Google is goed voor 90 procent van de omzet van Alphabet. Sundar Pichai nam de post van CEO in augustus 2015 over van oprichter Larry Page toen die naar moederbedrijf Alphabet vertrok.
Pichai is geboren in Chennai in India. Hij groeit met zijn ouders en jongere broer op in een tweekamerappartement. Zijn moeder was stenografiste en zijn vader beheerde een fabriek in elektronische componenten. Pichai maakt al op jonge leeftijd indruk met zijn fotografische geheugen, hij kan telefoonnummers maandenlang onthouden.
Beurs Stanford
Pichai studeert aan de Indian Institute of Technology, waar hij zijn latere echtgenote Anjali ontmoet. Na zijn afstuderen krijgt hij een beurs voor de prestigieuze universiteit Stanford. Een bekende anekdote over de overgang tussen India en de Verenigde Staten is de schok die hij krijgt als hij ziet dat een doodnormale rugzak 60 dollar kost.
Na zijn studie gaat hij aan het werk als product manager bij Applied Materials en daarna als management consultant bij McKinsey. In 2004 begint hij bij Google, waar hij gaat werken aan de toolbar, de zoekbalk bovenaan webbrowsers.
Google Chrome
Na wat gedoe weet hij Google-oprichters ervan te overtuigen dat het bedrijf een eigen browser nodig heeft, en hij start met de ontwikkeling van Chrome. Dan gaat het snel met Pichai. Hij krijgt in 2011 de leiding over Gmail en Google docs en in 2013 komt daar ook Android bij. Eind 2014 wordt hij de tweede man van het bedrijf. Hij krijgt ook Maps, Google Plus en de advertentietak onder zich.
Onder Pichai gaat het goed met Google. In 2016 stegen Googles verkopen met 22,5 procent en het netto inkomen steeg met 19 procent. Voor deze prestaties werd Pichai dan ook rijkelijk beloond. Bovenop zijn salaris van 650.000 dollar kreeg hij ook nog eens voor 200 miljoen dollar aan aandelen. Dit brengt zijn totale aandelenbezit op een half miljard dollar.
Machtsmisbruik
In Europa ligt Google onder vuur vanwege machtsmisbruik rondom Google Shopping. In juni legde Eurocommissaris Margrethe Vestager het bedrijf een recordboete op van 2,42 miljard euro. Op de cijfers die Google maandag bekend maakte heeft die boete geen invloed. Die sanctie verminderde de winst van het tweede kwartaal genomen met 28 procent, maar hakte er minder in dan gedacht.