1. Minder bedrijven bankroet vorige maand
Alle kleine beetjes helpen. Hoewel er nog steeds een groot aantal faillissementen plaatsvond vorige maand, is dat aantal wel gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In januari gingen 954 bedrijven en instellingen failliet tegen 1162 in januari 2013. Het aantal faillissementen is daarnee met 18 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt de website Faillissmentendossier.nl. Vooral in de bouw en transport gingen er minder bedrijven op de fles. In de horeca steeg het aantal faillissementen juist.
2. Novamedia neemt uitgeverij Nieuw Amsterdam over
Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Postcode Loterij, neemt Uitgeverij Nieuw Amsterdam over. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Nieuw Amsterdam was in handen van media-ondernemer Derk Sauer en Cella Media. Beide hielden een belang hadden van 50 procent in de onderneming. De boekenuitgever blijft volgens Novamedia als zelfstandige uitgeverij bestaan. Eerder deze maand nam Novamedia ook al de failliete boekeclub ECI over.
3. Brandstof raakt op bij Spyker
Victor Muller stortte zich na zijn Saab-avontuur in 2011 weer volledig op Spyker. Maar het gaat met de in Zeewolde gevestigde sportwagenmaker niet goed. Muller blijkt een advocaat die hij nog 24.500 euro schuldig is, niet te kunnen betalen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter. De rechtbank oordeelde dat Spyker alsnog de rekeningen moet voldoen. Advocaat Toon van Dijk had een kort geding aangespannen tegen Spyker nadat die rekeningen uit juli 2013 niet betaalde. Tegen Omroep Flevoland zegt hij desnoods faillissement aan te vragen als de fabrikant niet betaalt. Geen goed nieuws voor Muller, want hem hangt ook al een miljoenenclaim boven het hoofd van de Litouwse bank LKB, zo schrijft Quotenet.
4.’Gemeenten moeten leegstand winkels terugdringen’
Niets nodigt minder uit dan een winkelstraat vol met lege etalages. Winkelleegstand is een groeiend probleem in Nederland en daar moeten de Nederlanse gemeenten eindelijk eens iets tegen doen. Ze moeten de beschikbare winkelruimte de komende jaren met 20 tot 30 procent terugdringen, dat stelt een dertigtal deskundigen in onderzoek van branchevereniging Inretail en de Nederlandse Raad voor Winkelcentra (NRW). Het NRC kreeg maandag voorinzage in het onderzoek. Want zo is de conclusie: leegstand leidt uiteindelijk tot nog meer leegstand.
5. John de Mol verkoopt Talpa Music
John de Mol hoeft niet langer voor dj -baas te spelen… Het Duitse mediaconcern Bertelsmann neemt zijn Talpa Music over. En daarmee vallen ook alle muziekrechten van het bedrijf in handen van de Duitsers. Bertelsmann krijgt met de aankoop de rechten op heel wat Nederlandse artiesten, waaronder Tiësto, Afrojack, Nick en Simon en Jan Smit. Talpa Music, is in 2005 door De Mol en muziekuitgever Tony Berk opgericht. Het Duitse mediaconglemoraat, onder meer eigenaar van de RTL Group, wil bestaande muziekactviteiten met die van Talp in Nederland samenvoegen onder de vlag MBG
6. Chemiebedrijf krijgt boete na dood werknemer
Het chemiebedrijf CP Kelco uit Nijmegen is schuldig bevonden aan de dood van een werknemer. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De werknemer kwam in juli 2009 om het leven toen een machine ontplofte. Als gevolg van daarvan ontstond een grote brand. Volgens de rechtbank heeft Kelco onvoldoende maatregelen genomen om de explosie te voorkomen. CP Kelco had wel een veiligheidsprocedure ontwikkeld, maar die was niet volvoende in praktijk gebracht, concludeerde de rechter.
7. En dan dit: Carl Ican stopt met Apple pesten
De activistische belegger Carl Icahn richt zijn pijlen niet langer op Apple. Hij zal niet langer proberen Apple te dwingen om extra dividend uit te laten keren aan zijn aandeelhouders. Hij zegt dat zijn eis bijna is ingewilligd. Icahn, die zich eerder ook roerde in de beursexit van Dell, heeft een gigantische invloed in beleggersland. Na het nieuws steeg de koers van Apple direct. Icahn maakte augutus vorig jaar bekend een belang in Apple te hebben opgebouwd en wilde de iPhonemaker dwingen om de enorme kasreserve op de balans van 150 miljard dollar aan aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividend. Icahn heeft de afgelopen maanden een belang ter waarde van 3,5 miljard dollar opgebouwd. Waarom hij precies tot inkeer komt is onbekend. Er wordt gesuggereerd dat hij de rest van de aandeelhouders niet achter zijn dividenplan kon krijgen. Ook heeft Apple aandelen ingekocht de afgelopen maanden. Dat kun je als een vorm van afkopen zien. Het dividend per aandeel gaat daarmee omhoog.
Tot zover de Sprout update van 11-2-2014. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.