Dit artikel is geüpdate, na een telefoontje van Bob Ultee zelf. Zie onder deze bijdrage de reactie van Ultee naar aanleiding van dit bericht.
Dat er op dit moment heel wat aan de hand, is zeker. De toekomst van Sabon, en het daaromheen gebouwde beursgenoteerde beleggingsfonds BrandFunding, staat op het spel, of liever gezegd: lijkt als een kaartenhuis in elkaar aan het storten. Dinsdag meldde BrandFunding dat de overname van iCentre van de baan is. Wat is daarvan de reden ?
Antea, de verkopende partij, zegt in een reactie dat Ultee “meerdere aanbetalingen” niet heeft gedaan. En die betalingen heeft hij niet kunnen doen omdat zijn financiële huzarenstukje, de herplaatsing van een deel van zijn aandelen Brandfunding, op een mislukking is uitgelopen. De investeringsmaatschappij wil voorlopig verder niet inhoudelijk ingaan op het afblazen van de deal.
Ultee had verwacht dat hij zo’n vier miljoen van zijn aandelen, zo’n veertig procent van de participaties Brandfunding die hij in het bezit heeft, te kunnen slijten aan particuliere beleggers. Van twee bronnen weten we dat Ultee voor de overname rond de 60 tot 70 miljoen euro moest neertellen, een flink bedrag voor een reseller waarvan niet iedereen zo zeker is of het de cashcow zal blijven die het nu is.
Ingestort
Kort nadat de handel in het ‘nieuwe’ aandeel van start ging in april noteerde de koers kort boven de tien euro, om de daaropvolgende weken volledig in te storten. Inmiddels kun je een stuk kopen voor minder dan een euro. Ultee kan dus met geen mogelijkheid de rekeningen betalen mocht hij zijn aandelen wel kwijt raken. Wouter Schortinghuis, ceo van iCentre, en die onder voorwaarden een portie (meer dan 2 miljoen euro) aan participaties zou gaan afnemen als onderdeel van de deal, wil niets zeggen. “Ik dacht dat u van de bank was, daarom nam ik op”, is alles dat hij zegt.
De overname had de ultieme vlucht naar voren moeten zijn voor Ultee. Hiermee wilde de ondernemer van een bedrijf van minder dan 20 miljoen euro omzet in een klap groeien naar een retailer met een groepsomzet van meer 200 miljoen euro per jaar. Daarmee zou hij uit de kosten kunnen komen. Zijn bedrijf lijdt nu al jaren zwaar verlies, het is hem nog steeds niet gelukt om dat om te buigen. De weg die Ultee kiest, is tot nu toe steeds het nemen van een steeds grotere gok om een steeds grotere schuld te vereffenen.
Veel vragen
Dat hij haast had met zijn deal was duidelijk. Hij zou er niet alleen de iCentre-overname mee moeten financieren, maar ook stonden er nog heel wat rekeingen open die hij met die deal in een klap zou moeten vereffenen. Op dit moment speelt de ABN Amro, waar BrandFunding een krediet heeft, een belangrijke factor in wat er met het bedrijf gebeurt. De lening die het Sabon heeft verschaft, is opeisbaar op het moment. Op de site van zakenblad Quote, dat vorige week overigens een portret publiceerde, staat vermeld dat de SNS, de bank die aan de holding van Ultee geleend heeft, inmiddels beslag heeft laten leggen op zijn villa. Uit het portret van Quote blijkt onder meer dat er belangrijke investeerders achter ondernemer Ultee zitten. Ultee doet erg vaag over waar hij zijn geld vandaan heeft. Hoe kan het dat hij het de afgelopen maanden wel in staat is om in privé steeds miljoenen in het bedrijf te stoppen, maar dan een aanbetaling voor een overname niet zou kunnen financieren? Er staan nog wel meer vragen open. De belangrijkste is nu: wat gebeurt er met Sabon de komende dagen?
Reactie Ultee: “Het gaat prima met mij, maar ben geschokt door wat er de laatste dagen aan berichten naar buiten is gekomen. Ik ben net terug uit Zwitserland en loop nu gewoon in het Vondelpark hoor. Als ik dit allemaal lees staan mijn oren te klapperen. Het verhaal zit veel complexer in elkaar dan in berichten wordt voorgesteld. De plaatsing van de aandelen is niet helemaal verlopen zoals we verwacht hadden, maar dat betekent niet dat we niet gewoon doorgaan met ons bedrijf. Er spelen veel meer dingen dan wat Antea beweert, we zijn ons nu aan het beraden. ” In reactie op de beslaglegging op zijn huis door de SNS Bank: “Ik kan hier nu geen commentaar op geven, maar hun rol is anders dan is gesuggereerd. Het is opmerkelijk dat een bank dit nu zelf naar buiten brengt. ”