Endeit Capital leidt de kersverse investeringsronde, waarmee het totale bedrag aan groeigeld van 3D Hubs stijgt naar 30 miljoen dollar. Naast Endeit investeren ook Hearst Ventures, EQT Ventures, Balderton Capital, Booking-oprichter Arthur Kosten en Ultimaker-oprichter Erik de Bruijn. Welk percentage van het bedrijf 3D Hubs hiervoor van de hand doet, mag mede-oprichter Bram de Zwart niet aan Sprout vertellen. Ook over de huidige waardering van zijn bedrijf doet hij geen uitspraken.
Automatisering
Wat gewoonlijk weken in beslag neemt, wordt nu minutenwerk
Het in Amsterdam gevestigde manufacturingbedrijf zal het kapitaal vooral steken in het verder automatiseren van zijn processen. De Sprout Challenger van het jaar helpt andere ondernemingen via zijn platform aan een netwerk van honderden productiemachines voor het maken van onderdelen, bijvoorbeeld voor auto’s of vliegtuigen. Het bedrijf claimt 20.000 gebruikers te hebben in honderd landen. Nasa en Rolls-Royce zijn klant bij het productieplatform.
“In de traditionele markt is er veel communicatie tussen fabriek en klant nodig”, legt De Zwart uit. “Bijvoorbeeld over de prijsbepaling, levertijd, productspecificaties en het ontwerp.” Het platform van 3D Hubs automatiseert deze procedure, waardoor het volgens De Zwart “tien keer minder tijd” kost. Wat volgens de ceo anders weken in beslag neemt, wordt nu minutenwerk. De tijdsbesparing zit hem volledig in het voortraject van de productie, 3D Hubs versnelt de productie niet. Die geschiedt via derden, die daarvoor onder meer 3D printers en CNC-freesmachines ter beschikking hebben.
3D Hubs richtte zich oorspronkelijk enkel op de consumentenmarkt, maar maakte afgelopen jaar een pivot naar de zakelijke markt, waar meer omzet viel te genereren. Mede-oprichter Brian Garret stelde vorig jaar aan Sprout: “Zonder pivot hadden we het niet gered”. De Zwart stelt nu “bijna alleen nog maar bedrijven” te hebben als klant, maar benadrukt dat het platform beschikbaar blijft voor hobbyisten.
Lees ook: Challenger50-winnaar 3D Hubs: ‘Zonder pivot hadden we het niet gered’
Verenigde Staten
Een deel van de miljoenen steekt het bedrijf in zijn expansie in de Verenigde Staten. In 2014 had het bedrijf al een klein kantoortje in de Amerikaanse hoofdstad New York City. Toentertijd waren daar vier medewerkers gestationeerd, maar de laatste jaren werkte het bedrijf in de VS enkel met thuiswerkers. Op dit moment zijn dat er vijftien. Zij zullen binnenkort weer worden ondergebracht in het nieuwe Amerikaanse kantoor. In welke stad dit kantoor zal worden geplaatst, moet het bedrijf nog beslissen. De Zwart stelt dat het totale aantal medewerkers in de Verenigde Staten daarbij zal verdubbelen naar dertig (30 fte).
De Amerikaanse markt is nog redelijk onontgonnen
Mede-oprichter Filemon Schöffer zal de leiding op zich nemen in de VS, vertelt De Zwart, die in tegenstelling tot Schöffer vader is en daardoor minder flexibel is. Schöffer zal zich voorlopig echter niet in de VS vestigen. Hij zal in ieder geval maandelijks op en neer reizen, vertelt De Zwart.
De keuze op een New Yorkse dependence wordt veroorzaakt door de “enorme groei” die De Zwart stelt door te maken in de VS. “Meer dan de helft van onze omzet komt nu uit de VS. De markt voor autonomische manufacturingplatforms is er nog redelijk onontgonnen.”
Techneuten
3D Hubs richt zich naast de VS vooral op Europa en heeft naast Nederland werknemers in Duitsland en Frankrijk. De Zwart vertelt dat er momenteel zeventig mensen (70 fte) bij de onderneming werkzaam zijn. Binnen enkele maanden wil de ondernemer honderd medewerkers (100 fte) op de loonlijst hebben staan. 3D Hubs zoekt nog vooral naar techneuten die kunnen bijdragen aan het platform en de automatisering. Voor met name de Amerikaanse divisie is daarnaast een aantal sales- en marketingmedewerkers nodig.
Exacte omzetcijfers over zijn bedrijf deelt De Zwart niet. Hij houdt het erbij dat zijn bedrijf vorig jaar een omzet maakte van in ieder geval meer dan 10 miljoen euro. Deze omzet werd volgens het bedrijf “verdrievoudigd” in 2018. 3D Hubs maakte tot op heden nooit winst, omdat de onderneming alle inkomsten boven aan de streep terugstak in het bedrijf – gebruikelijk bij startups, die willen opschalen. De Zwart verwacht 3D Hubs binnen 2 jaar winstgevend te krijgen.
De Zwart won november vorig jaar met 3D Hubs de Challenger50-bokaal van Sprout. Zijn scaleup gaf daarbij mede-finalisten Swapfiets en IMA het nakijken. “Dit zijn echt topondernemers, die de afgelopen jaren veel hebben geleerd van de hype van 3D en wat erna volgde”, zei jurylid Adriaan Mol indertijd. “Ze zijn zelfverzekerd, hebben enorm veel lef getoond met een gedurfde pivot, waarmee ze afscheid namen van een grote community. Dit blijkt nu een gouden greep te zijn.”