Het is een vraag die me vaak wordt gesteld. ‘Ineke, jij runt een groeiend bedrijf, hoe zorg je ervoor dat het geen corporate wordt?’ Een terechte vraag, want de term ‘corporate’ roept nogal wat reacties op – positieve en negatieve.
Voor sommigen is het dé ultieme werkplek. Een professionele en gestructureerde omgeving die zekerheid en stabiliteit biedt en waar carrièrepaden uitgestippeld liggen. Voor anderen is het een doolhof van bureaucratie, waar politiek spel en macht regeren en waar beslissingen lang duren of ideeën snel vergaan.
Zelf heb ik in diverse organisaties gewerkt, van kleine teams tot grote corporates, en herken ik de valkuilen. Mijn simpele antwoord is vaak: zorg dat je erover blijft praten. Benoem wat je niet wilt worden en wat je juist wél belangrijk vindt, en doe dat met scherpte en regelmaat.
Als je snel groot wil worden en dus ook veel mensen gaat aannemen met een specifieke expertise, zullen er meer mensen bij het proces betrokken moeten worden. Ik denk dat je juist bij deze groei keuzes moet maken. Geef experts een grotere stem op hun vakgebieden. Zet geen onderwerpen op de agenda die te specifiek zijn voor een discussie binnen een groot management- of directieteam.
Intrigerend is de stroom mensen die van een corporate overstapt naar een startup of zelfs een eigen bedrijf start. Plots lijken deze mensen de belichaming van ondernemerschap: ze schudden het corporate keurslijf af en floreren in een kleine, wendbare omgeving. Ik vraag me vaak af: zat dit ondernemerschap al in hen? Of is het een reactie op de beperkingen die ze voelden in een grote organisatie?
Onvrede, ambitie of macht?
Sommige overstappers waren misschien al die tijd ongelukkig in een corporate. Ze konden daar niet het verschil maken of hun ideeën realiseren door de vele lagen en regels. Voor hen is een startup dé plek waar ze kunnen bloeien. Ik snap dit en het is supergoed, zeker als het gaat om mensen die innovatief en creatief zijn en weer mooie nieuwe bedrijven bouwen.
Maar dan is er een andere groep die me in het bijzonder intrigeert: de mensen die juist hun macht uit de corporate weten mee te nemen en die in de kleine setting van een startup een hele nieuwe dynamiek creëren.
Omdat een startup klein is, accepteren mensen vaak meer. Een uitgesproken visie, haast autocratische beslissingen of een sterk ego kunnen in die context juist als daadkracht worden gezien. Maar is dat een gezonde basis? Of bouw je zo een mini-corporate in een nieuw jasje?
Cultuurvraag blijft
Wat deze transities laten zien, is dat cultuur – corporate of startup – niet alleen een kwestie van structuur is. Het gaat om de mensen. Hun drijfveren veranderen niet zomaar, of ze nu in een directiekamer zitten of in een coworking space.
De echte vraag is niet of je corporate of startup bent, maar welke cultuur je creëert en onderhoudt. Geef je mensen ruimte voor creativiteit en ondernemerschap? Of laat je onbewust dezelfde dynamieken ontstaan die je ooit achter je wilde laten? Dat vraagt om reflectie en misschien zelfs de bereidheid om jezelf kritisch onder de loep te nemen.
Wat denk jij: zit het in het DNA of is het een kwestie van omgeving?
Lees ook deze columns van Ineke Kooistra:
- Visionaire ceo’s zoals Steve Jobs zijn extreem zeldzaam – en dat is prima zo
- Na 12 jaar is het tijd om elke manager, directeur of ceo te vervangen
- Deze vraag kan ervoor zorgen dat je hele bedrijfsvisie op de kop komt te staan