“Hoe kan het dat snelle groeiers financiers buiten de deur houden, terwijl er wel veel geld op de markt is. Blijkbaar is er sprake van een mismatch”, stelt Joop de Jong, mede-oprichter van Port4Growth, een platform voor bedrijven in de groei. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van economische zaken blijkt niet alleen dat de snellere groeiers goed zijn voor innovatie, maar ook dat ze hun groei vooral financieren vanuit hun cashflow. “En dat zorgt ervoor dat de groei niet zo groot is als zou kunnen”, stelt De Jong. Een ander knelpunt is dat financiers vaak benaderd worden door ondernemingen waar het niet zo goed mee gaat.
Om financiers en groeibedrijven bij elkaar te brengen, introduceert Port4Growth – samen met ondernemers, investeerders, banken en PriceWaterhouseCoopers – het Growth Capital Fund. Uiteindelijk moet er 50 miljoen euro worden opgehaald om te investeren in de snelle groeiers. Een belangrijke troef is het ‘standaard voorwaardenpakket’ dat Port4Growth heeft ontwikkeld. De Jong: “Ondernemers gaan veelal niet in zee met financiers, omdat zij te hoge eisen zouden stellen. Inderdaad staat in veel contracten dat de directie weggestuurd kan worden, en daar wil een ondernemer bijna nooit mee akkoord gaan. Maar investeerders doen dat in de praktijk eigenlijk nooit; volgens hen is een bedrijf vaak ten dode opgeschreven als de oprichter daadwerkelijk verdwijnt.” Installatie van een adviseur of een raad van commissarissen ligt dan meer voor de hand. “Ons voorwaardenpakket is aanvaardbaar voor beide partijen.”
EZ is gebaat bij een goed klimaat voor groeiers, benadrukt De Jong. Tussen 1997 en 2001 zorgden zij voor ongeveer een derde van de nieuwe nettobanen en een derde van de economische groei. Maar Nederland telt relatief weinig groeiers. Slechts 9,1 procent van de ondernemers (met meer dan vijftig en maximaal 1.000 medewerkers) is een snelle groeier. Het gemiddelde van de vergelijkbare landen in Europa ligt op 15 procent
Port4Growth brengt zijn fonds op de markt tijdens het High Growth Forum, 7 december in Amsterdam. Officieel gaat het op 1 januari van start, maar belangstellenden kunnen zich op het forum al melden. Vraag is of er genoeg snelgroeiende bedrijven zijn in Nederland. Het Financieele Dagblad kwam afgelopen jaar voor het eerst met zijn ‘Gazellen-lijst’, met daarop de snelste groeiers. De krant inventariseerde, op basis van cijfers van bureau Graydon, slechts 245 bedrijven met meer dan 20 procent groei. Absolute koploper was TomTom, inmiddels beurslieveling op het Damrak. Maar De Jong schat de doelgroep groter. “Nederland telt ongeveer 60.000 bedrijven die tussen de tien en de honderd man personeel hebben. Zo’n 10.000 daarvan kunnen we aanmerken als snelle groeiers. Dan hebben we het over een omzetgroei van minstens 10 tot 20 procent.” (RR)