Als je uit eten gaat, of op reis, dan kun je vooraf alles uitzoeken van je bestemming: hoe het eruit ziet, wat er te doen is en wat andere mensen ervan vinden die er geweest zijn. Met een baan is dat niet mogelijk; bij de meeste bedrijven vind je niet meer dan het corporate verhaal op de website. Dat is vreemd, vonden Michel Kobus (26), Mundo Resink (29) en Steven Blom (32). “Werk is zo’n belangrijk onderdeel van je leven. Je zou voordat je ergens gaat werken een goed beeld willen hebben van het bedrijf waar je solliciteert, om te bepalen of het goed bij je past”, zegt Michel Kobus. “Dat kon je nergens vinden.”
De drie ondernemers begonnen daarom vorig jaar met het bouwen van een site waarop bedrijven hun werkplekken kunnen laten zien, aan de hand van foto’s, video’s, reviews en algemene informatie. Sinds deze maand zijn daar vacatures aan toegevoegd, plus de optie om bedrijven te ‘volgen’. Missie: ‘mensen verbinden met werkplekken waar ze van houden.’ Resink: “Op onze site kun je als werkzoekende kijken welke werkplekken je interesse hebben, en meteen kijken of er concreet werk is. Als dat niet zo is, kun je je op de hoogte laten houden van vacatures. Jij bent de eerste die het dan weet als een bedrijf een vacature plaatst.”
Werkvakantie
‘Discover workplaces’ is de slogan van WOVOX. Het idee is dat bedrijven er laten zien wat ze allemaal doen. Wordt er samen geluncht, krijg je als werknemer veel eigen verantwoordelijkheden, worden er uitjes georganiseerd, wat is de visie van het bedrijf? “Dat soort dingen zijn belangrijk”, zegt Kobus. Hij spreekt uit ervaring: het idee voor WOVOX ontstond nadat hij met het team van zijn internetbureau MARS Media op werkvakantie naar Mallorca ging. “We werkten overdag via voip-verbindingen achter ons 020-nummer door en ‘s avonds gingen we feestvieren. Toen merkte ik: iedereen was enthousiaster, de kwaliteit van het werk werd hoger en we kregen meer gedaan. Als je werk leuk maakt, is het net alsof je met een groep vrienden bezig bent en dan kun je meer bereiken omdat iedereen gelukkiger is. Dat gevoel wilde ik delen met andere bedrijven.”
Kobus en Blom legden hun idee voor aan Resink, die mee wilde doen om anderen frustraties te besparen. “Ik had na mijn afstuderen werk gezocht bij multinationals via recruitmentbureaus. Daarbij irriteerde ik me eraan dat het solliciteren altijd anoniem ging, en dat er zoveel schillen tussen het bedrijf en de potentiële werknemer zitten. Je moet zoveel deuren door totdat je ergens kunt werken, dat kost handen met geld voor bedrijven die personeel zoeken. Internet biedt zoveel mogelijkheden om bedrijven dichterbij te brengen, daar speelt WOVOX op in.”
Blootgeven
Op de site worden bedrijven gevraagd om zichzelf bloot te geven; heel transparant te zijn over hoe er gewerkt wordt. De ondernemers moedigen aan om heel eerlijk te zijn, en op foto’s werkplekken onaangeraakt te laten zien, dus niet opgeruimd. “Het is een kans om je menselijkheid te laten zien, hoe je echt bent. Als werknemer wordt je niet binnengehaald op een droomplaatje, je wilt weten waar je aan begint”, aldus Resink. “En mensen zijn heel vergevingsgezind als je eerlijk bent.”
De ondernemers willen kleinere bedrijven zichtbaar maken, niet alleen de grote, bekende namen. “Tachtig procent van de Nederlandse bedrijven valt onder het mkb. Toch komen hoger opgeleiden vooral in aanraking met grote bedrijven, omdat die op de beurzen staan”, licht Kobus toe. “Dat is zonde, want in het mkb zijn zoveel leuke bedrijven om te werken, waar je zelden iets van ziet.”
Saai
De startfase van WOVOX werd betaald uit spaargeld en betalende klanten van MARS Media. Daarnaast heeft het bedrijf een partnership gesloten met Binnenlands Bestuur om alle overheidswerkplekken in kaart te brengen, en gaat nu de cashflow op gang komen met bedrijven die vacatures plaatsen. “Het plaatsen en verspreiden van de vacature is gratis. Je betaalt als bedrijf alleen voor de reacties die je krijgt. We willen verdienen op basis van de waarde die we creëren”, legt Kobus uit.
Vooralsnog zijn het veel jonge bedrijven en startups die op WOVOX reageren, wereldwijd. “De jonge bedrijven die internet snappen, zien hier grote voordelen in. Zij nemen de voortrekkersrol”, vertelt Kobus. Social media spelen een grote rol in vacatures anno 2011, denkt het duo. Resink: “Meestal zijn vacatures onoverzichtelijk en saai, alleen een tekst. Wij maken vacatures zo leuk dat mensen ze willen delen. Dat ze het op Facebook willen zetten om tegen vrienden te zeggen: kijk, hier is een leuke werkplek. Daarmee bereik je meer mensen, en vooral meer mensen die vanuit echte interesse reageren.”
De markt van werkzoekenden is groot: uit onderzoek blijkt dat tweederde van de beroepsbevolking in Nederland aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. “Die kunnen bedrijven volgen die ze leuk vinden, totdat er vacatures vrijkomen”, zegt Resink. “Ook voor de bedrijven zelf is dat heel interessant, want die kunnen een talentpool om zich heen verzamelen. Als je dan een vacature hebt, kun je uit die pool geschikte kandidaten selecteren, voordat je sollicitatieprocedures op poten gaat zetten.”
Bekijk hier het voorbeeldprofiel dat WOVOX maakte van MT Mediagroep, uitgever van Sprout