Edwin Winters’ vrouw was nog maar net zwanger van hun eerste kindje toen Salem Samhoud, oprichter van &Samhoud, hem tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek voorstelde om na de geboorte wat langer vrij te nemen. “Ik had zelf nagedacht over onbetaald verlof, maar dat veegde hij direct van tafel. Ik werkte al jaren meer dan veertig uur per week en had zoveel betrokkenheid naar het bedrijf laten zien. Nu moest ik maar eens gaan genieten. Hij stelde voor om twee tot drie maanden betaald verlof op te nemen.” Nadat zijn zoon in augustus 2006 was geboren, bleef Winter twee maanden thuis. “Het was een soort mini sabbatical, ik was er even helemaal uit en kwam tot rust. Een kindje krijgen is een bijzondere tijd waar ik erg van heb genoten. Na twee maanden voelde ik me superfit en had veel zin om weer aan het werk te gaan.” Het plezier dat Winter aan zijn verlof had beleefd, was voor Salem Samhoud reden om van het vaderschapsverlof beleid te maken. Tot nu toe hebben vijf mannelijke werknemers er gebruik van gemaakt. Maar, benadrukt Winter, het is geen recht dat in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. “We doen hier niet aan one size fits all. Het vaderschapsverlof is bedoeld voor wie er behoefte aan heeft.” Ook worden er geen uitzonderingen gemaakt: vaders mogen het betaalde verlof in één keer opnemen en het bijvoorbeeld niet verspreiden over een jaar.
Santiago de Compostela
Het vaderschapsverlof is slechts een van de redenen voor het lage verloop bij het zestig medewerkers tellende &Samhoud, meent Winter. “De ontwikkeling en tevredenheid van medewerkers wordt met coachingstrajecten en 360 graden feedback in de gaten gehouden. Onze cultuur is open. Iedereen, ongeacht welke functie, geeft elkaar feedback. We hebben speciale posters aan de muur hangen waarop we complimenten en verbeterpunten van elkaar aangeven.” Werknemers vasthouden is volgens Winter cruciaal. “Niet alleen vanuit commercieel oogpunt, ook omdat we hier meer zijn dan collega’s. Door onze manier van werken ontstaat een band tussen mensen.” Bij &Samhoud bespreken ze de open bedrijfscultuur nadrukkelijk bij het aantrekken van nieuwe mensen. Iedereen die aan de slag gaat bij het organisatieadviesbureau zal namelijk een persoonlijke ontdekkingstocht moeten afleggen. Nieuwe medewerkers lopen bijvoorbeeld de pelgrimsroute in het Spaanse Santiago de Compostela. Daar worden iemands persoonlijke waarden en doelen onder de loep genomen en gekeken of die in lijn liggen met de doelen van de organisatie. “We stimuleren mensen om na te denken wie ze zijn en wat ze willen. Zo verbinden we medewerkers aan elkaar en aan de organisatie.” Erg veel moeite om nieuwe mensen binnen te halen heeft het bedrijf niet, Winter gelooft dat de maatschappelijke activiteiten van &Samhoud daar ook bij helpen. Zo richtten ze een jeugdkabinet op dat fungeert als een soort schaduwkabinet, en ontwikkelden ze Visie 21: een initiatief dat Nederland haar trots en zelfvertrouwen moet terug geven. “We vinden het belangrijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Dat spreekt mensen aan.”
Papadag
De zoon van Edwin Winter is inmiddels ruim een jaar, vrijdag is zijn papadag. “Als hij slaapt, werk ik. Het is onzin als organisaties zeggen dat een dag minder werken niet mogelijk is in hogere functies, de werk-privé balans is voor mensen heel belangrijk.’ Een middag naar huis omdat je kind ziek is, zorgt bij &Samhoud ook niet voor problemen. “Als je werknemers flexibiliteit en vertrouwen geeft, zijn ze loyaal en werken ze ‘s avonds nog een paar uurtjes.”
Personeelsbeleid volgens &Samhoud
-
Zorg dat medewerkers zichzelf kunnen zijn
-
Werknemers laten nadenken over wie ze zijn, wat ze willen en hoe zich dat verhoudt tot de doelen van de organisatie, zorgt voor onderlinge verbinding
-
Vertrouwen maakt medewerkers loyaal
-
Zorg voor een open cultuur waarin alles wordt uitgesproken en iedereen elkaar feedback kan
-
geven
-
Let op een goede balans tussen werk en privé