Zo’n 15 jaar geleden leefde Saltmarshe het Sex and the City-bestaan, maar dan in Londen. Tijdens speeddates vond ze het altijd weer moeilijk om te vertellen wat voor werk ze deed. Ze deed namelijk van alles, dus waar moest ze beginnen? De jaren erop creëerde ze de strategie om altijd enkel te vertellen over het onderdeel van haar werk dat relevant was voor de toehoorder.
Dat werkte ook niet. “Het voelde alsof ik de diversiteit van mijn vaardigheden moest verbergen”, zegt Saltmarshe. “Ik geloof in veelzijdige mensen en vind dat je jezelf niet kleiner moet maken dan je bent. Door meerdere vaardigheden te hebben, kun je de wereld groter maken, heb ik gemerkt.”
Flexibilisering
De laatste jaren is het normaler geworden om meerdere specialiteiten te hebben, merkt Saltmarshe. “Plotseling hebben mensen het over een modulaire carrière, dat had je vroeger niet. Een onzekere economie eist van ons dat we divers worden.” Saltmarshe hint op de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waardoor reguliere werknemers in het zzp-bestaan zijn gejaagd. Hierdoor moeten zij gedwongen met meerdere ‘baantjes’ proberen rond te komen.
Hoe word je een veelzijdig persoon? “Om divers te worden, hoef je geen Leonardo DaVinci te zijn”, denkt Saltmarshe. “De oude Grieken hadden het al over polymath, waarbij ‘poli’ stond voor ‘many’ en ‘math’ voor ‘learnings’. De oude grieken hadden dan ook allerlei specialiteiten.”
Klimaatverandering
Veelzijdigheid kan handig zijn om hedendaagse problemen op te lossen, denkt Saltmarshe. “Klimaatverandering bijvoorbeeld. Geen sociale ondernemer of app zal ons redden van klimaatverandering. De oplossing ligt in meer samenwerking tussen verschillende sectoren. Als jij gespecialiseerd bent in meerdere zaken, is dat dan zeer nuttig. Je kunt dan als brug fungeren tussen verschillende sectoren.”
Saltmarshe raadt daarom aan: blijf altijd leren. “Vroeger dacht ik dat leren een teken van onvolwassenheid was. Dat je ooit zou stoppen met leren en beginnen met doceren. Nu denk ik het tegenovergestelde. Blijven leren is juist een teken van slimheid. Mijn grootmoeder is 100 jaar oud en blijft continu leren. Op haar 75e bracht ze haar eerste boek uit en op 92-jarige leeftijd leerde ze hoe je op een iPad werkt.”
Voor leren is het dus nooit te laat, denkt Saltmarshe. Toch ziet ook zij in dat het moeilijker wordt om te leren naar mate je ouder wordt. “Als je iets leert, ben je in het begin vaak onhandig. Wanneer je ouder bent, denk je al snel dat je goed moet zijn in alles wat je doet.” Van die gedachte moeten we af, stelt Saltmarshe: “We moeten het schone zien in onhandigheid.”