Wat is Syneratio?
Aardoom: “Een kennisplatform dat wetenschappers, bedrijven en studenten bij elkaar brengt. Dat doen we over de as van kennis, omdat dat dat de partijen verbindt. Op ons platform zijn verschillende type kennisbronnen te vinden. Zo is er een bibliotheek met 50 miljoen bestaande wetenschappelijke artikelen, maar ook een tool waarmee ‘huidige kennis’ inzichtelijk wordt.”
“Dat is kortgezegd: waar zijn onderzoekers, studenten en bedrijven op dit moment mee bezig? Dat zijn onderzoeken waar nu aan wordt gewerkt, maar ook ideeën voor nieuwe projecten. Hierdoor kunnen bedrijven en wetenschappers beter met elkaar samenwerken waarmee uiteindelijk R&D kosten bespaart worden.”
Open Innovatie is de trend
Angst dat corporates een goed idee zien en daarmee weglopen heeft Aardoom niet: “Open Innovatie is de trend. Bedrijven gaan inzien dat er buiten hun eigen organisatie meer kennis is dan daarbinnen. Dus als zij een goed idee zien dan hebben ze de toch oorspronkelijke kennis van de bedenkers nodig om ermee aan de slag te gaan.”
Het starten met genoeg gebruikers noemt Aardoom “een kip-en-ei-probleem”. “We hebben een gedeelte van de gebruikers zelf geworven en een groot gedeelte komt vanuit universiteiten en hbo’s. Zij waren eerst terughoudend, tot ze inzagen dat zij veel kennis hebben maar dat die heel weinig wordt gebruikt. Daarom is ons platform handig: doordat die kennis verzameld wordt benader je het veel sneller.”
Syneratio wil kennis efficiënter maken: “Doordat we werken met zelflerende algoritmes kan bijvoorbeeld een bedrijf als Philips Lightning zien dat er nu tien mensen bezig zijn met een bepaald type lamp, en een half jaar later 500 tegelijk, waarop accurater ingespeeld kan worden. Dat algoritme herkent deze groei dankzij vele variabelen en Big Data, waardoor de time to market van succesvolle innovaties kan worden versneld.”
Wie zitten erachter?
Je zou Syneratio een familiebedrijf kunnen noemen. Oprichters zijn de broers Jorin (26) en Fabian Aardoom (29), beide nog geen vijf jaar geleden afgestudeerd. “Ik ergerde me er tijdens mijn studie aan dat we vaak wetenschappelijke artikelen van soms 50 inhoudelijk complexe pagina’s tekst moesten lezen. Dus vroegen wij aan onze professoren: ‘Is er geen database van iemand die simpelweg toont wie op dit moment met dit specifiek onderwerp bezig is, in plaats van enkel in de historie te kijken? Zo kunnen we hem of haar benaderen en hebben we de actuele stand van kennis in dat vakgebied.’”
“Maar toen waren we nog te vroeg. We waren in die tijd nog met zijn allen actief op Hyves en simpelweg nog te onervaren om te ondernemen. Mijn broer en ik hebben tijdens onze studie afgesproken dat we allebei minimaal 20 uur in de week zouden werken om geld opzij te leggen. Mijn master was operationeel management en die van Fabian innovatie management, zodat we elkaar goed aanvullen.”
Wie zit te wachten op Syneratio?
“Vooral studenten, universiteiten, hbo’s en innovatie-gedreven organisaties, dat kunnen ook de R&D-afdelingen van bedrijven zijn.”
Wat is het verdienmodel?
Bij Syneratio zijn de artikelen in essentie gratis (open access). Als je meer rechten of data wilt dan betaal je daarvoor een premium. “Heel anders dan de bestaande markt waarin je als wetenschapper moet betalen om een artikel te mogen lezen, voordat je weet of je het kunt gebruiken.”
Hoe ver is Syneratio?
De dienst telt volgens Aardom enkele ‘tienduizenden gebruikers’ uit meer dan 30 landen. Winst maakt het bedrijf volgens hem steeds nét niet. “Alle winst die we maken investeren we weer gelijk terug in de professionalisering van ons bedrijf of het platform.”
Binnen 6 tot 8 maanden wil de startup de grens over. Aardoom: “Als we zuivere winst draaien zetten we de stap naar de Verenigde Staten. We hebben daar al verregaande gesprekken gevoerd met universiteiten en bedrijven en een mogelijk kantoorpand bezocht. Een flinke stap, maar ons hoofdkantoor blijft wel in Nederland.”
Nog funding nodig?
“Ja nog wel. Eigenlijk altijd he? Niet dat we actief op zoek zijn, maar voor de stap naar Amerika, of om nog tal van gave nieuwe algoritmes door te kunnen voeren houden we alle mogelijke gesprekken voor investeringen altijd graag open.”