Foto: Menno Mans
In 2009 won Bas Welling de Studenten Ondernemersprijs met Wefilm. Maar daar hield het niet mee op. Zijn online films en commercials zijn beloond met tientallen prijzen, waaronder een aantal Cannes Lions, zo’n beetje het hoogst haalbare in de reclamewereld. Dat is dan ook het streven van Bas Welling en zijn broer Roel: prijswinnend werk maken, films die mensen uit zichzelf willen bekijken en delen met hun vrienden, zonder dat ze daartoe gepusht worden. Dat lukt ze aardig; veel van hun online films zijn miljoenen keren bekeken en haalden televisieprogramma’s als RTL Boulevard en Shownieuws.
Herstructureren
Vorig jaar kwamen de broers tot de conclusie dat ze de structuur van het bedrijf moesten veranderen om door te groeien. “We hadden in 2011 precies dezelfde omzet als het jaar ervoor. Dat was zo’n beetje het maximale wat we met z’n tweeën konden halen. Dan moet je keuzes maken om verder te kunnen groeien en nog creatiever te kunnen worden”, vertelt hij. “Ons probleem was dat we te veel bij onszelf wilden houden, en dan laat je agenda op een bepaald punt niet meer werk toe. Maar je agenda moet geen beperking zijn in de dingen die je als bedrijf wilt bereiken. Daarom hebben we het bedrijf schaalbaarder gemaakt.”
Een derde partner werd aangetrokken voor het operationele deel van het bedrijf, zodat de broers meer de hort op kunnen om nieuwe projecten binnen te halen. Verder werkt Wefilm met een vaste groep talentvolle freelance regisseurs en producenten die volledig ingewerkt zijn en snel kunnen aanhaken voor een klus. “We hebben zes man fulltime op kantoor zitten, die bepalen het karkas van het bedrijf. Alles daarbovenop is schaalbaar, omdat we onze vaste freelancers niet meer from scratch hoeven in te werken.”
Prijswinnend
Wefilm had harder kunnen groeien als de ondernemers minder streng waren geweest in hun selectie. “We doen niet, zoals veel bedrijven in deze sector, elke opdracht waarvoor we gevraagd worden. We willen bekend worden als de productiemaatschappij waarbij klanten terecht kunnen om echt iets bijzonders te krijgen”, legt Welling uit. “Daarom stellen we een ondergrens aan budget: we doen geen producties onder de dertigduizend euro. Omdat daarmee de kans gewoon groter wordt dat er niet iets heel goed uit komt. Als je te vaak dingen doet voor weinig geld, dan ben je voor je het weet ‘dat bedrijf dat alles voor weinig doet’. Ik weet uit ervaring van andere bedrijven dat je van dat imago bijna niet meer af komt. We kiezen wel één keer per jaar een goededoelenproject waar we voor niets aan werken, en onze expertise aan doneren. We deden dat in de afgelopen jaren o.a. voor Fight Cancer en MasterPeace.”
De video voor Masterpeace
Juist in deze sector is imago van levensbelang, meent Welling. “De online wereld is supertransparant, iedereen ziet ons werk via social media, op televisie en vaktitels als Adformatie. Je bent zo goed als je laatste klus”, zegt hij. “Niemand denkt aan producties die we drie jaar geleden hebben gemaakt, alleen die van twee maanden geleden. Als we twee of drie dingen maken die niet werken, belt er niemand meer.”
Dat betekent ook eigenwijs zijn naar opdrachtgevers toe: Wefilm voert eigenlijk nooit opdrachten klakkeloos uit. “Er gaat een heel creatief proces aan vooraf. We distilleren uit elke opdracht de ware doelstelling, en daar bedenken we een creatieve oplossing voor. Elk idee dat we maken moet prijswinnend zijn, we willen onszelf elke keer overtreffen.” Hij neemt Max de Hacker als voorbeeld. Wefilm werd gevraagd om een bedrijfsfilm te maken voor Info Support om informaticastudenten te werven voor afstudeerstages. “Ze dachten zelf aan een standaard bedrijfsfilm, om op een usb-stick uit te delen op studiebeurzen”, beschrijft Welling. “Maar daar hadden wij helemaal geen zin in. In zo’n geval stellen wij voor om binnen dezelfde doelstelling en hetzelfde budget iets anders te maken, waarvan wij denken dat het effectiever is. Dat werkte; onze filmpjes van Max de Hacker hebben 29,5 miljoen views gehad. Daarmee is het Nederlands best bekeken viralreeks ooit; het leverde onze opdrachtgever honderden sollicitaties op.”
Eén van de video’s uit de Max the Hacker serie
Advertentiebudgetten
Mede dankzij de bekroningen in Cannes kan het jonge bedrijf ook internationaal steeds verder haar vleugels uitslaan. Wefilm wordt al vertegenwoordigd door productiemaatschappijen in Duitsland en Spanje, heeft recent twee commercials gemaakt voor de grootste Russische telecomprovider en is gesprekken aan het voeren in Engeland en India. “We worden regelmatig benaderd door productiemaatschappijen en reclamebureaus uit het buitenland die talent zoeken op digitaal filmgebied, omdat ze er zelf geen expertise in hebben”, vertelt Welling. “We worden internationaal door diverse productiemaatschappijen vertegenwoordigd als creatief collectief voor de lokale markt. Dat is voor ons heel effectief om een markt binnen te komen.”
Budgetten voor online commercials blijven nog flink achter bij de budgetten voor klassieke media-advertenties, al ziet Welling wel een verschuiving ontstaan. “De waarde van online producties wordt steeds meer ingezien, dus de budgetten groeien langzaam mee. Over twee, drie jaar zal de focus van adverteerders heel anders zijn.”
De making of van de video die Wefilm maakte voor het Nederlands Film Festival