DNB verwacht dat de consumptie in 2015 voor het eerst in jaren groeit. Dankzij de zeer lage inflatie neemt de koopkracht toe, wat samen met het groeiende vertrouwen kan zorgen voor hogere bestedingen. Daarnaast trekken de investeringen van bedrijven aan, waardoor de binnenlandse bestedingen de export overvleugelen als drijvende kracht van de economie.
De centrale bank verwacht dat de economie volgend jaar met 1,2 procent groeit, na een plusje van 0,8 procent dit jaar. Voor 2016 wordt een vooruitgang met 1,5 procent voorspeld. Daarmee groeit de economie ook de komende jaren ,,nog niet op volle toeren”, aldus DNB. De dit jaar ingezette daling van de werkloosheid lijkt daardoor in 2015 weer te stagneren.
Inflatie
Door de matige groei en de scherpe daling van de olieprijs blijft de inflatie de komende tijd bijzonder laag. Voorlopig is dat gunstig, omdat een geringe loonstijging al zorgt voor een aardige toename van de koopkracht. Op termijn ziet DNB echter ook de nadelen, vooral als de lage inflatie omslaat in deflatie. ,,In zo’n scenario zorgen dalende prijzen ervoor dat ook de lonen gaan dalen”’, aldus DNB-directeur Job Swank. ,,Dan is het linke soep. Maar in zo’n situatie zitten we nog lang niet.”
Swank wees op de huizenmarkt om aan te tonen dat dalende prijzen niet altijd gunstig zijn. Volgens DNB kampen nog ongeveer 1 miljoen huizenbezitters met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun woning. Wie rond 2004 een duur huis kocht, staat mogelijk de komende tien jaar nog ‘onder water’, aldus Swank.
Uitgebreide schuldhulp voor jongere huizenbezitters, zoals het IMF adviseert, ziet DNB niet zitten. De groep is te groot, waardoor kwijtschelding banken in de problemen kan brengen, denkt Swank. ,,Het is niet evident de oplossing. We moeten uit de schulden zien te groeien.”