Op 2 januari 2012 heeft Miedema ‘Huis Welgelegen’ overgenomen van een zorginstelling in Warseveld. Het is de zesde luxe locatie van Domus Magnus, de zorgonderneming die Miedema in 2004 is gestart. Het totaal aan woonzorgappartementen komt daarmee op 178. De ondernemer zegt in de afgelopen jaren een succesvol verzorgingsconcept in de markt te hebben gezet. Hoe doet hij dat?
Dit is het zestiende deel van een wekelijkse serie over overnames en exits.
Ondernemer
Miedema, die voor zijn ondernemerscarrière een studie natuurkunde deed en als adviseur bij McKinsey werkte, deed zijn idee op voor zijn luxeconcept in Frankrijk. Hij was er in 2001 om zijn MBA te halen in Fontainebleau. “Het was in een prachtig kasteel. Ik dacht zo wil ik wel oud worden.” Hij was ooit uitgeloot voor een studie geneeskunde. “Ik wilde toch graag iets met de zorg doen, de cirkel was rond.”
Zodoende ging hij terug in Nederland kijken of hij niet iets met zijn idee kon doen. Hieruit rolde uiteindelijk een plan om zich op de luxe ouderenzorg te gaan richten. In 2005 kocht hij zijn eerste locatie, landgoed Engelenburg in Brummen. Het ging om een flinke eerste investering, in totaal vier miljoen euro. Hij heeft die financiering rondgekregen via een zogeheten mezzaninelening. Dat is een cascade van achtergestelde leningen waarvoor je, naarmate de achterstelling en dus het risico toeneemt, een hogere rente moet betalen. “Ik nam een groot risico.”
Het pakte goed uit, want de woonzorgappartementen waren binnen de kortste keren verhuurd. Hij biedt vermogende particulieren, die zorg krijgen via de AWBZ en de WMO, de mogelijkheid om een appartement te huren met een vast servicepakket. De klanten ontvangen dus verzekerde zorg en betalen zelf voor het wonen, de dienstverlening en de woonservicekosten. De prijzen liggen tussen de drieduizend en vijfduizend euro per maand. “We hebben een chefkok in dienst en iedere vrijdag is er bijvoorbeeld een klassiek concert, mensen zijn bereid om er voor te betalen.”
Jan Zeeman
Het slaat aan, want in 2007 weet hij Navitas Capital, investeringsfonds van Jan Zeeman, aan te trekken als investeerder. Die heeft inmiddels voor de financiering van de volgende projecten gezorgd. “Nu is het zo dat we steeds aanbiedingen krijgen om ergens een project te starten.” In Duitsland, waar er al veel meer van dit soort tehuizen zijn, worden er volgens de ondernemer, die dit jaar een omzet verwacht van 16 miljoen euro, marges gemaakt van rond de tien procent voor belasting. “Daar doen wij niet voor onder.”
Miedema zegt zich nu alleen te richten op het hoge segment in de markt, maar hij ziet ook kansen om zich op lagere segmenten te gaan richten. “Wonen en ouderenzorg worden in de wetgeving steeds meer gescheiden. Ook in de reguliere zorg.” Waar men nu nog extra betaalt in de vorm van een hogere eigen bijdrage AWBZ als je in een verzorgings- of verpleeghuis zit, verwacht hij dat met in hier de toekomst ook woonservicekosten zal gaan betalen. “Mensen willen goed wonen en verzorgd worden. Je kunt je dienstenpakket daar op aanpassen.”
Zelf je bedrijf verkopen of een overname doen?:
- In 4 stappen naar een overname
- Waardebepaling bij bedrijfsoverdracht
- Special bedrijfswaarde: hoe verkoop ik mijn bedrijf?
- Dek je fiscaal in bij fusie of overname
Eerder afkomstig uit deze rubriek:
- Ondernemer breekt ziekenhuismarkt open
-
Ondernemers verkopen startup die nog niet rijp is
- ‘Onze concurrenten hebben zitten slapen’
-
Dick de Kock over zijn exit met Coffee Company
-
Slaat ANWB nieuwe weg in?
-
Nederlandse Soocial bleek niet ‘social’ genoeg
-
‘Oprichter Jumbo brein achter overname C1000’
-
Telegraaf stapt in Offerti
- Amerikanen kopen Albumprinter
- Ondernemer rolt rolstoelenmarkt in
- ‘Hier durven we ons wel aan te verkopen’