliteit eruit ziet. Dan krijg je vanzelf het gevoel: met hem wil ik in zee gaan. Of niet.
#4. Zorg dat je je zaken op orde hebt
Achterhaal of het product niet door een ander bedrijf is beschermd
Heb je een geschikte partner gevonden, geloof dan nog niet alles op zijn mooie bruine ogen. Sluit een koopovereenkomst af. Hoewel verhalen je soms anders doen geloven, zijn contracten ook in China gebruikelijk. China kent een contractwetgeving. In de overeenkomst kun je zaken regelen als prijs, kwaliteit, levertijd, transport en aansprakelijkheid. Verder is het zaak uit te zoeken of het product dat je naar Nederland haalt niet door een ander bedrijf is beschermd. Dat kun je achterhalen via NL Octrooicentrum. Zorg er ook voor dat je, als je een product in China laat maken, jouw eigen intellectuele eigendom beschermt en registreert in China.
#5. Voldoe aan de Europese importregels
Chinezen weten vaak onvoldoende van de Europese producteisen
Niet de Chinese fabrikant, maar jij als importeur bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de producten die je op de Nederlandse markt brengt. De spullen moeten voldoen aan de Europese veiligheidseisen en -normen. Chinese producenten blijken vaak onvoldoende kennis te hebben van de Europese producteisen. Aan jou (ook) de taak om dat bij jouw Chinese leverancier op orde te brengen en te zorgen voor de juiste certificaten. TradeRoute Asia kan je daarbij helpen.
#6. Maak goede afspraken over betaling
50 procent bij bestelling, en 50 procent vóór transport
Veel leveranciers buiten Europa, en zeker die in China, vragen om een vooruitbetaling. In China geldt doorgaans dat je 50 procent bij bestelling betaalt, en 50 procent vóór transport. Al kunnen die percentages verschillen en valt in China over betalingsvoorwaarden nog wel eens te onderhandelen. Als je geen geld wilt voorschieten, kun je dezelfde betalingstermijn en voorwaarden ‘doorgeven’ aan je klanten. Of je kunt een kredietverzekering afsluiten.
#7. Zorg dat transport goed geregeld is
Elke manier van transport kent weer zijn eigen documenten
En dan is daar het moment dat je de goederen naar Nederland haalt. Dat kan via een pakketdienst als UPS of DHL. Die regelen in principe alle administratie. Je krijgt een all-in-factuur waar bijvoorbeeld douaneheffing bij zit inbegrepen. Gaat het om grotere zendingen, dan is lucht- of zeevracht een optie. Elke manier van transport kent weer zijn eigen documenten. Je kunt alle transport- en douanezaken uitbesteden aan een expediteur, dat scheelt een hoop papierwerk. Om de wederzijdse verantwoordelijkheden duidelijk te krijgen maken partijen vaak gebruik van de ‘Incoterms 2000’ van de International Chamber of Commerce. Dit zijn wereldwijd aanvaarde afspraken over leveringsvoorwaarden.
#8. Verdiep je in je Chinese partner
Het duurt even voor persoonlijke relaties zijn opgebouwd
Zoals geldt voor alle relaties: verdiep je in de ander. Dat doet de band goed. Verdiep je dus in de zakelijke cultuur van China. Zo zijn persoonlijke relaties belangrijk als je er zakendoet, en het duurt even voor die zijn opgebouwd. Ook is de communicatie vaak lastig, al is het maar omdat niet iedereen even goed Engels spreekt. Maar wie de moeite neemt zich te verdiepen in de Chinese cultuur en gebruiken, heeft al een halve wereld gewonnen.
Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Internationaal Zakendoen’ op mt.nl.
Lees ook:
- Ouch, voorkom deze blunders met incoterms
- Belgen azen op Hollandse laadpalen en bio-groenten
- Waarom Maleisië een prima uitvalsbasis is voor jouw productie
- Brexit: keep calm en houd je aan dit stappenplan