De vierde editie van het rapport Netherlands Startup Employment van Dealroom.co, Techleap.nl en CBRE is dinsdag gepubliceerd. Het neemt in totaal 5.600 bedrijven onder de loep.
Het grootste deel daarvan (4.800 bedrijven) zijn startups. Die groeien met 7,6 procent harder dan de Nederlandse economie (4,8 procent). Verwacht wordt dat alleen al die startups tegen 2030 goed zijn voor 116.000 banen.
Voor het rapport zijn ook nog 746 scaleups en 53 grownups nader bekeken. Bedrijven die voor 2005 zijn opgericht blijven met 51.000 banen ook dit jaar de grootste werkgevers. Denk aan grownups als Bol.com, Booking.com en Catawiki. Maar het zijn met 6,4 procent ook meteen de traagste groeiers.
Economische tegenwind geen impact op banenmotor
Bedrijven die in 2017 zijn gestart, zoals Crisp, Dott of Hiber hebben al iets meer dan 17.000 banen gecreëerd. En zij groeien ook het hardst, gemiddeld met 15 procent.
De economische tegenwind kost tot nu toe nog weinig tot geen banen bij startups. Het eerste half jaar zijn vooral medewerkers ontslagen bij de grote techbedrijven. Die kunnen eigenlijk meteen terecht bij startups, want daar is de vraag naar technische profielen het grootst.
Een derde van de vacatures zijn technische banen. Deze vacatures blijven ook het langst openstaan, gemiddeld 69 dagen. Opmerkelijk: dat is drie dagen meer dan het Nederlandse gemiddelde.
Speciale aandacht voor impact-startups
Het rapport heeft dit jaar speciale aandacht voor de meer dan 550 impact-techstartups in ons land. Dat zijn bedrijven die één of meer van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (ESG’s) als kernactiviteit hebben. Dit gaat over het aanpakken van de klimaatverandering, armoede, ongelijkheid, en dergelijke. De grootste drie zijn Lightyear, EVBox en VanMoof.
Alleen fintech en healthtech scheppen nog meer banen dan impact-startups
Eén op de tien startupwerknemers werkt al voor zo’n Nederlandse impact-startup. Samen zijn ze al goed voor 13.900 banen. Daarmee zijn impact-startups al de op twee na grootste werkgever in het Nederlandse startupecosysteem. Alleen fintech en healthtech zijn groter, e-commerce staat op de vierde plaats.
Investeerders weten impact-startups te vinden
Investeerders weten deze impact-startups intussen ook te vinden. Ze investeerden er dit jaar bijna een miljard euro in. Dat is minder dan 2021, waar het in totaal over 1,18 miljard ging, maar wel weer meer dan 2020.
De meeste funding (2,6 miljard euro) wordt sinds 2016 gegeven aan business die draait om het klimaat, gevolgd door duurzame consumptie en productie en duurzame steden en gemeenschappen. Goedkope en schone energie staat op de vierde plaats.
Maar de meeste banen (67 procent) worden nog altijd gecreëerd door startups die niet worden ondersteund met vc-kapitaal.
Lees ook: Hoe investeerders de impact-startups beter op waarde kunnen schatten
Wat die impactbedrijven per ontwikkelingsdoel opleveren aan banen is ook gemeten: startups die zich inzetten voor het klimaat scheppen de meeste banen (6.600), gevolgd door goedkope en schone energie (5.300) en duurzame steden en gemeenschappen (4.000).
De grootste banenmotor bevindt zich dit jaar echter bij de startups die werken rond energie. Zij creëren 40 procent van de startupbanen, 6.000 stuks. Het rapport vermeldt Lightyear, Fastned en Ebusco als de succesnummers.
Aantrekkelijke regio’s voor startups
Foodtech is ook een snelgroeiende sector, merkt het rapport nog op. Sinds april 2021 kan het een groei van 27 procent optekenen, waarmee 1300 banen zijn gecreëerd. Bekende partijen als Crisp, Protix en Mosameat dragen hieraan bij.
Noord-Holland heeft het meest volwassen ecosysteem van startups. Met 1.800 startups en 51.600 banen vertegenwoordigt deze provincie 38 procent van de startup-workforce in Nederland. De sterkste spelers zijn actief in fintech, toerisme, transport en gezondheid.
Zuid-Holland valt op door de meer dan 150 impact-startups, Brabant door de 124 deeptech-startups. De vierde volgens het rapport interessante regio is Utrecht. De meer dan 600 startups creëerden 16.400 banen. Maar als het gaat over de jaarlijkse aanwas van banen, dan steekt Groningen er weer met 12 procent bovenuit.
Lees meer over impact-startups:
- LeydenJar werkt aan een accu die 70 procent meer energie kan opslaan
- Eindhovenaren ontwikkelen elektrische auto die CO2 uit de lucht haalt
- Vliegen op waterstof: Nederlanders willen in 2028 eerste commerciële vlucht