Recentelijk kreeg een supermarktketen de deksel op de neus bij het College voor de Rechten van de Mens toen in de vacatureteksten was opgenomen dat voor bepaalde functies scholieren of studenten werden gevraagd.
Volgens het College was er sprake van ‘indirect onderscheid op grond van leeftijd’. Het overgrote deel van de scholieren en studenten is immers jong..De supermarkt voerde als verweer aan dat zij hulpkrachten zocht, maar het College vindt dat geen rechtvaardigingsgrond. Zo bleek dat wel degelijk opleiding en competenties werden vereist. Bovendien werd veelal ook de maximale contractduur van 12 uur overschreden. Van tijdelijke hulpkrachten was dus ook geen sprake. Er was dan ook sprake van verboden onderscheid naar leeftijd.
Vacature ‘jonger dan 30’ is leeftijdsdiscriminatie
Het is dus raadzaam om goed op te letten bij het opstellen van een vacaturetekst. Het College is streng als het gaat om leeftijdsdiscriminatie en een rechtvaardigingsgrond is niet snel aanwezig. Zo werd ook de vacaturetekst ‘Je bent studerende aan een HBO-opleiding’ als discriminerend aangemerkt. De werkgever lichtte toe dat werd gezocht naar mensen met HBO-werk- en denkniveau. Het College oordeelde dat dat een legitieme reden kan zijn. Echter, de werkgever had dan moeten opnemen: ‘In het bezit van een HBO-diploma of daarvoor studerende’.
Het is dan ook niet verrassend dat ook discriminatie werd verondersteld bij de vacaturetekst waarin een gemeente zei op zoek was naar trainees die bij aanstelling jonger dan 30 jaar zijn. In deze zaak oordeelde het College dat een goede leeftijdsverdeling binnen de organisatie – zoals de gemeente had gesteld – in het algemeen geen legitiem doel is voor het maken van onderscheid naar leeftijd. Daarvoor is vereist dat kan worden onderbouwd dat daaraan werkelijk behoefte is. Dit had de gemeente niet gedaan.
Vacature voor ‘junior’
De kantonrechter Utrecht boog zich recent over de vraag of een vacature voor een ‘junior medewerker’ discriminatie opleverde. Omdat het hier ging om het aangeven van de zwaarte van de functie en niet op de gewenste leeftijd van de kandidaat oordeelde de kantonrechter dat geen sprake was van leeftijdsonderscheid. De werkgever kon dit ook onderbouwen aan de hand van de leeftijdsopbouw binnen het team. De sollicitant in deze zaak had al veel werkervaring en daarom mocht de werkgever concluderen dat hij een “te zware” kandidaat was voor de junior functie.