Tim Cook: stay hungry
Zorg dat je niet wordt gedreven door geld maar door het hogere doel: een geweldig product met impact. Met die wijsheid verwees Apple-baas Tim Cook indirect naar zijn voorganger Steve Jobs. ‘Stay hungry!’ Wat is eigenlijk Apples belangrijkste bijdrage aan startups? “iOS en de App Store”, zegt Cook zonder te twijfelen. “Daarmee biedt je je product in een keer aan in 150 landen.” Hij ziet de App Store ook als een manier om ondernemers te ontzorgen. “We helpen met techniek, marketing en sales, zodat de ondernemer zich kan richten op het product.”
Neelie Kroes: Constantijn is een goudvis!
Neelie Kroes kondigde haar opvolger aan bij StartupDelta: Constantijn van Oranje gaat nog anderhalf jaar door met het opvijzelen van Neerlands startupecosysteem. Als de ‘Fresh Prince of startups’. Vanaf 1 juli gaat Constantijn van Oranje (46) doorpakken. Hij heeft al ervaring in onder meer Brussel, uitgerekend als adjunct-kabinetschef van toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes, tot haar terugtreden in november 2014 als kabinetschef. “De kansen voor Nederland zijn in buitengewone goede handen bij hem. Wat mij betreft heeft de minister een goudvis binnengehaald!”
@sprout_nl
Die goudvis moet wel buiten zijn kom of aquarium blijven of gaan zwemmen.— C.M.J. Laseur (@ClemensLaseur) 24 mei 2016
Steven Schuurman: naar het buitenland? Begin simpel
Ook een mooi plaatje: de twee Nederlandse unicorns Pieter van der Does (Adyen) en Steven Schuurman (Elastic) naast Gilian Tans (Booking.com) schoven aan in een panel om te vertellen over het belang van cultuur, diversiteit en investeerders in hun bedrijven. En over internationaal uitrollen. Schuurman: “Begin simpel, steek een teen in het water en kijk of er vraag is.”
Pieter van der Does: spreek iedereen die je aanneemt
Luxeprobleempje van een unicorn: als je zo snel en internationaal groeit als Adyen, valt het niet mee de cultuur te bewaren binnen je bedrijf. Van der Does: “we zorgen dat iedereen die we aannemen, in elk geval is gezien door iemand van de board.”
Eric Schmidt: omarm gekke ideeën van studenten
Europa kan op startupgebied nog veel leren van de VS, zei Google (ok, Alphabet)-topman Eric Schmidt dinsdag tijdens Startup Fest Europe. “Wij nemen duizenden mensen aan in Europa, omdat ze nu nog niet bij een Europese startup aan het werk kunnen.” Volgens Schmidt had Google het model van de toekomst al jaren geleden in de smiezen, een combinatie van smartphones, snelle netwerken en cloud computing. Google zelf is in feite een enorme hoeveelheid data, zegt Schmidt. En die databerg met bijvoorbeeld advertenties en interacties met smartphones is essentieel – en het perfecte ‘trainingsmateriaal’ – voor systemen die werken met machine learning.
Travis Kalanick: wees analytisch én creatief
Travis Kalanick deed in een kleine Europese tournee/charmeoffensief dinsdag ook Startup Fest Europe aan. Niet om Uberproducten te pushen, hoewel hij wel de vele (milieu)voordelen van UberPool schetste, maar toch vooral om (startup-)ondernemers les te geven. En oh ja, hij lanceerde meteen ook een Uber voor investeerders: met één druk op de knop regel je een investeerder die naar je pitcht luistert. “Die investeerders moest ik vroeger ‘per ongeluk’ tegen het lijf lopen in hun hotels.”
Airbnb
Ook Nathan Blecharczy mocht opdraven in de Beurs van Berlage, maar eerlijk gezegd stelde zijn voorspelbare voordracht ons een beetje teleur; dat Airbnb het reizen ‘democratiseert’ weten we inmiddels – waar bleef het ondernemersverhaal en de scherpe inzichten van de startup die uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen? Blecharczyk vist wel een mooi getal uit zijn broekzak: alle Europese Airbnb-gastheren/-dames verdienden in 2015 bij elkaar 3 miljard euro aan inkomsten op.