Het Amerikaanse Recode wist afgelopen week op basis van ingewijden te melden dat Elastic een beursgang plant op Wall Street. Het bedrijf zou daarbij mikken op een waardering van 1,5 tot 3 miljard dollar.
Elastic schrijft daarmee opnieuw een Nederlands succesverhaal na de beursgang van Adyen eerder deze maand. Toch is Elastic een stuk onbekender dan het bedrijf van Pieter van der Does. De Amsterdamse onderneming mag dan met zeventien vestigingen in elf landen zitten, de kans is groot dat de meeste Nederlanders nooit van Elastic hebben gehoord. Sprout doopte het bedrijf in 2015 veelzeggend om tot “Nederlands onbekendste startup van 1 miljard”.
Weinig sexy branche
Het heeft waarschijnlijk te maken met de ietwat technische, weinig sexy branche waar het bedrijf in opereert: data. Elastic levert software waarmee bedrijven snel grote hoeveelheden data door kunnen spitten. Bijvoorbeeld gegevens van klanten en financiële overboekingen. De NRC omschreef Elastic al eens treffend als een “zakelijke variant van Google”.
Mensen raken ervan overtuigd dat ze onze software nodig hebben
De innovatie van Elastic leverde het bedrijf aardig wat grote klanten op. Microsoft gebruikte Elastic bijvoorbeeld om een zoekmachine te bouwen en Facebook beantwoordt er vragen van gebruikers mee. De B2B-software van Elastic is open source en daarmee gratis te gebruiken. Geld verdient het bedrijf met abonnementen met extra functionaliteiten. “Je ziet vaak dat mensen als proof of concept met onze software aan de slag gaan, overtuigd raken en vervolgens inzien dat ze ons toch echt nodig hebben”, zei mede-oprichter Steven Schuurman er in 2015 over tegen Sprout.
Hij richtte het bedrijf drie jaar daarvoor – in 2012 – op met Shay Banon, Uri Boness en Simon Willnauer. Boness en Willnauer nam Schuurman mee van zijn vorige, zestig medewerkers tellende softwarebedrijf Orange11, dat de ondernemer had verkocht. In de jaren ‘00 was Schuurman ook al een van de oprichters van open source-leverancier Springsource, dat hij in 2009 voor 420 miljoen van de hand deed.
In 2012 wilden Schuurman en zijn compagnons een perfecte zoekmachine maken met open data. De Israëlische Banon bleek met precies hetzelfde bezig en was technisch al veel verder dan de Nederlanders. Even dachten de ondernemers eraan om Banon de markt uit te concurreren, maar gezien hun technische achterstand zou dat een verloren race worden. Door samen te werken, zouden ze verder komen.
104 miljoen
Een beursgang is een verplichting aan onze investeerders
En dat deden ze. In nog geen 3 jaar tijd wisten de ondernemers 104 miljoen dollar aan VC-kapitaal op te halen. Eigen geld staken ze nooit in het bedrijf, zei een zelfverzekerde Schuurman in 2016 tegen Emerce: “We hadden vanaf dag één altijd het idee dat we onze potentie wel aan investeerders konden pitchen. Met destijds zo’n twintigduizend downloads per maand en een gezonde aanwas konden we eveneens mooie groeicijfers laten zien.”
Dat Elastic flirt met een beursdebuut is niet nieuw. Schuurman schreeuwde in 2016 ook al van de daken dat zijn bedrijf naar de beurs zou moeten. Dit blijkt alles van doen te hebben met de opgehaalde miljoenen van investeerders. De VC’s willen hun investeringen zien renderen. Of, zoals Schuurman het in hetzelfde interview met Emerce omschreef: “Het is voor ons geen droom of must, maar eerder een verplichting aan onze investeerders.”
Unicorn
De beoogde waardering van Elastic bij de beurgang suggereert dat het bedrijf intussen de unicorn-status al een tijdje heeft bereikt. Oftewel, een privaat (nog niet beursgenoteerd) bedrijf dat gewaardeerd wordt op een miljard dollar of meer. Bij de laatste VC-ronde, in 2014 alweer, werd Elastic nog gewaardeerd op 700 miljoen dollar.
Schuurman zelf leek tot nu toe niet wakker te liggen van een mogelijke unicorn-status. Zo zei hij in 2016 tegen de NRC: “Ach, die unicorns zijn zo verschrikkelijk voorbij. Noem er eens vijf die winst maken. Ik weet dat Elastic echt iets moois wordt, maar ik heb geen Heineken opgebouwd en we zijn nog lang niet zo ver als Adyen of Takeway.com dat net naar de beurs ging.”
Nu, 2 jaar later, wel. Elastic zou zijn papieren vertrouwelijk hebben ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder. Goldman Sachs en J.P. Morgan begeleiden de beursgang, die later dit jaar – naar verluidt op zijn vroegst aan het einde van de zomer – gestalte moet krijgen.