Ceo Wouter Bos kondigde het begin vorig jaar al aan in een interview met MT/Sprout: zijn overheidsfonds voor duurzame en innovatieve bedrijven Invest-NL zou op den duur een ‘internationale tak’ krijgen. Dat moment lijkt vandaag aangebroken, met de lancering van Invest International, al moeten we volgens dit fonds vooral niet spreken van een ‘internationale tak’. Nee, Invest International noemt zichzelf liever een zusterbedrijf.
Het publieke investeringsbedrijf krijgt 833 miljoen euro aan gestort aandelenkapitaal van zijn publieke aandeelhouders de Nederlandse staat en de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Daarmee moet dit fonds Nederlandse internationaal opererende pioniers steunen.
Daarnaast neemt het fonds overheidsregelingen voor de internationale financiering van startups en mkb-bedrijven over van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiervoor is nog eens 300 miljoen euro beschikbaar, laat het bedrijf weten aan MT/Sprout.
Het gaat om de regelingen Dutch Good Growth Fund (DGGF), voor Nederlandse ondernemers die in ontwikkelingslanden actief zijn en om Dutch Trade & Investment Fund (DTIF), voor Nederlandse entrepreneurs die in andere, opkomende markten ondernemen. Startups kunnen aankloppen voor leningen van een paar ton tot 15 miljoen euro.
Duurzaamheid en innovatie
Invest International zal zich specifiek richten op Nederlandse bedrijven die in het buitenland werken aan duurzame, innovatieve projecten. Vanwege het relatief hoge risico op falen is er vanuit de markt nauwelijks kapitaal voor dergelijke projecten, zegt ceo Joost Oorthuizen in een videogesprek. Met zijn overheidsbedrijf denkt hij deze grotere risico’s wel te kunnen managen.
We willen geld steken in bedrijven met een groen en innovatief karakter’
‘We willen geld steken in bedrijven met een groen en innovatief karakter’, legt de ceo uit. ‘Bedrijven die qua sustainable development goals het verschil gaan maken, met een businessinnovatie op circulariteit of met bijvoorbeeld een slimme voedseloplossing.’
Voorlopig vooral leningen
Bedrijven kunnen binnen het 833 miljoen euro tellende fonds aankloppen voor geldbedragen van 2 tot 20 miljoen euro, legt ceo Joost Oorthuizen uit. Opvallend is dat het fonds voorlopig terughoudend is om aandelen in bedrijven te nemen, maar vooral leningen en garanties wil verstrekken. ‘Met het doen van investeringen (in plaats van leningen, red.) willen we in het begin voorzichtig zijn. Dit gaan we waarschijnlijk pas over twee tot drie jaar doen. Het vraagt een behoorlijke expertise, die we nu nog niet in huis hebben.’
Maar het originele Invest-NL doet toch wel investeringen, dus je zou zeggen dat de kennis in huis is? Oorthuizen wijst erop dat Invest-NL ook in alle rust is begonnen. Bovendien is zijn organisatie geen afdeling van Invest-NL, benadrukt hij, maar een samengaan van twee organisaties: afdelingen die zich bezighielden met de regelingen voor internationaal financieren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de NLBusiness van de FMO.
We hoeven geen grote winsten te maken
De rentes op de leningen zullen laag zijn, al kan Oorthuizen er geen cijfer aan koppelen. ‘Per land en bedrijf kunnen rentes verschillen. Banken vragen bij risicovolle projecten vaak voor hele hoge rentes. Wij kiezen daarentegen voor een redelijke rente. We vragen een normrendement, waarbij we geen grote winsten hoeven te maken.’
Weinig startups
Omdat Invest International voorlopig vooral met leningen en garanties zal werken, verwacht Oorthuizen aanvankelijk weinig startups vanuit zijn fonds aan te trekken. ‘Zij hebben vaak nog niet het kapitaal om grotere leningen aan te gaan. De rente kost ze te veel, waardoor ze eerder naar durfinvesteerders uitwijken.’ De grootste klantenkring voor zijn fonds verwacht hij in de hoek van de scaleups, mkb’ers en grotere bedrijven. Wel benadrukt de organisatie dat startups kunnen aankloppen voor de financieringsregelingen uit de additionele pot van 300 miljoen euro.
Invest International stelt zichzelf ten doel om binnen zeven jaar de gehele 833 miljoen euro uit te geven. Hoeveel leningen het staatsbedrijf daarvoor het komende jaar al zal verstrekken, kan Oorthuizen nog niet zeggen.
Het geld zal niet alleen vloeien naar bedrijven die op papier Nederlands zijn, legt de ceo tot slot uit. ‘Het gaat naar bedrijven die belangrijk zijn voor de economie. Soms kan dat een bedrijf zijn zonder een Nederlandse eigenaar. Neem bijvoorbeeld Ballast-Nedam, die allerlei Nederlandse activiteiten hebben maar sinds kort in Turkse handen zijn. Zo’n bedrijf sluiten we niet uit, omdat het belangrijk is voor de Nederlandse economie.’
Invest-NL zelf deed tot nu toe 29 deelnemingen, in bedrijven als recycleconcern Black Bar Carbon en e-step-scaleup Dott.