Hyves, MySpace, Facebook, Xing, allemaal tools die het leven leuker maken. Toch hebben sociale netwerken wel degelijk een keerzijde: verslaving. Internetverslaving kenden we natuurlijk al. In 2006 was een op de acht Amerikanen officieel verslaafd, in Nederland liggen de cijfers lager, rond een op vijftien. Zijn deze getallen te verwaarlozen?
Internetverslaving groeit
77 procent van de internetgebruikers gebruikt social networking heel intensief. 37 procent van de bezoekers kijkt zelfs meerdere keren per dag op hun favoriete sociale netwerk, blijkt uit Amerikaans onderzoek. En ze blijven lang ingelogd. Op Facebook gemiddeld 186 minuten. In Nederland groeit de populariteit ook. Het checken van online netwerken staat inmiddels al op de derde plaats van meest favoriete PC-activiteiten.
Verslaving onder hele bevolking
“Verslaving aan sociale netwerken is een groeiend fenomeen,” vertelt een woordvoerder van opvangcentrum Crisis Care. Ook Cascade verslavingszorg behandelt steeds meer internetverslaafden. “Ik heb het idee dat het toeneemt,” zegt de woordvoerder. “Juist de interactiviteit maakt het extra verslavend. Mensen kunnen even vluchten, even iemand anders zijn. Je ziet sociale internetverslaving niet alleen bij jongeren, maar onder de hele bevolking. Ook bij hoogopgeleide werknemers.”
Radicaal afsluiten is een optie, maar een Engelse ondernemer vond er iets op: een teller. Derek Sorenson – eigenaar van een bedrijf dat websites repareert – ontwikkelde de applicatie Notworking. Zo kunt u al uw verloren uren – en euros – optellen.
Ook ondernemers blijken vatbaar voor internetverslaving, meldt Cascade. “Al is het grootste probleem voor ondernemers nog steeds alcohol.”