Bedrijven moeten meer risico's nemen, aldus Arjan te Lintelo. "Wie weet komt een in aanvang gesloten bloem tot ongekende bloei."
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik zie grote kansen voor iedereen die met werving en selectie te maken heeft. Eerst een schets met een knipoog, van het werving- en selectieland anno 2008. Tot mijn grote verbazing zie ik zelfs grote en bekende namen behoudend denken en handelen.
Wie van de vier?
Hoe gaat het tot nu toe vaak? Een voorbeeld: u zoekt een topper op het gebied van credit management. Het door u ingeschakelde bureau met een gerenommeerde naam gaat u dé kandidaat aanbieden. Hierbij heeft de consultant de keuze uit vier kandidaten, waarvan er twee niet uit het vakgebied komen, een van die twee eerst drie maanden naar Australië wil en de ander laat blijken er voor te willen gaan.
De overige twee kandidaten hebben een goed aansluitende opleiding en zelfs al werkervaring in credit management. Nou vraag ik u: welke van de vier maakt de meeste kans om aangeboden te worden?
Deze case is in 2007 tijdens een seminar voorgelegd aan mij en anderen die professioneel werkzaam zijn in werving- en selectieland. Een grote meerderheid koos ervoor om een van de twee kandidaten met de juiste opleiding en werkervaring bij hun opdrachtgever aan te bieden. Mijn buurman en ik waren het er direct over eens om de kandidaat voor te dragen die niet uit het vakgebied kwam, niet de juiste opleiding had en ervoor wilde gaan.
Blikveldvernauwing
Waarom, zo vraagt u zich misschien af? Wij zagen in zijn CV passie en betrokkenheid, de wil om waar nodig van de geëigende paden af te durven wijken. Wij zagen bij de man ook de bereidheid om zich in de avonduren vakkennis eigen te maken. Wij zagen in de samenstelling van het huidige team ook de wens om iemand teamlid te maken die durf heeft. Als dit allemaal meeweegt in de aanbeveling van de juiste kandidaat, hoe kan het dan dat bijna geen van de aanwezige professionals echt af durft te wijken van de geëigende paden en selecteert op basis van opleiding en werkervaring?
Deze gedachte en het antwoord zijn voor discussie vatbaar. Ik denk dat veel mensen die langer in een bepaald vakgebied werken vroeger of later leiden aan blikveldvernauwing. Anders gezegd: men kijkt naar elkaar en doet de dingen veelal omdat men gewoon is het zo te doen.
Gesloten bloem
Ik wil me niet wagen aan een sprong naar 2015, wel naar 2010. In 2010 zullen mensen in werving- en selectieland die wel van de geëigende paden af durven wijken verder kijken dan zaken als opleiding, leeftijd en werkervaring. Deze mensen zullen in staat blijken en blijven om de juiste man of vrouw op de juiste werkplek te krijgen en te houden. Het overige deel in werving- en selectieland zal zich meer en meer gaan afvragen hoe het toch kan dat de ander wél slaagt.
De boodschap hierbij is om het nu eens anders dan anders te doen. Verdiep je nu eens écht in de wensen van kandidaten en bedrijven en durf risico's te nemen. Wie weet komt een in aanvang gesloten bloem ook bij u in de organisatie tot ongekende bloei!
Arjan te Lintelo (1963) helpt sinds 2002 bedrijven en organisaties met het in beweging krijgen van mensen in de door de organisatie gewenste richting. Om te komen van het wat naar het hoe, van missie, visie en strategie naar het vaak moeilijke proces van uitvoeren. Daarbij wordt niet uitgegaan van ingewikkelde modellen en theorieën, maar wordt verder gebouwd op de binnen de organisatie al aanwezige structuur en menselijke kwaliteiten. Praktisch en pragmatisch, gewoon met twee voeten op de grond.