Update 11-3: artikel is aangepast in verband met eerder door Destinus verstrekte feitelijke onjuistheden
Destinus maakte maandag de overname van Aerialtronics bekend, dat eind vorig jaar failliet ging. Het haalt met Aerialtronics behalve de mensen die er nog werkten ook waardevolle kennis in huis op het gebied van optische sensoren, infraroodtechnologie en sensoren die gassen en radioactieve straling kunnen detecteren.
Drone-activiteiten in Nederland uitbreiden
De deal met de curator past bij de ambities van het luchtvaart- en energiebedrijf om zijn drone-activiteiten in Nederland uit te breiden.
Na de inval van Rusland in Oekraïne heeft Destinus, vanuit Zwitserland gestart als vliegtuigbouwer, zijn aandacht verlegd naar verschillende typen gevleugelde drones. Die werden tot nu toe met name vanuit Duitsland rechtstreeks geleverd aan Oekraïne. Daarnaast wil het bedrijf zijn divisie Flight Systems nu in Nederland verder optuigen.
Daarover is het in gesprek met het ministerie van Defensie en verschillende industriepartijen, bevestigt Wouter van Beek, managing director van de Nederlandse activiteiten. ‘Zolang gesprekken worden gevoerd kan ik niet uitweiden over de inhoud van die gesprekken en onze exacte plannen.’
Uitbesteed aan VDL
Een deel van het werk zou mogelijk worden uitbesteed aan VDL, waarvan eerder al bekend werd dat het drones wil gaan maken. VDL wil dit bevestigen noch ontkennen, net als Van Beek zelf. Hij benadrukt dat ook met andere Nederlandse industriële partijen wordt gesproken. ‘We spreken met alle relevante partijen.’ De 50 medewerkers van Destinus in Nederland staan nu nog voor het grootste deel op de loonlijst van de Energy-tak, die voornamelijk gasturbines bouwt voor industriële klanten.
Lees ook: Het dilemma van VDL: ‘We kunnen militairen niet met houten geweer naar front sturen’
Destinus, opgericht door de Russische ondernemer en anti-Poetin-actvist Mikhail Kokorich, is sinds 2023 actief in Nederland via de overname van OPRA, een Hengelose producent van gasturbines die energie opwekken.
Die turbinetechnologie leek met aanpassingen ook geschikt te maken voor het project waar Kokorich zijn bedrijf in 2021 voor had opgericht: de ontwikkeling van een hypersonische jet op waterstof. Voor die futuristische superjet bouwde zijn startup al een reeks vliegende door straalmotoren aangedreven schaalmodellen – in feite zijn dat al drones, oftewel unmanned aerial vehicles (UAV’s).
Miljarden aan defensieorders
Destinus opereert in een snelgroeiende markt waarin meer dronebouwers orders krijgen of willen krijgen van Defensie. Minister van Defensie Brekelmans kondigde in oktober aan voor 400 miljoen euro aan drones te bestellen bij Nederlandse en Oekraïense producenten, vorige week werd dat bedrag met nog eens 700 miljoen opgehoogd.
In een persbericht is Kokorich optimistisch over de mogelijkheden in Nederland. ‘Onze uitgebreide aanwezigheid in Nederland brengt ons dichter bij belangrijke Europese markten en stelt ons in staat optimaal gebruik te maken van het uitzonderlijke talent in de regio op het gebied van luchtvaarttechniek en AI-ontwikkeling.’
Kokorich: Russische ruimtevaartondernemer
De in Siberië geboren natuurkundige en ondernemer Kokorich (49) deed in januari 2024 afstand van zijn Russische staatsburgerschap uit protest tegen de Russische invasie in Oekraïne. In zijn geboorteland leidde Kokorich enkele succesvolle huishoud- en elektronicaketens voordat hij de ruimtevaart in stapte.
In 2011 richtte hij satellietbedrijf Dauria Aerospace op, dat na vijf lanceringen door geldgebrek moest stoppen. In 2017 vertrok hij naar de VS om daar Momentus Space op te zetten, een startup die zorgt dat satellieten vanuit een raket in de juiste baan belanden. Momentus groeide aanvankelijk uit tot een unicorn, maar Kokorich werd in 2021 door het Amerikaanse ministerie van Defensie gevraagd te vertrekken vanwege zijn Russische achtergrond. Daarop begon Kokorich in Zwitserland opnieuw met Destinus.
Lees ook: Deze Nederlandse drone-startups kunnen de miljoenen van het kabinet goed gebruiken
.
.
.