In samenwerking met 7 Ditches TV
Geïnspireerd door Amerikaanse aanbieders van self storage opende Stubbé, die daarvoor bij ABN Amro de vastgoedwereld leerde kennen, in 1999 in Amsterdam zijn eerste Allsafe-vestiging. Zijn klanten kunnen inmiidels terecht bij 20 locaties. Met miljoenen aan groeigeld wordt dat aantal de komende vijf jaar opgekrikt naar 70 stuks. Daarnaast opent het bedrijf dit jaar zijn eerste drie vestigingen in België.
Die ambitieuze groeiplannen baseert Allsafe onder meer op de stijgende huizenprijzen in met name de Randstad. Mensen kopen daardoor voor hetzelfde geld een kleinere woning in de stad en slaan de spullen die ze niet kwijt kunnen op in een opslagruimte. Ook de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens en werken vanuit huis speelt zijn bedrijf in de kaart, vermoedt Stubbé.
Kapitaal
De miljoenen vliegen er in een vastgoedbedrijf zoals Allsafe snel doorheen: elke nieuwe vestiging kost 4 tot 5 miljoen euro. Stubbé leende daarom vorige week 30 miljoen euro bij de Rabobank. Het is zijn tweede grote kapitaalinjectie dit jaar. Eerder stak een – niet nader genoemde – Amerikaanse levensverzekeraar al 40 miljoen euro in de onderneming.
Ik geloof dat we niet te veel kapiteins op één schip moeten hebben
Stubbé peuterde zijn groeigeld los met “een goed trackrecord en een degelijk verhaal”. Oftewel: 20 jaar winst- en omzetgroei, “ook door de crisis heen”. De ondernemer neemt bewust geen investeerders – die mee willen bepalen – aan boord. “Ik geloof dat we niet te veel kapiteins op één schip moeten hebben. En ik zit in de luxepositie dat ik het op dit moment niet nodig heb.”
Ondernemen kost de weinig slapende Stubbé zo’n 80 uur per week. “Ik zeg weleens als ik te laat kom, ik probeer 5 kwartier in een uur te stoppen.”
Uitdaging
Opslaan van spullen is minder simpel dan het lijkt, zegt Stubbé. “En dat is ook waarom er veel partijen zijn verdwenen of failliet zijn gegaan.” Mensen hun spullen aan je laten toevertrouwen is “een marketinguitdaging waar veel tijd en energie in gaat zitten”. Het bouwen van een nieuwe locatie duurt een luttele 3 maanden, maar een vergunning kan jaren duren.
Met ‘Mr Box‘ voegde Allsafe een nieuwe dienst toe waarmee spullen worden gebracht en gehaald. Allsafe mikt daarnaast, net als conrurrent Shurgard, op de zakelijke markt. In Utrecht werkt het bedrijf aan geautomatiseerde opslag. Klanten rijden daar het gebouw binnen, waarna de opslag-unit naar de zijkant van de auto schuift.
Op den duur wil Stubbé zijn opslaghallen ook combineren met huizen. “We willen graag geïntegreerd worden in de stedelijke bebouwing, zodat we ook mensen kunnen bedienen die om ons gebouw heen wonen.”