Nederlandse topbedrijven zetten in onzekere tijden in op ervaring aan de top. De gemiddelde leeftijd van bestuursvoorzitters bij AEX-bedrijven steeg het afgelopen jaar van 48,9 naar 50,9 jaar. Slechts één op de zeven nieuwe CEO’s is nog jonger dan 45 jaar, terwijl dit een jaar geleden nog gold voor meer dan een kwart.
Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Route to the Top 2024 van executive search firma Heidrick & Struggles, waarin de eigenschappen van 1.232 ceo’s uit 27 landen zijn onderzocht.
Cfo’s populairder dan ooit
Opvallend is de sterke groei van voormalige cfo’s in de topfunctie. Inmiddels heeft 27 procent van alle Nederlandse bestuursvoorzitters een financiële achtergrond, tegen 22 procent vorig jaar. ‘We behoren daarmee tot de Europese top’, zegt Imke Lampe van Heidrick & Struggles Nederland. ‘Alleen Ierland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk benoemen vaker ex-cfo’s tot ceo.’
De voorkeur voor financieel geschoolde leiders past bij de huidige tijdgeest. Bedrijven waarderen vooral de brede ervaring die cfo’s hebben opgedaan. Zij hebben niet alleen financiële crises meegemaakt, maar ook strategische transformaties begeleid en stakeholder-relaties beheerd. Deze veelzijdigheid maakt hen ideale kandidaten voor het topbestuur, vooral in tijden waarin operationele excellentie en financiële discipline cruciaal zijn.
Lees ook: Deze young professionals schudden Nederlandse boardrooms op: ‘Ze willen echt dat het schuurt’
‘In een periode van economische onzekerheid en geopolitieke spanningen zoeken bedrijven stabiliteit en financiële scherpte’, aldus Lampe. ‘De moderne cfo kijkt echter allang verder dan cijfers en richt zich op waardecreatie en strategische groei.’
Interne doorstroming
AEX-bedrijven kiezen massaal voor bekende gezichten: zeven op de tien nieuwe ceo’s komen uit eigen gelederen, tegen 61 procent in 2023. Dit is fors hoger dan het Europese gemiddelde van 62 procent. ‘Cfo’s zitten vaak al jaren aan de directietafel en kennen de organisatie van binnenuit’, verklaart Lampe de populariteit van interne benoemingen.
Meer diversiteit
Het aantal vrouwelijke ceo’s is verdubbeld, al zijn dat er nog altijd maar twee: Nancy McKinstry (Wolters Kluwer) en Valerie Diele-Braun (IMCD). McKinstry wordt later dit jaar wel vervangen door een andere vrouw, Stacey Caywood.
Ook het aandeel buitenlandse ceo’s groeide van 39 naar 42 procent. Bijna de helft van alle nieuwe bestuursvoorzitters heeft inmiddels internationale bestuurservaring, tegen een derde vorig jaar.
‘Of iemand nu jong, oud, man, vrouw of buitenlander is: in de huidige markt draait alles om ervaring’, concludeert Lampe. ‘Een doorgewinterde leider weet de rust te bewaren en de organisatie op koers te houden.’
Lees ook: Inclusive30: dit zijn de leiders van 2025 die de BV Nederland écht inclusiever maken