Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Sanoma en De Mol dumpen SBS-topvrouw
Sanoma en John de Mol, de eigenaren van SBS Nederland, hebben directeur Georgette Schlick ontslagen na tegenvallende kijkcijfers. Als opvolger is voorlopig Hans Edin aangesteld, afkomstig van Sanoma. Het Finse mediabedrijf heeft sinds de zomer tweederde van SBS Nederland in handen, tv-producent De Mol via zijn Talpa de rest, maar zijn invloed is naar verluidt stukken groter dan zijn papieren belang doet vermoeden. Schlick trad in oktober 2011 aan met de opdracht het marktaandeel van zenders SBS6, Net5 en Veronica dichter bij die van rivaal RTL te krijgen. Dat is tot dusver bepaald niet gelukt. Er wordt gezocht naar een definitieve opvolger voor Schlick.
2. Dvd en Blu-ray zijn passé
Downloaden en video on demand hakken flink in op de verkoop van dvd en blu-ray. In 2012 liep de Nederlandse omzet uit de glimmende schijfjes met ruim 18 procent terug, meldt brancheorganisatie NVPI. Met name de verkoop van speelfilms is sterk teruggelopen: in totaal werden bijna drie miljoen films minder verkocht in vergelijking met 2011. Tegelijkertijd groeit de markt voor video-on-demand met een derde, wat vooral goed nieuws is voor televisieaanbieders Ziggo, KPN en UPC. Die doen goede zaken met ‘vod’. Videosites als Netflix zouden het gebruik verder kunnen doen stijgen, stelt de NVPI, net zoals Spotify de muziekbusiness overeind hielp. Daarvoor moet het dan wel (eindelijk eens) naar Nederland komen.
3. Dita von Teese draagt Shapeways
De Nederlandse specialist in 3D-printen Shapeways kleedt nu ook Hollywoodsterren. Dita von Teese is op de rode loper verschenen in een volledig geprinte jurk van ontwerper Michael Schmidt: foto’s! De lange zwarte avondjurk van Schmidt werd vervaardigd uit nylon. Na het digitaliseren van de schetsen werden ze geprint door Shapeways, de Philips-spin-off die inmiddels zijn hoofdkantoor naar New York heeft verplaatst en daar sindsdien de talk of the town is. Een laagje verf en handenvol Swarovski-kristallen, steentje voor steentje met de hand bevestigd, maakten de 3D-jurk helemaal af.
4. Google lapte Microsoft erbij
Google heeft een grote rol gespeeld bij de megaboete van Brussel waar Microsoft woensdag tegenaan liep, meldt Financial Times. Microsoft moet 561 miljoen euro lappen, omdat het gebruikers van Windows 7 niet de keuze gaf voor een andere browser dan Internet Explorer. Bij een eerdere – nog duurdere – schikking had Redmond dat wel beloofd. Door technische en organisatorische fouten is dat niet bij alle Windows-dozen gelukt. Google, die zelf met browser Chrome flink aan marktaandeel won, ging daarover klagen, waarna eurocommissaris Joaquin Almunia van Mededinging toesloeg. Overigens heeft Almunia met Google ook nog een appeltje te schillen wegens misbruik van marktmacht – na klachten van Microsoft.
5. De Chinezen komen! (startups helpen)
Ook Chinese investeerders lijken de startups van Silicon Valley te hebben ontdekt. Ze steken volgens Businessweek geld in de incubators die jonge techbedrijven de kans geven het nieuwe Facebook te worden. Hanhai zPark in San Jose ging afgelopen zomer open en heeft ruimte voor minimaal honderd startups, een tweede incubator gewijd aan biotechbedrijven volgt binnenkort en er zijn plannen voor nog een derde complex. Allemaal bestemd voor startups die graag zaken willen gaan doen in China, of Chinese jonge honden die het in Amerika willen gaan maken. De Chinezen van Hanhai zPark hebben ook vijf miljoen dollar seedfunding klaarliggen voor de nieuwe huurders.
6. Thuiswinkel Award voor Replacedirect
De tweelingbroers Erwin en Maikel Verstegen hebben met Replacedirect, hun webwinkel in batterijen en andere laptopaccessoires, donderdagavond een Thuiswinkel Award in de wacht gesleept. De andere publieksprijzen in de categorie bedrijven met een omzet tot vijf miljoen euro gingen naar onder meer Bespaarbazaar en ParfumSuper.nl. De Stichting Nationale Thuiswinkel Awards maakte ook de nominaties bekend voor de Publieksprijzen XL en de Vakprijzen. De beste Winkelwinkel van Nederland 2013 wordt hoe dan ook blauw van kleur: de keuze is namelijk uit Bol.com, Coolblue of KLM.
7. En dan dit: Paard in de pasta
Mamma Mia! Ook de bolognese pastasaus van het merk Grand’Italia blijkt niet veilig voor de vlees-sjoemelaars. Het bedrijf heeft supermarkten donderdag gewaarschuwd het product uit de schappen te halen. Het zou gaan om vier kleinere partijen van enkele duizenden potten. De potten met bolognesesaus zijn hoogstwaarschijnlijk in supermarkten van alle grote ketens terechtgekomen. De partijen pastasaus waren gemaakt met rundvlees dat werd geleverd door het Franse bedrijf GEL ALPES. Dat had het vlees vooraf gecertificeerd als 100 procent rundvlees. Grand’Italia heeft besloten verder geen vlees meer van deze leverancier af te nemen.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 8 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.