#1. Elektrisch vervoer
Nergens in Europa is de uitstoot van vervuilende emissies hoger dan in Vlaanderen
Wel eens over de ringweg van Antwerpen gereden? Vast wel. Het is er niet alleen meestal heel druk met auto’s en vrachtwagens, op diverse plekken langs de snelweg staan hoge fabriekspijpen te roken. Nergens in Europa ligt de uitstoot van vervuilende emissies zoals fijnstof dan ook hoger dan in Vlaanderen. Voor de Belgische regering reden om in te zetten op vergroening van het wagenpark. De insteek? Auto’s met een stekker ruim baan geven.
Range anxiety
Eén van de maatregelen die daarvoor moet gaan zorgen is de aanleg van een flink aantal elektrische laadpalen op belangrijke verkeersplekken, in én buiten de steden. Dat moet de range anxiety wegnemen, de angst van veel automobilisten om onderweg hun batterijpower te zien slinken zonder dat ze ergens kunnen opladen.
Volwaardig exportproduct
De Vlaamse regering streeft naar maar liefst 60.000 elektrische bolides en 5.000 extra laadpalen in 2020. Kansen dus voor het Nederlandse bedrijfsleven, want de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrisch rijden mogen we inmiddels als volwaardig exportproduct beschouwen. Tal van Nederlandse bedrijven doen hiermee goede zaken over de grens.
#2. Duurzaam geteelde paprika’s
Onder Belgische agrariërs is veel vraag naar Nederlandse kennis
Waar ze bij onze zuiderburen ook om zitten te springen zijn bio-producten. Duurzaam geteelde paprika’s, tomaten, komkommers en uien bijvoorbeeld. Sinds 2009 steeg het marktaandeel van de Belgische bio-sector elk jaar met gemiddeld 10 procent, ruim 2,5 procent meer dan het Europese gemiddelde.
Afzet en kennis
Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen de kansen met name in de afzet van biologische producten. De Belgische consument die in de supermarkt op zoek is naar onbespoten groente en fruit. Maar dat niet alleen. Er zijn inmiddels zo’n 350 biologische productiebedrijven in België en dat worden er steeds meer. Onder agrariërs is veel vraag naar Nederlandse kennis over het verduurzamen van hun productieprocessen.
#3. Windenergie
Begin dit jaar produceerden alle windturbines een recordopbrengst
In de strijd om fossiele brandstoffen helemaal te verbannen, maken ze in België inmiddels serieus werk van windenergie. En niet zonder resultaat. Begin dit jaar produceerden alle windturbines in het land een recordopbrengst. Op woensdag 22 februari was die zelfs hoog genoeg om alle huishoudens in het land die dag van stroom te voorzien, zo bleek uit cijfers van Apere, de Waalse organisatie voor duurzame energie.
Actief betrokken
Nu staat Nederland al decennia lang bekend om de sterke maritieme en offshore sector. Die sluit goed aan bij werkzaamheden die nodig zijn voor de aanleg van windturbines op zee. Nederlandse bedrijven zijn dan ook actief betrokken bij de bouw van vrijwel alle nieuwe windturbineparken in Noord-Europa.
#4. Milieubewust in de bouw
Er is veel behoefte aan recyclebare bouwmaterialen
En dan de bouw. In 2014 kwam AgentschapNL (tegenwoordig Rijksdienst van Ondernemend Nederland) met een rapport voor de kansen voor Nederlandse bouwbedrijven in België. Belangrijk hoofdstuk daarin? Duurzaamheid. België telde in 2013 bijna 5 miljoen woningen. Slechts 17,4 procent daarvan is gebouwd ná 1981, toen er nieuwe energienormen werden ingesteld.
Enorm potentieel
Het potentieel aan energiebesparende maatregelen door renovatie en heropbouw is dan ook enorm. Sinds 2014 gelden in Vlaanderen zeer strenge energieregels voor nieuwbouw. Daarnaast biedt het gewest renovatiepremies voor woningen ouder dan 25 jaar en kun je als bewoner in aanmerking komen voor subsidie als je je eigen huis energiezuinig maakt, onder meer met muurisolatie en hoogrendementsglas.
Ingrijpende innovaties
Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten alle nieuwbouwprojecten en ingrijpende innovaties inmiddels aan hoge energiestandaarden voldoen. Dan gaat het onder meer om normen die betrekking hebben op isolatie, ventilatie en luchtdichtheid. Verder support de overheid de aanleg van groene daken en dakisolatie via allerlei belastingmaatregelen en subsidies.
Veel behoefte
Waar ze in België in ieder geval veel behoefte aan hebben zijn duurzame en recyclebare bouwmaterialen, aangezien nog geen 10 procent van de grondstoffen in het land zelf wordt gewonnen. In Nederland zijn we daar al iets verder in. Bedrijven die willen weten hoe ze op deze Belgische vraag kunnen inspelen, doen er goed aan zich in te abonneren op de Digitale Economische Nieuwsbrief die het Economische Cluster van de Nederlandse ambassade regelmatig verspreidt. Dat is gratis. Hierin staan onder meer berichten over economische ontwikkelingen, evenementen en investeringsmogelijkheden in België.
Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Internationaal Zakendoen’ op mt.nl.
Lees ook:
- Waarom Maleisië een prima uitvalsbasis is voor jouw productie
- Brexit: keep calm en houd je aan dit stappenplan
- Zo verklein je jouw exportrisico’s