Wat is het?
Texter biedt een snelle mogelijkheid om standaardteksten die je regelmatig gebruikt automatisch in te voeren door het tikken van één woord, een hotstring. Denk aan teksten in klantenservicemails, facturen, nieuwsbriefartikelen of webteksten. Je moet eenmalig het tooltje downloaden en instellen, dan kun je de service gebruiken in al je programma’s (web, tekstverwerking, mails, etc). Gevorderde gebruikers kunnen zelf scripts schrijven voor Texter (zie daarvoor de info op Lifehacker.com).
Voor wie?
Iedereen die regelmatig dezelfde teksten gebruikt en een makkelijker alternatief zoekt voor kopiëren-plakken.
Hoe werkt het?
Download de tool en start hem op. Nu draait het tooltje op de achtergrond mee, het icoontje vind je in de taakbalk. Door er met je rechtmuisknop op te klikken, kun je onder preferences de tool naar wens instellen. Daar kun je aangeven dat Texter standaard moet openen bij het opstarten van je computer en – als je wilt – dat hij een geluidje maakt bij elke tekstvervanging. Ook kun je een sneltoetscombinatie instellen om Texter op te starten en een printbare ‘cheatlist’ uitdraaien van alle hotstrings die je gemaakt hebt. Verder is het een kwestie van eenmalig de meest gebruikte hotstrings instellen onder ‘create new hotstring’. Daarbij kies je ervoor wanneer de hotstring vervangen moet worden door de lange tekst. Dat kan instant, maar ook pas als je achter het woord een spatie, enter of tab tikt. Onder ‘manage’ kun je alle hotstrings aanpassen, mocht er iets niet bevallen. Na het instellen wordt voortaan elk hotstring-woord vervangen door jouw standaardtekst.
Wat zijn de voordelen?
Texter levert je veel tijd- en irritatiebesparing op als je vaak dezelfde teksten tikt. Met deze oplossing kun je een mail persoonlijk opstellen, maar verlies je niet veel tijd aan het invoegen van standaard informatie. Dit is de meest voor de hand liggende toepassing, maar in feite kun je de tool voor van alles en nog wat inzetten. Denk bijvoorbeeld ook aan maillijsten, briefondertekeningen en factuurteksten. Grappig extraatje: Texter geeft onder ‘stats’ weer hoeveel tijd je bespaart.
Wat zijn de nadelen?
De woorden die je als hotstring invoert, zijn hoofdlettergevoelig. Hou je daar geen rekening mee, dan werkt het niet. Let ook op dat je niet te simpele, alledaagse woorden gebruikt als shortcuts, anders komen de teksten ook naar boven als je er helemaal geen behoefte aan hebt. Je kunt bijvoorbeeld afkortingen gebruiken, zoiets als ‘klntnf’ in plaats van ‘klantinfo’. Mocht je geïrriteerd raken door de tool, dan kun je ‘m ook altijd uitzetten. Zet sowieso bij je instellingen de automatisch geselecteerde universal spelling corrector uit, anders verandert het programma zo nu en dan ook doodgewone Nederlandse woorden naar de ‘correcte’ Engelse term.
Conclusie?
Leuk voor de luiaards onder ons, maar vooral erg handig voor mensen die repetitief standaardvragen moeten beantwoorden over verkoopinformatie en productdetails bijvoorbeeld.