Keith Chapman (38) was net op tijd. Toen hij in 1995 de kinderserie Bob de Bouwer (‘Bob the Builder’) op televisie kreeg, was hij maar net een stapje eerder dan zijn oude werkgever Henson Productions, bekend van de Muppet Show. Ook Henson stortte zich op de ‘bouwmarkt’, maar viste achter het net. Bob de Bouwer won en werd een wereldhit.
Chapman: “Het was echt een race om de serie op tijd af te hebben, omdat we wisten dat Henson ook bezig was. Maar er speelde iets anders mee: Henson’s serie ging over machines, terwijl Bob iets menselijks had. En dat spreekt kinderen meer aan.”
Die les heeft de Engelsman meegenomen, toen hij startte met zijn nieuwe creatie. Na de jongensserie over Bob scoort Chapman nu met Fifi, een soort bloemenmeisje dat een beetje vergeetachtig is en daarom de kijkertjes vraagt om te helpen als ze bijvoorbeeld een woord is vergeten. Wil je nu scoren met een kinderserie, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, legt Chapman uit. Er moet een educatief element in zitten, zonder dat het als school-tv overkomt; het verhaaltje en de beleving zijn het belangrijkst. Bovendien is Fifi een meisjesserie, en meisjes zijn visueler ingesteld dan jongens. Kleur is dus heel belangrijk.
Gezond eten
“We hebben er daarom voor gekozen om de karakters in de tuin te situeren:, zegt Chapman. “Fifi is een vergeet-me-nietje.” Een derde element is de liefde voor de natuur. “Het is belangrijk dat we dat kinderen bij brengen. Bij Fifi gaat het ook om gezond eten, een item dat ook de ouders zal aanspreken.”
Dat doet het blijkbaar ook: in thuisland Groot-Brittanië is Fifi een grote hit, en zijn Chapman en zijn mensen bezig met een tweede serie van 52 afleveringen. Overigens een dure en langdurige klus, want met de gekozen animatiemethode duurt het een week voordat er een minuut film gereed is. De ontwikkeling van Fifi kostte tot nu toe zo’n 8 miljoen euro.
“Je redt het niet alleen met de verkoop van uitzendrechten”, weet Chapman. “Merchandising is uitermate belangrijk: DVD’s, speelgoed en kleding moeten de echte omzet maken.” Het heeft Chapman ook tot nieuwe inzichten gebracht. “Je kunt haast niet meer specifiek voor jongens of meisjes werken. Ons volgende idee wordt unisex.” (RR)
Kidsmarketing groeit
– In Nederland zijn 4 miljoen kinderen tot 12 jaar
– Gemiddeld hebben ze maandelijks 12,17 euro te besteden
– 9 van de 10 kinderen stelt aankopen voor tijdens de wekelijkse boodschappen
– 84 procent van de ouders honoreert die voorstellen
– Meestal betreft dit snoep. Ook schoolmateriaal, computerspellen en DVD’s zijn populair
– Tussen 1993 en 2001 stegen de uitgaven aan kindercommercials van 4 naar 38 miljoen euro
– Nederlandse kinderen oefenen nu invloed uit op uitgaven ter waarde van 2 miljard euro
Meer weten?
www.keesie.nl
youngmarketing.web-log.nl