In de VS staan ze bekend als de Paypal Mafia: Tesla-visionair Elon Musk, superinvesteerder Peter Thiel, Yammer-oprichter David Sacks, Reid Hoffman van LinkedIn: stuk voor stuk liepen ze binnen op PayPal toen dat voor grof geld werd verkocht aan eBay. En allemaal deden ze vervolgens spectaculaire dingen met hun cash, kennis en ervaring: ze zetten nieuwe eigen bedrijven op, maar investeerden ook in goede ideeën van hun vrienden en andere startupondernemers.
Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.
Poldervariant van de Paypal Mafia
Kent Nederland ook zo’n clubje? Sprout ging op onderzoek uit en sprak met Nederlandse ondernemers die flink hebben gecasht en vervolgens gingen investeren: Marco Aarnink (foto) deed dat met Drukwerkdeal, Laurens Groenendijk met Treatwell en Maarten Beucker Andreae deed voor 2ehands.be ook al goede zaken met eBay. We stelden een lijst op met ondernemers die na een exit als business angel ofwel informal investor actief werden. En vooruit, wie met zijn lopende business zo goed draait dat er geld overschiet om startups te ondersteunen, verdient ook een plek op de poldervariant van de Paypal Mafia.
Endeit en Peak betrekken ondernemers
Oké, zo hecht als de fameuze familieonderneming zijn onze angels niet, maar ze trekken toch vaak samen op. Groenendijk fundde Treatwell bijvoorbeeld met Booking.com-miljonair Arthur Kosten en Marcel Beemsterboer, na zijn succes met Emesa een prominente informal. En als de informals elkaar niet opzoeken, worden ze wel benaderd om in een bestaand investeringsfonds te stappen. Zowel Endeit als Peak Capital startten vorig jaar een ‘All star’ fonds waar ze nadrukkelijk ondernemers als investeerder bij betrokken. Daarmee is de cirkel bij Endeit zo’n beetje rond: tussen de investeerders zitten mensen op wie Hubert Deitmers en de zijnen eerder geld hadden gezet en die via exits ook zelf goed hebben verdiend, zoals de oprichters van Hyves, Improve Digital en Metrixlab.
Online fenomeen
Die investerende exitondernemers zijn vooral een fenomeen in de online wereld, waar in de e-commerce en met name door marktplaatsen flink geld is verdiend bij overnames. “Waarom ook niet?” zegt Deitmers: “Samen zie je meer voorbijkomen, en naar het deel van hun vermogen dat ze via ons investeren, hebben ze nauwelijks omkijken. Je ziet dat ondernemingen tegenwoordig sneller worden verkocht, door oprichters die relatief steeds jonger zijn. Mensen in de kracht van hun leven, die gaan niet de rest van de tijd golfen maar willen iets anders ondernemen.”
Waarderingen geen exits
Gaan we nu een periode tegemoet waarin ondernemers die hebben gecasht massaal in anderen gaan investeren? “Waarderingen, ook al is er de laatste tijd wat lucht uit gelopen, zijn nog altijd geen exits,” waarschuwt Deitmers voor hallelujaverhalen. “Maar vergeleken met tien jaar geleden zijn er wel veel meer ondernemers actief en dat is precies waarvan we droomden toen we Endeit begonnen.”
Wie zijn de angels die na hun eigen exit investeren in andere ondernemers? Sprout komt op basis van openbaar toegankelijke informatie en eigen opgave door de informals tot onderstaande lijst. Mis je je eigen naam, de naam van je onderneming of die van anderen? Alle input is welkom, via remy at sprout punt nl!
Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.