Wie is Hennie van der Most?
Voor een symbolisch bedrag een tapijthal, oude meelfabriek of watertoren op de kop tikken en die dan in een handomdraai tot een attractiepark, overdekte speelhal of restaurant omtoveren. Dat is waar de pragmatische serieondernemer Hennie van der Most (1950) bekend om is. Als je zijn naam nog niet kent, heb je wel een beetje onder een steen geleefd. Want de Overijsselse ondernemer is niet alleen slim in dealtjes sluiten, hij weet ook handig de media te bespelen. Van der Most is dankzij zijn nuchtere optreden en enthousiaste voorkomen voor actualiteitenprogramma’s een geliefde interviewkandidaat. Iemand die simpele oplossingen heeft voor de complexe problemen van deze tijd. Zo maakte SBS 6 met hem Operatie van der Most. Daarin probeerde Hennie ondernemers uit de put te helpen. Hij heeft ook een boek laten verschijnen: Super Nederland.
Wat zijn dan zijn wapenfeiten?
De ondernemer begon in 1975 in de ijzerhandel en die maakt nog steeds onderdeel uit van zijn imperium. Wat hem in Nederland onsterfelijk heeft gemaakt is natuurlijk is De Bonte Wever in Slagharen. Van der Most had naast zijn huis een zwembad annex sauna waar de hele buurt tegen betaling gebruik van mocht maken. In 1980 kocht hij een vervallen fabriekje in zijn woonplaats Slagharen en maakte daar De Bonte Wever van, eerst als sauna- en zwembadcentrum. Daarna volgde Speelstad Oranje, een pretpark in een voormalige aardappelmeelfabriek. In een watertoren in Lichtmis, bij Zwolle, bouwde hij hotel De Koperen Hoogte. In Meppen, Duitsland, werd een energiecentrale omgetoverd tot Funpark Meppen. In een militaire basis in hetzelfde land opende Van der Most een indoor camping.
Wat maakt hem zo succesvol?
Dankzij de bescheiden investeringen in zijn locaties kan Van der Most de prijzen voor zijn publiek laag houden. Dat leidt meestal tot een all-informule die bijzonder goed aanslaat. Ook laat hij de verschillende bedrijven van elkaar profiteren. Omdat hij groothandels heeft in ijzerwaren en bouwmaterialen koopt hij de materialen voor zijn vastgoedprojecten goedkoop in. En: als er een oud schip gesloopt moet worden om plaats te maken voor een horecaproject, verkoopt hij het overtallige staal via de die groothandels weer door.
Hij is iemand die in alles handel zit, maar niet als een simpele dozenschuiver te werk gaat. De ondernemer durft juist heel groot te denken. 2 van zijn leefregels:
- Denk altijd: hoe kan ik iets simpeler doen?
- Vergaderingen zijn tijdverspilling, loop liever wat meer op werklvoer rond.
Misschien nog wel de belangrijkste eigenschap van Van der Most is zijn doorzettingsvermogen. Het ombouwen van oude fabriekshallen en kerncentrales, daar komt nogal wat regelgeving bij kijken. Hierover zei hij eerder tegen Sprout: ’In 1991 zat de gemeente Lichtmis met de watertoren in zijn maag. Een toplocatie voor een exclusief hotel en restaurant, want je mag niet zomaar zo hoog bouwen. Achteraf bekeken was ik daar nooit aan begonnen. Het heeft me 15 jaar en veel geld gekost. Veel trammelant met vergunningen. Maar de aanhouder wint.’
Hoe gaat het nu?
Van der Most heeft zeker last gehad van de crisis. De staal- en ijzerprijzen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Bij één van zijn droomprojecten is het ook anders gelopen dan gedacht. Pas na bijna tien jaar voorbereiding kon deze maand het nieuwe attractiepark Funpark Meppen worden geopend. Het attractiepark is gebouwd op het terrein van een voormalige energiecentrale in het Duitse plaatsje Meppen-Huntel. De snelle beslisser kocht de energiecentrale in 2004, maar liep vervolgens tegen allerlei vertragingen aan. Bouwproblemen, conceptaanpassingen en het aanpassen van constructies hebben ervoor gezorgd dat het een hoofdpijnproject is geworden.