De Nationale Vacaturebank is tot nog toe het grootste ondernemerssucces van Cruiming, die eerder ook recruitmentbureau Hunter Select en Studenten.nl startte. Waar de concurrentie rond de 20.000 aangeboden vacatures bleef steken, bereikte zijn banensite in hoogtijdagen een piek met zo’n 70.000 vacatures in de database. “Toen ik Nationale Vacaturebank opzette, viel het me op dat het aanbod aan vacatures sterk gefragmenteerd was. Je moest alle kranten en tijdschriften afgaan om als banenzoeker een beeld te krijgen. Een dagtaak dus. Mijn site moest een plek worden waar iedereen zijn gewenste vacature kon vinden.”
Met de verkoop van Nationale Vacaturebank verliet hij in 2006 het vacaturetoneel, maar nu maakt hij zijn comeback met Jobbird.com. “De markt is weer volledig versnipperd”, vindt hij. “Het aanbod op Nationale Vacaturebank is teruggelopen naar twintigduizend, hetzelfde aantal als waar Monsterboard al die jaren op is blijven steken. Verder zijn er veel vacaturesites voor specifieke sectoren en niches ontstaan. De sollicitant moet nu per dag wel dertig sites afgaan, om een goede greep op al dat aanbod te hebben.”
Een van de fouten die z’n ‘verloren zoon’ naar het inzicht van de Groninger heeft gemaakt, is dat het de tarieven heeft verhoogd. “Het bedrijf gaat minder goed met zijn klanten om. Bedrijven zoeken nu hun eigen of een andere site op om hun vacatures aan te bieden. Of ze publiceren hun vacante posities op Twitter.”
>> Lees ook: Vacaturebank voor gehandicapten van start
Freemium
Het antwoord van Cruiming is simpel: zijn nieuwe site biedt een gratis banenmarktplaats voor elk wat wils. “Voor functies op elk niveau en in elke branche. Ook voor veel bedrijven is dat concept plezierig, omdat ze weer op één centrale plek al hun banen kwijt kunnen. Het is net als met de Vismarkt in Groningen, iedereen weet dat daar vraag en aanbod is.”
Om toch in de zwarte cijfers te komen, hanteert de ondernemer het freemium model. “Bedrijven die een betere positie voor hun vacature willen, betalen daarvoor. Voor 99 euro staat je vacature voor zes weken bovenaan onze pagina. Verder werken we met gesponsorde advertenties. Degene die het meeste geld biedt, krijgt net als bij Google rechts bovenaan een positie op onze homepage.”
Cruiming kan ditmaal ook profiteren van het netwerk en kapitaal dat hij opgebouwd heeft. De sales director, Sander Poos, heeft gewerkt bij Monsterboard en de Vacaturekrant van De Telegraaf Mediagroep, terwijl een account manager afkomstig is van de Nationale Vacaturebank. Daarnaast pompte hij één miljoen euro in de promotie van Jobbird, via verschillende internetsites, billboards bij Schiphol en kanalen als Radio 538, BNR Newsradio (waar Cruiming ook co-host is), Net 5, SBS6 en de RTL-zenders. “Ik kreeg laatst al de bevestiging dat de meeste mensen inmiddels van de site gehoord hebben”, beweert hij.
>> Lees ook over een inmiddels gestaakte en mislukte site van Cruiming: Holidot.com
Nummer één
Met de crisis op komst ziet de serial entrepreneur een mooie uitdaging om weer een duidelijk dominante speler binnen de banenmarkt te worden. “We hebben over twee jaar met een bijzondere situatie te maken, namelijk een miljoen werklozen. Bij veel bedrijven zal het vet eraf zijn, terwijl steeds meer functies worden vervangen door automatisering. De angst is dat er heel veel mbo’ers zonder baan komen te zitten.” Jobbird zet daarom niet alleen hoog in op de bemiddeling in banen, maar ook opdrachten op project- en uurbasis. “Er is straks een tekort aan vakmensen en dat gat moet worden opgevuld door zzp’ers. Voor hen worden we een beetje een Gouden Gids. Relevant, omdat acquisitie al lastig genoeg is voor zzp’ers.”
In vier weken claimt Jobbird, dat acht werknemers telt, Monsterboard voorbij gestreefd te zijn met ruim 10.000 vacatures en 6000 cv’s. “Nu de Nationale Vacaturebank nog”, glimlacht hij.
>> Lees ook over een vacaturesite, die vertrouwt op pay-per-click en Stepstones stap in mobiel internet
Nog meer nieuws?Jobbird bestaat uit nieuwe functionaliteiten, wanneer je de site vergelijkt met Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Je kunt er functies en bedrijven een waardering geven door middel van een Facebook-like of door een Twitterbericht. Cruiming: “Bestaat iets soortgelijks al wel op Villamedia? Wist ik niet. De grote sites kiezen er in ieder geval niet voor, omdat ze het bezoekverkeer zo veel mogelijk binnen het eigen domein willen houden.” Op Jobbird kunnen sollicitanten verder naar hun profiel op LinkedIn en Facebook verwijzen. Ten slotte: wie voor een functie solliciteert, moet eerst een paar vragen met ‘ja’ beantwoorden. “Dat scheelt een hoop overbodige rompslomp voor de banenzoeker en baanaanbieder.” |