1. Nearfield: 27 miljoen voor chipmeter
TNO-spin-off Nearfield Instruments haalde 27 miljoen euro op bij ING en het Deep Tech Fonds van staatsinvesteerder Invest-NL, nadat het in mei al 11 miljoen euro had binnengehengeld. De machines van de Rotterdamse startup meten chips tot op de atoom nauwkeurig, waardoor de kwaliteit van de productie omhoog gaat.
Het bedrijf van Hamed Sadeghian en Roland van Vliet is sinds de start in 2016 uitgegroeid tot een multinational in zakformaat met 139 medewerkers in Rotterdam, Eindhoven en Zuid-Korea. Het levert zijn metrologiesystemen al wereldwijd aan halfgeleiderfabrikanten zoals Samsung (dat ook investeerde in Nearfield), Intel en TSMC.
2. Phycom: 9 miljoen voor algenkweek
Algenproducent Phycom haalde ruim 9 miljoen euro op bij onder meer staatsinvesteerder Invest-NL. Ook Phase2.earth, het fonds van Postcodeloterij-oprichter Boudewijn Poelmann, stapte in, net als biochemiebedrijf Corbion: dat ontwikkelt zelf onder meer technologie om visvoeding van algen te maken.
Het door ceo Erwin Houtzager opgerichte Phycom kweekt de microalgen in bioreactoren en droogt ze daarna tot een poeder dat rijk is aan eiwit en omega-3-vetzuren. De producten van Phycom, opgericht in 2008, liggen al in de schappen, onder meer bij groothandel Hanos, in de vorm van de algenpoeders van het merk Koppert Cress. Het verse kapitaal gaat naar uitbreiding van het team en gas geven op de marketing en sales.
Lees ook: Mr. Postcodeloterij Boudewijn Poelmann begint opnieuw als impact-investeerder
3. Thirona: 7,5 miljoen voor AI-analyse medische scans
Eva van Rikxoort haalde 7,5 miljoen euro binnen om door te groeien met Thirona, dat AI-analyse toepast op medische scans. Het geld komt van het Belgische Heran Partners en dee Nederlandse vc Borski Fund, maar de European Innovation Council (EIC) geeft ook 2,5 miljoen subsidie.
Dankzij de AI-software van de Nijmeegse MT/Sprout-challenger kunnen onder meer longoperaties veel nauwkeuriger worden gericht, met meer succes en minder belasting voor de patiënt. De analyses van CT-scans, röntgenfoto’s en netvliesbeelden helpen daarnaast bij het onderzoek naar nieuwe precisiemedicijnen.
Lees ook: het Challengerprofiel van Thirona
4. Delft Circuits: 6,3 miljoen voor quantumcomputer-‘kabel’
Sal Jua Bosman en Daan Kuitenbrouwer haalden met Delft Circuits, maker van technologie die de kabels van quantumcomputers moet vervangen, 5 miljoen euro op bij investeerder DeepTechNL. Bestaande aandeelhouders lappen nog eens 1,3 miljoen bij, zodat de quantumspecialist 6,3 miljoen kan verspijkeren om zijn productiecapaciteit uit te breiden.
Delft Circuits maakt supergeleidende circuits op flinterdunne plastic tapes. De oplossing, Cri/oFlex, bespaart volgens de Delftenaren een factor twintig op mechanische onderdelen voor quantumcomputers. Het kan een doorbraak opleveren voor de praktische inzetbaarheid van de revolutionaire rekenaars. Het systeem wordt al geleverd aan tientallen klanten, waaronder multinationals, laboratoria, universiteiten, startups en overheidsinstanties zoals de Nasa op vijf continenten.
5. Whoppah: 4,7 miljoen voor designmarktplaats
Thomas Bunnik en Evelien Bunnik-Remmelts peuterden met Whoppah 4,7 miljoen euro los bij bestaande investeerders en enkele nieuwe geldschieters, onder wie YER-oprichter Jaap Kooijman. Het tweedehandsvintageplatform wil mede dankzij het verse kapitaal uitbreiden naar de Franse en Italiaanse markt.
Vorig jaar communiceerde Bunnik nog in 2023 10 miljoen euro te willen ophalen. Nu liet hij tegenover Quote weten dat er voor een lager bedrag is gekozen wegens ‘druk op de financieringsmarkt’. Met het kapitaal wil het Utrechtse bedrijf groeien naar winstgevendheid ‘en volgend jaar 20 miljoen euro ophalen’.
Lees ook: Dit zijn de groeilessen van Whoppah-ceo Thomas Bunnik
6. Vipio: 4 miljoen voor vakantieboeker
Boekingsplatform Vipio van Catawiki-oprichter René Schoenmakers, Aike van Deursen en Mark Borgman haalde 4 miljoen op bij regionale investeerder NOM. De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland stak al eerder geld in bedrijven van Schoenmakers, die een klapper maakte met het veilingplatform.
Op Vipio kun je bijzondere overnachtingen boeken, zoals boomhutten en kastelen, maar ook molens en zelfs het vroegere vakantiehuis van Queen-zanger Freddie Mercury in Zwitserland. Het bedrijf uit Assen wil zijn platform verder verbeteren en internationaal groeien. Vipio heeft ook accommodaties in Frankrijk en Italië en wil meer boekingen uit die landen hebben.
