Van Dijkhuizen is nu nog de financiële man van ABN Amro. Zijn benoeming tot nieuwe ceo komt voor velen als een verrassing. Interne kandidaten als Chris Vogelzang en Joop Wijn werden vaker getipt, net als outsiders als Wouter Bos en zelfs DSM-ceo Feike Sybesma. Maar het werd dus de oud-cfo van NIBC en de voormalig directeur-generaal van de Rijksbegroting. Destijds onder – opvallend genoeg – minister van Financiën Gerrit Zalm. De man die hij nu dus – 17 jaar later – mag opvolgen.
Cfo van het jaar
De lezers van MT hadden eerder dit jaar nog een min of meer voorspellende blik toen ze Van Dijkhuizen verkozen tot ‘cfo van het jaar‘. ‘Underpromise and overdeliver, dat zit hier nu in de muren’, zei hij bij die gelegenheid.
Sinds 2013 bij de bank
Van Dijkhuizen werkt pas sinds 2013 bij ABN Amro. Hij kwam binnen in een turbulente tijd. De staatsbank was bezig met een (gedeeltelijke) beursgang, en Van Dijkhuizen kon dus meteen vol aan de bak. En de storm is daarna ook niet echt gaan liggen. Want het mag dan weer beter gaan met ‘dé bank’, uitdagingen zijn er nog volop. ‘We zaten lange tijd in de hoek waar de klappen vallen. Maar ik zeur niet over de publieke opinie. Het is gewoon wat het is. En we hebben het natuurlijk ook zelf verbruid. Het kost gewoon veel tijd om dat weer de goede kant op te krijgen’, zei hij vorige maand tegen MT.
Uiterlijk medio februari
Van Dijkhuizen begint uiterlijk medio februari aan zijn nieuwe klus. Hij moet eerst wachten totdat de toezichthouders akkoord zijn met de benoeming. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) had een zwaarwegend adviesrecht in de benoeming omdat de Staat nog voor 70 procent aandeelhouder van de bank is.
Op de agenda: helemaal privatiseren
Van Dijkhuizen gaat zich vooral bemoeien met het proces waarmee hij al eerder was begonnen: ABN Amro verder naar de beurs brengen. Het is de bedoeling dat de staatsbank uiteindelijk geheel wordt geprivatiseerd. Olga Zoutendijk, voorzitter van de raad van commissarissen, noemt Van Dijkhuizen zeer geschikt voor de functie vanwege zijn ervaring, gecombineerd met zijn persoonlijke integriteit en leiderschapsstijl en uitgebreide netwerk.
‘We winnen prijzen. Dan is het helemaal niet van: oh, oh, dat verdienen we niet.’
Best trots op de bank
‘We zijn best trots op de bank’, zei hij zelf vorige maand. ‘We winnen prijzen. Dan is het helemaal niet van: oh, oh, dat verdienen we niet.’ Maar, voegde hij toe: ‘We zijn wel voorzichtig. Het is een heel menselijk trekje om iets meer te praten over dingen die goed gaan dan over dingen die niet goed gaan. Daar proberen wij voor te waken.’
De bank wil ook best geld uitlenen
Van Dijkhuizen toont zich overigens ook zeker bereid tot het uitlenen van geld. ‘We hebben echt geld zat’, zei hij. ‘We hebben meer geld beschikbaar om uit te lenen dan dat er vraag is. Er is wel vraag vanuit bedrijven, maar dat is vaak risicodragend, zoals equity. Dat doen wij ook wel, maar is niet echt onze tak van sport. Wij zijn toch meer verstrekker van vreemd vermogen. En dan zegt de publieke opinie al gauw: de banken willen geen krediet verstrekken. Zo is het niet. Het is eerder zo dat het MKB behoefte heeft aan wat meer risicodragend kapitaal. En pas daarná komt het vreemde kapitaal dat wij financieren. De banken zijn helemaal niet te beroerd om geld uit te lenen. Wij in elk geval niet. Maar het moet wel een goede mix zijn. Wij kunnen niet zomaar het spaargeld van de burgers aan het mkb geven.’
Minder bang voor fintech-disruptors
Van Dijkhuizen zei destijds ook niet meer zo bang te zijn voor bedreigingen uit de hoek van de fintech. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat we daar een paar jaar geleden bezorgd over waren, maar nu veel minder. We zijn nu veel meer in een modus terechtgekomen van samenwerken en partneren. Al moeten we wel alert zijn. Snel worden. Sneller dan nu. Maar we werken er hard aan om dat te verbeteren.’
- Lees hier het hele interview van MT met Kees van Dijkhuizen