Ruim drie kwartier voor het slot stond de AEX-index 1,3 procent lager op 422,89 punten en daalde de MidKap 0,5 procent tot 631,62 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,6 en 1,8 procent in.
De ECB verlaagde ook nog eens de groeiramingen voor de eurozone in 2015 en 2016. Volgend jaar valt de groei met 1 procent een stuk lager uit dan de 1,6 procent die eerder werd voorzien. De prognose voor 2016 werd mondjesmaat bijgesteld, van 1,4 naar 1,3 procent. Bij het oordeel over de noodzaak van aanvullende maatregelen, waarover ,,begin volgend jaar” een oordeel wordt geveld, let de ECB scherp op de gevolgen van de forse daling van de olieprijzen.
Shell
Olieconcerns en dienstverleners aan de energiesector behoorden, zoals vaker de laatste dagen, tot de sterkste dalers. Zwaargewicht Shell zorgde voor extra druk op de AEX met een koersverlies van 2,5 procent. Boskalis, Fugro en SBM Offshore verloren tussen 1,4 en 3 procent.
De boodschap van Unilever dat de activiteiten op het gebied van smeerbare producten worden ondergebracht in een aparte divisie, werd aanvankelijk goed ontvangen. Het levens- en verzorgingsmiddelenconcern raakte echter aan het eind van de handelsdag zijn koerswinst kwijt en stond 0,5 procent lager.
ASML
Chipmachinefabrikant ASML (plus 0,5 procent) was de enige stijger onder de hoofdfonsen op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de aankondiging dat chipfabrikant Intel flink gaat investeren in een Chinese fabriek. Intel is grootaandeelhouder en een belangrijke klant van ASML.
TUI Travel steeg 2 procent in Londen na beter dan verwachte jaarresultaten van de Britse reisorganisatie. In Dublin maakte Ryanair een koerssprong van ruim 8 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij verhoogde opnieuw zijn winstverwachting.
De euro steeg na het nieuws van de ECB tot 1,2416 dollar, van 1,2310 dollar bij het slot op woensdag. Voor een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent minder betaald op 66,48 dollar. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper op 69,21 dollar per vat.