Lees ook: Waarom René Schoenmakers na Catawiki weer helemaal opnieuw begint met Vipio
7. Roseman Labs: 4 miljoen voor privacyplatform
Roseman Labs haalde 4 miljoen euro op voor zijn platform, waarmee verschillende gebruikers samen privacyproof data kunnen delen en analyseren. Privacyregels maken dat nu vaak onmogelijk. De cryptografen van Roseman Labs zetten een techniek in die voldoet aan de normen.
Roseman Labs is drie jaar geleden opgericht door Toon Segers, Niek Bouman en Roderick Rodenburg (die we nog kennen van zijn eerdere startup Synple). Klanten zijn onder meer het ministerie van Justitie, het RIVM en verschillende zorginstellingen. Het verse geld komt van de Duitse investeerders Matterwave Ventures en Spacewalk en van de Nederlandse vc’s NP-Hard Ventures en GEC Capital.
8. MantiSpectra: 4 miljoen voor sensorchips
Deeptech-startup MantiSpectra regelde ook 4 miljoen euro voor zijn spectral sensors on a chip, chips die infrarood licht meten als alternatief voor grote en kostbare spectrometers. Daarmee kun je bijvoorbeeld vaststellen of een tomaat rijp is, maar in een proef met de politie bewees de chip ook heel goed soorten drugs te kunnen herkennen.
De spin-off van TU Eindhoven is opgezet door de Italianen Maurangelo Petruzzella en Francesco Pagliano en wil met de investering de wereldmarkt op met zijn ChipSenseTM. Innovation Industries en PhotonVentures leidden de financieringsronde, uit het PhotonDelta National Growth Fund kwam ook een bedrag.
9. Astrape: 1,6 miljoen voor groene datacenters met fotonica
Fotonica-startup Astrape Networks haalde 1,6 miljoen euro aan pre-seed funding op om zijn technologie van het lab naar een werkend prototype te krijgen. Het geld kwam van een behoorlijk clubje investeerders, waaronder de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Rabobank, Brabant Startup Fonds, TTT Smart Industries, Shift Invest en PhotonDelta.
Astrape Networks komt voort uit de HightechXL accelerator en belooft met zijn fotonica datacenters tot 20 procent energiezuiniger te maken. Oprichters Francesco Pessolano, Willem Jan Withagen en Nicola Calabretta begonnen eind 2022 met Astrape Networks na uitgebreid onderzoek aan TU Eindhoven. Bestaande datanetwerken zetten elektronische signalen vaak om in optische signalen. Dat kost behoorlijk wat energie en de Photonic Integrated Circuits (PIC’s) van Astrape doen dit effiënter en zuiniger.
Lees ook: Dit zijn de 40 meest veelbelovende startups van Brabant
10. Orange Quantum Systems: 1,5 miljoen voor testen quantumchips
Bij september zit de deep tech in de maand, want ook tester van quantumchips Orange Quantum Systems scoorde een pre-seed-investering. Anderhalf miljoen euro van onder andere een fonds van quantumkoepel Quantum Delta NL en Cottonwood Technologies ging naar de spin-out van TNO, waar sinds 2020 wordt gewerkt aan testapparatuur.
Voor Orange Quantum Systems is het de eerste kapitaalronde, maar de afgelopen jaren leverde het al diagnostische apparatuur aan R&D-klanten die hun qubits in de gaten willen houden. De investering moet een volgende generatie testapparatuur mogelijk maken die de eerste producenten van quantumchips hard nodig hebben.
11. Scoozy: 1,5 miljoen voor scootmobiel
De Delftse scootmobielmaker Scoozy wil zijn productlijn uitbreiden en haalde daarom 1,5 miljoen euro op bij geldschieters. In deze financieringsronde deden zowel bestaande aandeelhouders als nieuwe investeerders mee, waaronder ‘een in deze markt bekende buitenlandse producent’, meldt de scaleup van Job van de Kieft en Jan-Willem van Gent.
Zij wonnen ooit met het Nuon Solar Team de bekende zonnerace en vonden later de scootmobiel zo’n beetje opnieuw uit. Ze scoorden daarmee al een Red Dot design award. Met het verse kapitaal wordt een nieuwe versie ontwikkeld die eind 2024 op de markt moet komen. Dit nieuwe model heeft een stuur in plaats van een joystick en moet ook vriendelijker geprijsd zijn dan de huidige Scoozy C.
12. Balzy: 1,2 miljoen voor schaamhaarscheerder
Mannenverzorgingsmerk Balzy van Nathan Harlaar en Ingmar Bruinsma haalde 1,2 miljoen euro op bij een groep angel-investeerders. Met het groeigeld wil Balzy, dat nu tondeuses en verzorgingsproducten voor de mannelijke schaamstreek verkoopt, uitbreiden. ‘Dat moet veel breder, we willen een allesomvattende lijn voor lichaamsverzorging worden’, aldus Bruinsma tegenover Quote.
De ambities van het duo liegen er niet om. Ze willen een wereldwijde speler worden. ‘De omzet moet snel richting de honderd miljoen.’
Lees meer over startups en financiering:
- Is een startup beginnen alleen voor de rijken?
- Investeer meer in vrouwelijke ondernemers: het levert meer rendement op
- 7 tips om financiering bij ‘rotbanken’ los te krijgen