Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.
Om te investeren heb je vermogen nodig. Voor dat vermogen kan je een beroep doen op eigen geld (eigen vermogen), op geld dat je leent (vreemd vermogen) of op een combinatie van beide.
1. Vreemd vermogen:
Kies voor een financiering een looptijd die past bij de aard van de investering. Voorraden en bedrijfsmiddelen die in korte tijd worden afgeschreven (zoals computers), worden gefinancierd met een kortlopend krediet, een bedrijfspand met een langlopend krediet (20-25 jaar).
Financiering van je bedrijfspand
Een bedrijfspand wordt meestal gefinancierd met een bedrijfshypotheek of een middellang of lang krediet. Houd rekening met een afschrijving van 2 tot 4 procent per jaar (kosten van verhuizing, verbouwing of inrichting). Een langere rentevast periode beperkt het renterisico. Kies bij nieuwbouw een kredietvorm die je flexibiliteit biedt om meer en/of vaker te betalen. Looptijd bij verbouw is 5 à 10 jaar, de periode waarin je een verbouwing afschrijft. Overwaarde op een pand dient als aanvullende zekerheid en levert een lagere rente op. Leveren investeringen pas op langere termijn rendement op, kies dan voor een niet-lineaire financiering. De hoogte van de aflossing is bij deze vorm afgestemd op de inkomsten.
Leasen
Een oplossing als je 100% financiering wilt tegen een looptijd die precies aansluit bij de levensduur van het bedrijfsmiddel is leasen. Een bekende formule is ‘sale and lease back’. Je verkoopt de bedrijfsmiddelen die je bezit – een bedrijfspand, machines, vrachtwagens – en least ze vervolgens terug van de bank.
Financial lease betekent dat alleen de investering wordt gefinancierd. Onderhoud en andere kosten betaalt je zelf, naast het vaste maandbedrag. De bedrijfsmiddelen staan op de balans als eigendom, de financiering ervan staat op de balans als vreemd vermogen.
Bij operational lease blijft het geleasde eigendom van de leasemaatschappij.
Voordelen:
- iedere paar jaar een nieuwe auto, machine etc.
- onderhoud, belastingen, vervangend vervoer
- vaste maandelijkse lasten
- de bedrijfsmiddelen staan niet op de balans, waardoor je solvabiliteit verbetert; je hebt meer geld beschikbaar om mee te ondernemen
Garantieregeling
De geldkraan is sinds de kredietcrisis opengedraaid om banken overeind te houden. Hoewel er weer winsten worden gemaakt, is de kans groot dat je als ondernemer tegen een dichte deur loopt, bijvoorbeeld omdat je te weinig zekerheden (onderpand) kunt bieden. Je kunt in dat geval kun een beroep doen op de borgstelling door het ministerie van Economische Zaken (BMKB). Er gelden wel strikte voorwaarden. De overheid staat garant over dat deel van de lening waar je geen onderpand voor hebt. Het moet gaan om een financiering met een zakelijk karakter. De overheid kan tussen de 50 en 90 procent van de financiering garanderen. Lees er hier meer over.
2. Eigen vermogen
Het vermogen dat jezelf hebt ingebracht in de onderneming. Het is werkkapitaal dat kan worden aangewend voor investeringen en fungeert als buffer. De verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen heet solvabiliteit en geeft aan in hoeverre je onderneming in staat is op lange termijn aan de verplichtingen te voldoen. Bij een solvabele onderneming is het eigen vermogen groter dan het vreemd vermogen. Bedrijven die zaken met je willen doen, bijvoorbeeld financiers waaronder banken, kijken onder meer naar de solvabiliteit. Je eigen vermogen versterkt door winst te maken of zelf vermogen in te brengen en kan worden aangewend om aankopen mee te doen.
3. Financieren van werkkapitaal
Zit je geld vast in voorraad of in openstaande rekeningen? Een rekening-courantkrediet of omzetkrediet is een middel om een tekort aan werkkapitaal snel op te vangen. Via factoring, het tegen vergoeding uitbesteden van je debiteurenbeheer aan een externe partij, kun je werkkapitaal vrijspelen.
4. Privéopnames
Geld dat je opneemt (als eenmanszaak) of dat je jezelf als salaris uitbetaalt (BV), gaat ten koste van de winst en dus je eigen vermogen. Houd goed in de gaten dat opnames in verhouding staan tot de winst. Te veel opnames kunnen zorgen voor een negatief eigen vermogen, wat tot een faillissement kan leiden.
Tips
Zorg dat:
- vorm en looptijd van de financiering passen bij de investering en de afschrijving
- aflossing en opbrengsten samenvallen
Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.