1. SRXP krijgt een investering van Fentener van Vlissingen
Een vette vis voor 25 onder de 25-ondernemers Pieter Verbruggen en Rogier Schutte. Ze hebben BCD-eigenaar John Fentener van Vlissingen binnengehaald als investeerder in hun drie jaar oude it-bedrijf SRXP. Fentener van Vlissingen neemt via zijn investeringsfonds Walvis Participaties een minderheidsbelang. Dat meldt het Financieele Dagblad. SRXP heeft een slimme tool ontwikkeld waarmee bedrijven digitaal kunnen declareren. Met de kapitaalinjectie kan het sneller groeien. Het is voor Walvis de negende deelneming sinds de oprichting van het fonds, begin vorig jaar.
2. Curatoren pleiten voor meer steun
De aanpak van faillissementsfraude moet beter, maar er moet ook goed gekeken worden of er niet teveel op het bordje van de curator komt te liggen. De pleiten enkele curatoren in het NRC Handelsblad dit weekend. Plannen voor nieuwe wetgeving liggen momenteel bij de Raad van State. Ondernemers die faillissementsfraude plegen kunnen tot vier jaar de bak in en mogen vijf jaar geen bedrijf meer runnen. De curator krijgt een plicht om vermoedens van fraude te melden. Ze veranderen daarmee in opsporensambtenaren voor het OM, aldus de zorg van de curatoren. Vaak is er echter geen geld in de boedel om onderzoek mee te bekostigen.
3. Investeerder Paul Dumas spreekt over faillissement Polare
Ook in het NRC dit weekend een interview met investeerder Paul Dumas. Hij is degene die met ProCures in 2012 De Slegte en Selexyz overnam en samenvoegde tot Polare. Die combinatie is te midden van veel publiciteit op de fles gegaan. Volgens hem is Polare onder meer failliet gegaan vanwege onwil van familie De Slegte. Die zou sleutelgeld betalen voor panden, maar kwam terug van die afspraak. Ook bleek er een ingewikkeld steekspel gaande tussen de nieuwe boekenwinkel en het Centraal Boekenhuis (CB). Dumas nam een schuld van 12 miljoen over, de resterende 16 miljoen zou door de schuldeisers moeten worden afgeschreven, waaronder het CB dus. Volgens Dumas heeft hij geprobeerd het verdienmodel in de markt te veranderen, door uitgevers op consignatie te laten leveren, maar stuitte dat op grote weerzin van het CB. Die maakte het juist moeilijker door de betalingstermijn te verkorten, zegt Dumas. Hij vindt hij een eenzaam gevecht op de achtergrond heeft gevoerd om iets te doen aan het CB-monopolie, maar dat hij die strijd verloren heeft. Nu moet volgens hem de boekenmarkt op zoek moet naar een nieuw evenwicht. ‘Nu hoor je steeds dat het CB ons met miljoenen overeind heeft gehouden, maar dat is onzin.’
4. Vakbonden niet blij met overname havenbedrijf HES
Private equity fonds Hestya Energy wil havendienstverlener HES Beheer overnemen. De Britse investeerder heeft een voorgenomen bod uitgebracht op alle aandelen. En dat zien de vakbonden en ondernemingsraden van de verschillende havenondernemingen die onder de holding vallen niet zitten. Ze trekken samen op tegen een mogelijke overname. FNV Havens en CNV Havens ondernemen juridische stappen. Ze vrezen dat het bedrijf na de overname in stukken wordt gescheurd en in onderdelen wordt doorverkocht.
5. Britten kopen online lenzenverkopers op
Met de online verkoop van lenzen valt een goede boterham te verdienen. En de Britten eten voorlopig de Nederlanders het kaas van het brood af. Het Britse GetLenses.co.uk heeft namelijk voor een onbekend bedrag de twee Nederlandse online retailers Vision Direct en Lensbase overgenomen. Dat schrijft Emerce. Samen zijn deze bedrijven, die contactlenzen en contactlensvloeistoffen verkopen in Nederland, Spanje en Engeland, volgens de website goed voor een omzet van 30 miljoen euro
6. H&M bouwt grootste flagshipstore in Rotterdam
Het Zweedse confectiemerk Hennes & Mauritz gaat zijn grootste Europese flagshipstore in Rotterdam neerzetten. Dat schrijft Nuzakelijk. Het gevaarte vormt een uitbreiding van de bestaande winkel in de Koopgoot met 4500 vierkante meter aan winkeloppervlak. H&M opende eind jaren 80 zijn eerste winkels in Nederland. Op dit moment heeft de keten 121 winkels in 75 plaatsen in Nederland.
7. En dan dit: Oprichter Y Combinator doet stapje terug
Paul Graham is niet langer de dagelijkse baas bij Y Combinator. Hij draagt het stokje over aan Sam Altman, die al langer partner is bij de startupaccelerator. 9 jaar geleden begon Graham met wat is uitgegroeid tot de meest legendarische broedplaats voor startups in Silicon Valley. Onder zijn vleugels zijn bedrijven als Airbnb en Dropbox tot een groot succes geworden. Hij zal een adviesrol op de achtergrond vervullen, zegt hij tegen Inc. De organisatie is volgens hem zo groot geworden dat het een ander type bestuurder nodig heeft.
Tot zover de Sprout update van 24-2-2014. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.