1. Giga VR-speelveld
Dat virtual reality in 2016 écht door zou gaan breken, schreven we vorig jaar al. Modal VR van Atari-oprichter Nolan Bushnell brengt de toepassing naar een heel nieuw niveau. Met de gigabril van het bedrijf op en bijbehorende handschoenen aan kun je je over een terrein ter grootte van twee voetbalvelden in een andere wereld begeven. Wanneer je de apparatuur met internet verbindt kun je volgens het bedrijf een nagenoeg ongelimiteerd grote ruimte ombouwen tot vr-speelplek. Nu maar hopen dat je niet verdwaalt of per ongeluk een weg oploopt.
Lees ook: Zo gebruikt Arthur van Hoff 100 miljoen dollar groeigeld om Google en Facebook voor te blijven
2. Zelfrijdende wagens
Uber was Tesla-oprichter Elon Musk afgelopen jaar te snel af door via de aangekochte startup Otto als eerste een vrachtwagen te laten rijden zonder menselijk ingrijpen. Net als bij de (semi-)zelfrijdende Tesla’s geldt dat de noviteit niet overal werkt: in het geval van de vrachtwagen mag deze binnen de bebouwde kom niet zonder mensenhanden aan het stuur rijden. Om van die soms-wel, soms-niet situatie af te komen, kondigde Musk in het nieuwe Tesla masterplan aan dat we met zijn allen 10 miljard kilometer moeten rijden terwijl de auto pilot van de wagens is ingeschakeld. Maar bij het huidige tempo – van 5 miljoen kilometer per dag – duurt dat nog 20 jaar.
Lees ook: Kijken: eerste bezorging zelfrijdende truck is lading bier
3. Opvouwbare helm
In Nederland zien we het maar weinigen doen: een helm opzetten als je aan het fietsen bent. Om daar toch een gewoonte van te maken, heeft de Amerikaanse Isis Shiffer met ecohelmet een opvouwbare helm op de markt gebracht. Bijna net zo gek als het concept van een opvouwbare helm: deze hoofdbeschermer is gemaakt van gerecycled, waterdicht papier en kost maar 5 dollar.
4. Oprolbaar tv-scherm
LG presenteerde een prototype van het naar eigen zeggen eerste volledig oprolbare oled-scherm tijdens elektronicabeurs CES. De techniek ziet er briljant uit, rolt als een tierelier maar het prototype blijkt zo breekbaar als Arjen Robbens gezondheid. Wanneer je niet voorzichtig genoeg bent, breken de individuele pixels waardoor stukken van het scherm uitvallen. Het is en blijft een prototype.
5. Wearable tatoeage
De DuoSkin-tatoeage waar de onderzoekers van MIT mee op de proppen kwamen afgelopen jaar heeft weining te maken met een ‘klassieke’ tattoo. Zo is de DuoSkin maar tijdelijk, gemaakt van goud en kun je er je smartphone of computer mee aansturen. De onderzoekers hebben tonen in het filmpje al toepassingen om je muziek of contacten-lijst door middel van de tattoo te doorzoeken.
6. PA voor je huis
Of het nu om de Homey van Atom gaat, de Google Home-apparatuur of over de Amazon Echo, in het afgelopen jaar is de door spraak aangestuurde thuisassistent volwassen geworden. Door te praten tegen de apparaten kun je de verlichting aanpassen, muziek aan- of uitzetten en bijvoorbeeld je oven voorverwarmen. Heel duur zijn de apparaten ook niet, met 179 euro is de Echo even duur als de nieuwe draadloze oortjes van Apple.