Wat is Baserow?
Baserow levert een opensourcetool waarmee je zonder technische kennis een database kan maken. Zo’n verzameling tabellen en kolommen is het fundament onder zo’n beetje 90 procent van alle websites.
De databases van Baserow hebben nog veel meer toepassingen. Zoals een crm-systeem, projectmanagement of als backend van een Android-app. De dienst kan dankzij API’s (digitale koppelingen) communiceren met bijvoorbeeld Google Drive, Slack of Discord.
De Amsterdamse startup begeeft zich op het terrein van het Amerikaanse Airtable, een bedrijf uit San Francisco dat een half jaar geleden werd gewaardeerd op 11 miljard dollar. ‘In de basis zijn veel dingen vergelijkbaar’, zegt oprichter Bram Wiepjes. ‘Zij waren een grote inspiratie en ze lopen acht jaar voor. Maar wij zijn open source. Een voordeel is onder andere dat je het op je eigen server kan installeren. In de cloud of op je eigen computer.’
Gebruikers houden data daardoor in eigen beheer. Dat kan een uitkomst zijn voor organisaties die met privacygevoelige data werken, zoals banken en universiteiten. Die kunnen vanwege Europese privacyregels geen (Amerikaanse) SaaS-tools gebruiken.
Wie zitten erachter?
Bram Wiepjes (29), die al op zijn vijftiende werd aangenomen als programmeur, werkte bij meerdere bij startups en grote bedrijven. ‘Ik heb alles geleerd wat je nodig hebt om schaalbare webapplicaties te bouwen, van UX tot DevOps.’
Wiepjes bedacht Baserow, omdat hij merkte dat er behoefte ontstond aan een opensourcevariant van Airtable. ‘Het begon als een zijproject om in de avonden en weekenden uit te werken. Dat duurde best lang, omdat ik hoge kwaliteit software wil die goed gedocumenteerd is.’ In mei 2020 lanceerde hij de eerste versie. Dankzij flinke tractie kon hij zich al snel fulltime op Baserow storten.
Verantwoordelijk voor het commerciële succes is Olivier Maes, iemand met veel ervaring in de opensourcewereld. Het (volledig remote) team van Baserow bestaat nu uit tien mensen, die bij toeval allemaal in verschillende landen wonen.
Iedere week lichten we een veelbelovende startup uit. De Startup van de Week dingt ook mee naar de titel Startup van het Jaar. Benieuwd wie er kans maken? Lees eerdere Startups van de Week terug »
Wie zitten erop te wachten?
Vooral bedrijven en overheden die met privacygevoelige data werken, en die daardoor geen SaaS-tools kunnen gebruiken. Wiepjes: ‘We willen ons de komende tijd richten op verticals, zoals automotive. En op landen zoals Duitsland en Frankrijk, waar veel naar open source wordt gekeken.’
In een krappe arbeidsmarkt is no code een aantrekkelijke optie. Baserow wil (net als Airtable) een platform worden waarmee je ook applicaties kunt bouwen. Wiepjes schat dat bedrijven daarmee, in combinatie met het automatiseren van processen, weleens 80 procent van het werk van developers zouden kunnen vervangen.
‘Als je de kracht van no code in handen geeft van niet-technische mensen, dan kunnen ze ver komen. En hoeven ze alleen developers in te schakelen voor bijvoorbeeld het toevoegen van een plugin.’
Een andere usp van Baserow is volgens Wiepjes de modulaire opzet. ‘Je kan alles uitbreiden met plugins, zelf veldtypes toevoegen en experimenteren met manieren om data te visualiseren. En Airtable is gelimiteerd tot ongeveer honderdduizend rijen per database. Bij ons kun je veel meer data kwijt, er zit bijna geen limiet op.’
Hoever is Baserow?
Tot nu toe gingen zo’n 20.000 gebruikers aan de slag met de hosted versie van Baserow. Het aantal gebruikers dat de software op de eigen systemen heeft geïnstalleerd is lastig te bepalen.
Veilig en open source
Veel cruciale software draait op opensourcesoftware, met Linux als bekend voorbeeld. ‘Als iets open source is, vinden mensen dingen die anders niet gevonden zouden worden’, zegt Wiepjes. ‘Iedereen kan fouten zien en die worden meestal snel opgelost. Onderaan de streep zorgt dat voor een veiliger product.’
Wiepjes: ‘Er staat een mooi core-product, maar er moet nog veel gebeuren. Er staan veel use cases en features op de verlanglijst, zoals role based-werken en single sign-on (in één keer inloggen op meerdere applicaties, red.).’ Op de planning staat ook een module om processen te automatiseren, zoals een automatische e-mail nadat iemand een formulier heeft ingevuld.
Wat is het businessmodel?
Baserow hanteert een opencorebusinessmodel, vergelijkbaar met (eveneens van oorsprong Nederlandse) bedrijven als GitLab en Elastic. Alle broncode is publiek beschikbaar, ongeveer 90 procent van de functionaliteiten is gratis. Een licentie garandeert dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en commercieel vermarkten.
Een paar weken geleden lanceerde de startup een premium-versie, met inmiddels ruim honderd gebruikers. Ook van die software is de code openbaar. Maar er geldt een andere licentie, die afnemers ‘dwingt’ om een abonnement te nemen.
De betaalde versie beschikt over extra functies, vooral bedoeld voor gebruikers die zo’n beetje dagelijks met de software werken. Voor grote bedrijven werkt Baserow aan enterprise-features en technische ondersteuning.
Lees ook: Hoe Open Social techgiganten uitdaagt met open source
Nog geld nodig?
Dankzij een recente seed-investering van 5 miljoen euro ‘staat er aardig wat geld op de bank om door te ontwikkelen’. Het groeigeld kwam van Inkef, de vc-tak van pensioenfonds ABP en twee vroegefase-investeerders uit Londen: Inktrust en Seedcamp. Daarnaast stapte een groep angels in, waaronder Remote-oprichter Job van der Voort.
Wiepjes moest naar eigen zeggen wel even nadenken over het aantrekken van extern groeikapitaal. ‘Wil ik überhaupt wel investeren of blijven bootstrappen? Maar wanneer investeerders naar je toekomen, kun je selectief zijn.’
Meer investeringen heeft Baserow voorlopig niet nodig. Zeker voor een remote softwarebedrijf, met behalve medewerkers weinig onkosten, is de runway comfortabel lang. ‘Over anderhalf jaar gaan we weer nadenken over een Series A-ronde.’
Lees ook: Sytse Sijbrandij (GitLab) had eerst weinig op met investeerders