Hoe lang ik straks in Egypte blijf? Geen idee
Van land naar land reizen en via je laptop een inkomen bij elkaar sprokkelen. Het klinkt als een utopie, maar niet voor Korver: zij doet het. De zelfverklaard “digital nomad” gaf in 2013 haar corporate baan op om continu door te reizen. De in Purmerend geboren vrouw creëerde haar eigen inkomstenbron als zelfstandige, en stelt nu: dat kunnen meer mensen.
Corporate-baan
Korver studeerde in 2008 in de Verenigde Staten en spendeerde daarna een half jaar in Australië. Eenmaal terug in Nederland pakte ze haar studie weer op en ging ze aan het werk. Voor geluidssprekermerk Bose werkte de toenmalig student communicatie op de hr-afdeling en later op de marketingtak. Financieel ging het voor de wind, en ze kon een huis kopen.
Toch beviel het leventje haar niet. Dit lag voor een belangrijk deel aan haar naar eigen zeggen “corporate” baan, vertelt Korver: “Het was veel ellebogenwerk op de marketingafdeling, mensen waren er haantje de voorste. Er werkten vrouwen die het kinderen krijgen uitstelden, omdat ze vol voor hun baan gingen.”
Op een vakantie in Thailand ontmoette ze backpackers uit Canada en de Verenigde Staten die daar Engels doceerden. Dat kan ik ook, dacht Korver. Ze stopte haar baan en stapte in de onder backpackers welbekende Trans Siberië Express, die vanuit Rusland naar China rijdt. “Ik dacht toen: dit reizen is veel te leuk. Ik ga niet werken, ik heb het geld niet nodig.” Dat baantje als docent heeft Korver nooit meer aangenomen. Sindsdien is ze blijven reizen en nooit meer gestopt.
Al reizend je inkomen bij elkaar sprokkelen, het klinkt mooi, maar waar begin je? Volgens Korver is het belangrijk om eerst een “community” te zoeken, die je kan helpen aan een baan. Je kunt medestanders vinden via Facebook-groepen, websites en conferenties over digital nomads. “Daarnaast zijn er typische digital nomad-hotspots. Zo zitten er veel in Shanghai en Bali”, zegt Korver. “Dit zijn goedkopere plekken, waar je in het begin gemakkelijker rond kunt komen.” Daarna moet je volgens Korver aan de “community” bekendmaken waar je goed in bent en is het wachten op de eerste opdrachten. “Er zijn onwijs veel ondernemers die het niet uitmaakt waar je bent. Velen van hen hebben bovendien ook dezelfde leefstijl.”
Veertig vluchten
Het eerste jaar nam ze naar eigen zeggen wel veertig vluchten en bezocht ze talloze plekken: van de Machu Picchu in Peru tot het carnaval in de steden van Brazilië. Ze heeft inmiddels al tachtig landen bezocht. Nog steeds leeft ze het leven van een personage uit BLØF’s Liefs uit Londen. Zo is ze deze week – “voor business” – in Groningen, volgende week is het Zwitserland – “maar dat tel ik niet echt meer mee, ik kom daar zo vaak” – en in oktober staat een trip langs Finland, en de Baltische staten gepland, om daarna door te vliegen naar Egypte. “Voor een bruiloft, maar tot hoe lang ik er blijf? Geen idee.”
Al zou je het niet zeggen, toch blijft Korver tegenwoordig wel vaker langer op dezelfde plek. Vorig jaar spendeerde ze bijvoorbeeld drie maanden in Brazilië, vier maanden in Venezuela en twee maanden in Egypte. “In het begin reisde ik alleen maar, maar inmiddels werk ik ernaast, dus heb je wat meer verplichtingen.”
Werk op reis
Want werken, ook als reiziger ontkom je er uiteindelijk niet aan. Korver doet daarom al meerdere jaren freelanceklussen, die ze vindt via platforms als freelance.nl. Ook komt er geld in het laatje doordat ze haar woning in Nederland onderverhuurt.
Afgelopen jaar begon ze daarnaast een eigen bedrijf: Active Workation. Hiermee zet ze voor ondernemingen zogeheten workations op; een combinatie van werken en met je bedrijf op vakantie zijn. Meestal hoeft ze tijdens deze bedrijfsworkations zelf niet aanwezig te zijn, en kan ze alles gewoon regelen vanaf haar laptop.
E-commerce is handig voor als je gaat reizen
Om ervoor te zorgen dat ze niet te veel met één ding bezig is, lanceert Korver volgende week een crowdfundingcampagne voor een tweede product: Cards of Revelation, een kaartspel om seks-gerelateerde onderwerpen voor stellen gemakkelijker bespreekbaar te maken. Ze bezit zelf het productiebedrijf en werkt voor de verzending samen met een partner. “E-commerce is handig te managen als je gaat reizen. Ik heb er minder werk aan en voor het verkopen van deze kaarten hoef ik niet in Nederland te zijn.”
Ondanks Korvers voorliefde voor het onregelmatige bestaan van een digital nomad, weet ze wel enige orde in haar werkritme toe te passen. Meestal staat ze om 5 of 6 uur ’s ochtends al op, om tot 2 uur in de middag te werken. Na de lunch gaat ze een stukje kitesurfen en in de avond klapt ze de laptop weer eens open. “Maar er zijn ook dagen waarop ik helemaal niet werk, of maar één uurtje. Het hangt er vanaf hoe druk het is.”
Digital nomad
Wie denkt dat Korvers reislust voortkomt uit een diepgewortelde onrust, zit er volgens haar naast. “Vrienden zeggen wel eens dat ze nooit hadden gedacht dat ik zou reizen, omdat ik zo geordend ben”, zegt Korvers. “Mijn kleding leg ik bijvoorbeeld op kleur in de kast.”
Ze kiest toch voor het avontuur van het reizen, omdat ze op zoek is naar een bepaalde mentaliteit. In Nederland kent ze vooral mensen die van 9 tot 5 werken, maar in het buitenland begeeft ze zich onder de mede-digital nomads. Na vier jaar reizen kent ze er genoeg. Sommigen komt ze spontaan tegen, met anderen spreekt ze af via WhatsApp.
Vliegreizen
Om de kosten van haar reizen een beetje in te perken, zoekt Korver bewust naar de dagen waarop vluchten zo goedkoop mogelijk zijn. Ze is immers niet gebonden aan bepaalde dagen. Dit gaat niet altijd goed, vertelt ze: “Een paar weken geleden zag ik een goedkope vlucht naar Boedapest. Het was een retourtje voor maar 50 euro. Ik boekte meteen, maar blijk ergens anders te moeten zijn. Jammer, denk ik dan, maar het is maar 50 euro.”
Op de vraag of Korver de komende jaren haar leven zo voort wil zetten, reageert ze vastberaden: ja, dat zal ze doen. Ze dagdroomt al hardop over het doorbrengen van winters in Kaapstad en lentes in het Spaanse Tarifa. Of totaal andere bestemmingen: ze ziet wel.
“Ik zie steeds meer digital nomads om mee heen”, zegt Korver. “Het kan tegenwoordig, en steeds meer bedrijven staan open voor locatie-onafhankelijk werken. Er is meer mogelijk dan van 9 tot 5 op kantoor werken.”