Wat is Incooling?
Incooling houdt datacenters op een efficiënte manier koel, door niet de hele hal te ventileren of water langs servers te sturen, maar door de chips zelf af te koelen met koelvloeistof in een koelblokje dat op de chip wordt geplaatst.
Door diensten als 4G en straks 5G groeit het aantal datacenters hard. Zo hard dat Amsterdam deze zomer een tijdelijke bouwstop afkondigde omdat de internethallen te veel ruimte en energie opslokken. Het Eindhovense Incooling belooft een energiebesparing tot wel 50 procent, vergeleken met gangbare koelingsmethodes.
“Iedereen is bezig met de volgende snelle chip, maar er is weinig aandacht voor rekencentra”, zegt medeoprichter Helena Samodurova. De techniek van Incooling (phase change cooling) zorgt er ook voor dat chips minder last hebben van temperatuurschommelingen, waardoor de snelheid kan worden opgeschroefd – en Moore’s law nog een tijdje in stand kan worden gehouden. Incooling zag in eerste tests dat het aantal berekeningen dankzij stabielere chips met ruim 20 procent kan stijgen.
Wie zitten erachter?
Incooling gebruikt techniek die is ontwikkeld voor de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland. Een alliantie met daarin onder andere ASML en Philips bracht de techniek naar Nederland, waar onder de vleugels van startup-accelerator HightechXL een nieuwe startup werd gebouwd rond het concept.
CEO is Rudie Verweij (foto derde van rechts), die eerder verantwoordelijk was voor datacenters waar beelden van animatiestudio’s zoals Pixar gerendered worden. Koeling bleek daar een groot knelpunt: berekeningen kunnen per film weken langer duren als servers te heet dreigen te worden.
Medeoprichter en CMO Helena Samodurova (foto tweede van rechts) werkte eerder bij HightechXL, waar zij hielp met het bouwen van startups die CERN-technologie naar de markt brengen. Daarbij zat ook Incooling, waar zij nu fulltime aan de slag is. Oprichter en CEO van HighTechXL Guus Frericks (foto rechts), die eerder bij chipmaker NXP werkte, is ook co-founder van het 8 teamleden tellende Incooling.
Wie zitten erop te wachten?
De wereldwijde markt voor het koelen van datacenters was ruim 8 miljard dollar in 2017 en groeit naar verwachting in 2025 naar meer dan 23 miljard dollar. “Het is een nichemarkt, maar de potentiële winsten zijn enorm,”, zegt Samodurova. “Datacenters gebruiken next generation chips, maar geen high level koeling, dus ze laten prestaties onbenut.” De startup kan zijn techniek afstemmen op de behoefte aan betere prestaties, meer energie-efficiëntie of een combinatie daarvan.
Behalve op datacenters richt Incooling zich op grootverbruikers van dataverkeer Google en Facebook.
Hoever is Incooling?
Incooling ging officieel in september vorig jaar van start met de opening van een eigen kantoor op de High Tech Campus. Met behulp van een seed-investering werd daar het eerste prototype gebouwd, op basis waarvan volgend jaar de markt moet worden bestormd. De startup voert daarvoor nu gesprekken met een aantal datacenters en producenten van servers.
Wat is het businessmodel?
De verkoop van losse systemen, met potentiële upgrades in de toekomst. Het huidige prototype ziet Incooling als een manier om de markt binnen te komen. Het uiteindelijke doel is om chips van binnenuit af te koelen, in plaats van met het koelblokje erbovenop.
Een veel ingewikkelder proces, zegt Samodurova. Maar het zou een doorbraak betekenen omdat je chips dan op elkaar kunt stapelen (iets wat nu vanwege de hitte die de chips afgeven, nog niet kan). Samodurova: “Dan worden we een integraal onderdeel van de chipindustrie.”
Nog geld nodig?
Na de eerdere seed-ronde is Incooling op zoek naar een “veel grotere” ronde. Om de chipindustrie te kunnen veroveren zou een bedrag van minimaal enkele tientallen miljoenen euro’s nodig zijn.