Brainstormen is moeilijker dan het lijkt. Vandaar de grote belangstelling voor de 50 werkvormen van Rozemarijn Dols en Josine Gouwens. Inmiddels zijn het er 60.
Brainstormen lijkt zo’n eenvoudige opgave, maar schijn bedriegt. Je zou zeggen: ga bij elkaar zitten, roep ideeën, makkelijk zat.
GERECENSEERD:
60 werkvormen voor creatieve sessies
Rozemarijn Dols, Josine Gouwens
(Van Duuren, 256 pagina’s)
Zo doen nog steeds veel mensen het, en het resultaat (is de ervaring van schrijver dezes) valt vrijwel altijd tegen. Ongestructureerd door elkaar heen of om beurten ideeën roepen leidt tot meligheid, vermoeienis, irritaties, tijdverlies maar zelden tot grootste creativiteit. In plaats van dat mensen serieus geprikkeld worden krijg je de sfeer van het koffieuurtje.
Daarom is 50 werkvormen voor creatieve sessies van Rozemarijn Dols en Josine Gouwens al jaren een nuttig boek, maar inmiddels een achterhaald boek, want onlangs verscheen de herziene en uitgebreide versie: 60 werkvormen voor creatieve sessies. Het is een boek dat precies doet wat het belooft, namelijk 60 manieren presenteren waarop brainstormsessies gestructureerd kunnen worden, zodat ze ook écht wat opleveren.
Bijvoorbeeld door het gebruiken van De Achteruitkijkspiegel (deelnemers verplaatsen zich in de tijd), De Paradoxschommel (deelnemers zoeken de uiterste posities van een vraagstelling op), Serieus spelen (deelnemers spelen in een rollenspel een extern adviesbureau) of de Zes Denkhoeden (deelnemers bekijken een vraagstuk vanuit verschillend perspectief). Sommige werkvormen zijn ontleend aan de literatuur, zoals de Denkhoeden van De Bono, andere vormen zijn door de auteurs zelf bedacht. Alle 60 zijn ze helder en in kort bestek samengevat.
Het boek is geschreven voor de begeleiders van brainstormsessies, maar dat is in principe dus iedereen, want vrijwel iedereen moet vroeg of laat zo’n sessie organiseren. Als je daarbij dit boek gebruikt, krijg je zo’n 3-4 pagina’s uitleg en toelichting per vorm. Voor een eerste kennismaking zal dat meestal genoeg zijn. Intensieve vormen zoals Mindmapping hebben meer theoretische bagage, en wie ze vaker gaat gebruiken moet extra studie doen. Daarvoor heeft dit boek alleen de functie van eerste kennismaking.
Op één probleem, en waarschijnlijk het grootste probleem, van brainstormen geeft dit boek geen oplossing. Dat is: je kunt nog zo creatief zijn met zijn allen, maar (zo is de ervaring van schrijver dezes) uiteindelijk wordt er vaak bitter weinig met de ideeën gedaan. Ze worden niet goed genoteerd, ze blijven liggen, het dagelijks ritme neemt weer de overhand en er is ‘nu even geen tijd’ om iets nieuws te doen.
En voor je het weet ben je weer een jaar verder. En dan roept iemand: “Hé! Laten we eens een brainstormsessie doen!”
Lees ook:
- De crisis opgelost – Het verraad van de financiële wereld, Georges Ugeux
- Frisse blik op bekend terrein – Dossier Supertrends, Carl Rohde, Norbert Mirani, Goos Eilander
- Menig zakenman handelt onetisch – Als goede mensen slechte dingen doen, David de Cremer
Management Team neemt elke vrijdag een nieuw (management)boek onder de loep. Eerdere recensies