1. Rieu had 34 miljoen schuld
André Rieu (64) had vier jaar geleden een schuld van 34 miljoen euro. ‘Alles was van de bank’, aldus de Nederlandse violist/orkestleider/zakenman tegen het Duitse persagentschap DPA. ‘Mijn studio, mijn cd’s, mijn Stradivari, de rechten op mijn naam, werkelijk alles’. De schulden waren ontstaan omdat André Rieu slot Schönbrunn als extravagant decor voor zijn concerten had laten nabouwen. Gelukkig bleef zijn bank hem destijds steunen en na een jaar stond Rieu volgens eigen zeggen ’20 miljoen in de plus’. Op 1 januari start Rieu in Keulen een twee maanden durende Duitsland-toernee.
2. Recordaantal startups bij Yes!Delft
Yes!Delft, de aan TU Delft verbonden incubator, heeft in 2013 een recordaantal van 17 startups toegelaten, meldt het vandaag. Een greep: een exoskelet dat de zwaartekracht opheft, nanoraketten voor onderzoeksdoeleinden, lasers om vogels van luchthavens te weren, slimme onderwijssoftware, adaptieve straatverlichting, 3D printen op elke locatie en computerservers die je huis verwarmen. Annemieke Wisse, directeur van Yes!Delft: “Het zijn stuk voor stuk bedrijven met een vernieuwende technologie, een schaalbaar concept, het juiste business model en de potentie om impact te maken op de maatschappij en het Nederlandse innovatieklimaat.” Het kan geen toeval zijn, dat van de lichting 2013 drie startups zijn genomineerd als Sprout Startup van het Jaar: Ecobrix, Nerdalize en Tradecloud.
3. KvK-medewerkers gaan politie helpen
De Kamer van Koophandel gaat actiever optreden bij het signaleren van bedrijfsfraude. Dat stelt de directeur van het Handelsregister tegenover het FD. Zijn medewerkers zullen een extra paar ogen vormen voor opsporingsautoriteiten die speuren naar mensenhandel, misbruik van rechtspersonen en identiteitsfraude. Zodra een bekende fraudeur zich met een zogenoemde ‘katvanger’ meldt bij de balie, kunnen medewerkers van de KvK dit melden bij de Belastingdienst.
4. Parijs dwarsboomt Uber
Om de klassieke chauffeurs te beschermen (die er nog altijd tonnen betalen voor hun vergunning) gaat Frankrijk Taxi-app Uber dwarsbomen. Vanaf 1 januari worden Uber-chauffeurs in Frankrijk bij decreet verplicht om één kwartier te wachten voordat ze een klant, met wie ze via de app contact hebben. oppikken.Afgelopen weekend verscheen hierover in de Franse versie van de Staatscourant een decreet. De opgelegde vertraging geldt ook voor andere taxi-apps als SnapCar, Allocar en LeCab.
5. Aldel failliet
Ondanks een in oktober verstrekt overbruggingskrediet van bijna 8 miljoen euro van de provincie Groningen en het Rijkis aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl gisteren failliet verklaard. Groningen is daardoor pissig, omdat de aluminiumfabriek minstens tot februari open zou blijven en onderhandelingen over de toekomst onmogelijk bleken. ‘Voornamelijk omdat van de kant van de aandeelhouder geen enkele bereidheid is om mede verantwoordelijkheid te nemen voor een mogelijke oplossing,’ aldus een gedeputeerde. Of Aldel, sinds 2009 eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Klesch & Company, een doorstart kan maken, valt nog niet te zeggen. Bij het bedrijf werken volgens eigen opgave 300 mensen, Aldel biedt werk aan nog eens ruim 300 werknemers bij toeleveranciers.
6. Lastenverlichting
Per 1 januari verdwijnen vrijwel alle heffingen die ondernemers moeten betalen aan de product- en bedrijfschappen (PBO) en dat scheelt ze samen ongeveer 220 miljoen euro, stelt het ministerie van Economische Zaken maandag. Product- en bedrijfschappen voeren nu nog allerlei taken uit voor overheid en bedrijfsleven, zoals het bevorderen van plant- en diergezondheid en controle op voedselveiligheid. De verplichte heffingen worden afgeschaft, de overheid neemt de publieke taken over en taken voor het bedrijfsleven worden op eigen rekening en op basis van vrijwilligheid uitgevoerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om voorlichting en promotie.
7. En dan dit: eerste NFC-restaurant
Op 1 januari opent restaurant Popolare officieel zijn eerste Nederlandse vestiging, in Nijmegen. Het is vooral de draadloze technologie die het onderscheid moet maken. Bij binnenkomst ontvangt de gast een persoonlijke tabletmenukaart. Aan de tafel kan die worden geactiveerd door middel van een NFC-chip op de tafel. De tablet maakt het mogelijk om één of enkele gerechten per keer te bestellen. De gerechten komen binnen op schermen in de keuken. Na bereiding serveert de ober deze rechtstreeks uit aan tafel. Gasten kunnen op elk moment bijbestellen.
Tot zover de Sprout update van dinsdag 31 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.